Ново рязко поскъпване на природния газ - с 20.5% от септември

Тарифите на газа и CO2 емисиите ще влязат и в цената на парното, което вероятно ще поскъпне драстично от 1 януари

   ©  Георги Кожухаров

Новините за свръхвисоките цени на електроенергията се редуват с тези за рекордните стойности на природния газ, които пък предизвикват още по-високи цени на тока. От 1 септември цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение тарифата му през август бе 57.60 лв./мВтч, или това е увеличение от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лв./мВтч. Или има поскъпване от над три пъти

Новите цени бяха определени днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влизат в сила веднага. Те обаче сигурно ще бъдат последвани от още по-високи стойности през октомври, тъй като е малко вероятно световните борси да отбележат поевтиняване на природния газ. Пазарната компонента бе включена в ценовата формула през март м.г., когато бяха предоговорени и условията по договора с "Газпром".

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов сред основните причини за поскъпването на природния газ са по-голямото търсене и недостигът на суровината на международните пазари. Според експертите - за България специално, има и друг проблем и това е липсата на реална диверсификация на източниците, чрез която да се постигнат по-конкурентни тарифи.

И все пак - тарифите за България остават на значително по-ниско ниво в сравнение с постигнатите на международните борси. Например - от юли насам цените на нидерландския хъб TTF (в сегмента "Ден напред") са между 40-47 евро/мВтч.

Все по-вероятно изглежда поскъпването на газа да предизвика извънредна промяна на цените на парното, топлата вода и електричеството, произвеждано от тези централи.

Подобно допускане бе направено и от председателя на КЕВР Иван Иванов пред парламентарната комисия по енергетика, който съобщи, че столичната топлофикация вече е поискала промяна в цените от 1 септември. По-късно изпълнителният директор на дружеството Александър Александров призна, че става въпрос за повишение от 20%. Това обаче било невъзможно да се случи точно сега - веднъж заради краткия срок и процедурите, които трябва да бъдат изпълнени, и втори път - заради нормативното изискване цените на природния газ да се определят най-често на шест месеца (при рязка промяна в тарифата на суровината).

Последно парното и топлата вода в София поскъпнаха с почти 20% от 1 юли, а в страната средното увеличение е 16.2 на сто. Основните причини за това бяха по-високите разходи на дружествата за природен газ и за въглеродни емисии (които стигнаха нов исторически рекорд от 60 евро/тон) - ситуация, която най-вероятно ще се повтори още след няколко месеца.

Ще се съдим...

"Сметките на "Топлофикация София" могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към "Булгаргаз" от близо 100 млн. лв., обяви изпълнителният директор на обществения доставчик Николай Павлов пред БНР. "Булгаргаз" си търси от столичното парно около 70 млн. лв. и на 15 юли заведе иск срещу "Топлофикация София". Общинското дружество не за първи път изпада в подобна ситуацията, но последно дългът й бе поет от Българския енергиен холдинг и искът на "Булгаргаз" бе оттеглен. "Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай "Булгаргаз" ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията", разясни Павлов.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Високо търсене казват. Преди корона кризата най-вероятно потреблението е било по-високо. Това означава, че е имало как газа да стигне до потребителите и е имало достатъчно добив. Какво се е променило сега? За мен промяната е плановете за мита/такси на енергийните суровини и продукция и/или принтера за евро и долари.

    Нередност?
Нов коментар