Цената на природния газ на борсата TTF премина границата от 100 лв./мВтч

Това е с близо 50% над цената, по която продава "Булгаргаз", и е ясен знак, че и в България предстоят нови повишения

След известно колебание в средата на август природният газ, който се търгува на европейските борси, отново започна да поскъпва. Водещият хъб TTF дори регистрира нов рекорд - 51.37 евро/мВтч, или малко над 100 лева. За сравнение - на 20 август цената на газа беше 39.76 евро/мВтч, или само за две седмици има ръст малко над 29%.

На този фон регулираната цена на природния газ в България, която беше определена от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 септември, е 69.4 лв./мВтч (или 35.5 евро). Въпреки че тя е с 20.5% по-висока от цената за август, остава значително под европейските стойности. И това е ясен сигнал, че от октомври ще има ново увеличение, тъй като формулата за цената, по която "Булгаргаз" купува руски газ от "Газпром експорт", зависи до голяма степен от европейските борси.

Защо поскъпва

Причините за сегашната критична ситуация на пазара на природен газ са комплексни, но все пак могат да се откроят няколко решаващи. На първо място е възстановяването на икономиката след 2020 г. Това увеличи сериозно търсенето на газ в целия свят. Но най-вече в Азия и съответно ограничи доставките на LNG за Европа, тъй като корабите се насочиха натам.

През първите месеци на тази година, когато започна повишението на цените, европейските газови оператори хеджираха поскъпването, като започнаха да теглят повече количества от хранилищата, които бяха запълнили през 2020 г. с евтин газ. Това обаче се оказа не толкова далновиден подход, тъй като търсенето на газ продължи да се увеличава, отчасти и заради поскъпването на въглеродните емисии до рекордни нива и замяната на въглищата с газ в енергетиката. Така през лятото газовите хранилища се оказаха критично празни, а възможностите за запълването им - ограничени поради липсата на много LNG доставки в Европа и продължаващото високо търсене дори за летните месеци.

От всичко това се възползва руската "Газпром", която е основен доставчик на природен газ в Европа. С няколко "профилактични" ремонта на важни газопроводи компанията създаде допълнителен недостиг на газ и успя да повиши още повече цените. Получи се нещо като ефект на доминото, защото газовите оператори правят всичко възможно да запълнят хранилищата преди зимата, купувайки на "всяка цена", което пък автоматично означава, че няма как да очакваме поевтиняване в следващите месеци, когато ще започне да се черпи именно този скъп газ, който се нагнетява в момента.

Къде е България

Българският газов пазар все още е само косвено засегнат от тези тенденции и причината за това е дългосрочният договор с "Газпром". Въпреки че през март 2020 г. формулата за ценообразуването в него бе променена с включването на европейски газов индекс (TTF), което тогава доведе до рязко намаление на тарифите, връзката не е съвсем директна. Причината е, че в ценообразуването участват още петролният и доларовият индекс, при които няма чак толкова съществени изменения.

Така България за момента е защитена от рязкото поскъпване на газа, но дългосрочно това е неизбежно да се случи, макар и в по-малък размер от този на европейските борси. По същия начин, когато миналото лято TTF стигна рекордно ниските нива от 4.55 евро/мВтч, "Булгаргаз" продаваше на цена 22.35 лв./мВтч (11.43 евро).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 4

    Аман от некомпетентни спекулации! Голямата драма не е, че TTF обявява по-висока цена на микса от газ, а това, че газохранилищата в ЕС месец преди отоплителния сезон са полупразни. Може би, защото след обструкциите срещу СП-2, Москва послуша и завъртя газа си към Азия - Китай, Япония, Корея, Виетнам, където цените са с поне 30% нагоре. Допускам, че когато цените в Азия и Европа се изравнят, газ ще има доволно.

    Нередност?
Нов коментар