🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зам.-министър на енергетиката е кандидатът за нов шеф на КЕВР

Станислав Тодоров бе назначен в енергийното министерство на 19 януари, но след фиаското с кандидатите за регулатора явно ще трябва да смени работата си

Опитът на управляващата четворна коалиция да смени състава на Комисията по енергийно и водно регулиране за малко не се провали. Споменаваният от няколко дни кандидат на "Продължаваме промяната" за председател на регулатора - Васил Щонов, изненадващо се отказа. По информация на "Капитал" още няколко човека, които водещата партия в коалицията е имала предвид, също са отказали да се включат в процедурата за нов шеф на КЕВР. Заради това имаше очакване, че цялото начинание ще се провали - срокът за подаване на номинации беше до 18 часа в сряда и до края не се знаеше дали ще се намерят такива.

От свои източници "Капитал" научи, че в последния момент е била внесена кандидатурата на Станислав Тодоров - назначеният преди седмица зам.-министър на енергетиката. Той на практика е единственият кандидат за председател на КЕВР.

Станислав Тодоров е юрист по образование от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър от университета в Будапеща. В енергийната сфера той има опит като мениджър "Продукти" в "Ей и ЕС Юръп сървисис". В политически аспект Тодоров е бил преди няколко години в "Да, България", а сега е припознат от "Продължаваме промяната". Дали опитът му е достатъчен за председател на КЕВР - тепърва ще стане ясно, тъй като кандидатурата му все още не е качена на сайта на Народното събрание.

Единствената друга подадена кандидатурата е на Благой Голубарев, който е енергиен експерт от "Има такъв народ". Голубарев има 40-годишен стаж в сферата на енергетиката и електроинженерството, както и е съучредител и първи председател на Асоциация на търговците на електрическа енергия в България. Ако бъде одобрен, той ще стане член на КЕВР с ресор "енергетика". За да получат мнозинство в КЕВР при взимането на решения обаче, управляващите ще трябва да назначат и председател. В момента регулаторът е доминиран от хора на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля".