🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компенсациите за общините и храмовете за скъпия ток нажежиха парламента

Управляващите казват, че схемата ще бъде одобрена от кабинета, опозицията от ГЕРБ и ДПС искат решение на парламента

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.    ©  Юлия Лазарова
Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.    ©  Юлия Лазарова

Пореден рунд между управляващи и опозиция се разигра днес по време на заседанието на енергийната комисия в парламента. Повод станаха компенсациите за високите цени на електроенергията, които общините, техните предприятия, училищата и детските градини, болниците, социалните заведения и храмовете искат да получат от държавата.

Проблемът безспорно е горещ и в момента създава рискове за определени дейности, а на места има и спиране на услуги като тази за уличното осветление. Но до голяма степен в момента се експлоатира политически, тъй като правителството одобри схема за подпомагане, която ще се усети накуп (за декември и за януари) във фактурите, които ще излязат през този месец.

В случая ГЕРБ бяха внесли проект на решение, с който за времето от януари до юни всички споменати по-горе институции да получат пълна компенсация за цените на тока до прогнозираните от КЕВР 119 лв./мВтч. За сравнение, през декември средната цена на борсата беше почти 430 лв./мВтч, а за януари е 374 лв./мВтч. Според Делян Добрев (ГЕРБ) това е еквивалентно на механизма за компенсация на ЕРП-тата, който беше одобрен от правителството в края на миналата година. От партията дори бяха организирали различни кметове, представители на НПО в социалната сфера, както и духовници ( присъстваше митрополит Антоний, който често се изявява в директните включвания от различни религиозни храмове на бившия премиер Бойко Борисов), които пред медиите да обяснят колко критично е положението им.

Ситуацията беше конфузна за депутатите от управляващата коалиция, тъй като противопоставянето им на предложението на ГЕРБ означаваше да се обявят против помощта на въпросните уязвими групи. И все пак проектът на решение не беше приет от комисията - "за" гласуваха 7 от членовете (ГЕРБ и ДПС), а останалите бяха въздържали се.

Какви са аргументите

Позицията на ГЕРБ е пределно ясна - цените на тока са кризисно високи, а много учреждения няма как да си повишат приходите, за да покрият сметките си за отопление и осветление. Например една църква, детска градина или старчески дом няма откъде да получи допълнителни средства. Затова държавата трябва да поеме цялото увеличение на цената на тока от юли насам.

В тази позиция обаче удобно се пропуска фактът, че правителството на Кирил Петков вече одобри схема за компенсации на сметките за ток и газ, която ще се приложи кумулативно с новите фактури. Така през февруари общините, храмовете и социалните домове ще платят много по-ниски сметки.

Аргумент срещу предложението на ГЕРБ за депутатите от "Продължаваме промяната" и БСП пък бе, че такива схеми за компенсации трябва да се предложат и одобрят от изпълнителната власт, а не от парламента. И посочиха, че всички помощи ще бъдат засегнати в Бюджет 2022 г., който ще се гледа на първо четене в парламента още тази седмица.

Ами цената

Освен това представителите на управляващите изтъкнаха, че в предложението на ГЕРБ липсват финансови разчети колко ще струва исканата от тях пълна компенсация. От своя страна вносителите посочиха, че нито един представител на Министерството на енергетиката или това на финансите не е дошъл на обсъждането. И също така казаха, че управляващите се бавят с решенията за енергетиката и дори не представят разчети и анализи какво може да се направи.

Жечо Станков (ГЕРБ), изчисли, че на месец ще са необходими около 30-35 млн. лв., за да се компенсира напълно цената на тока за общините, социалните институции и храмовете. По думите му те могат да бъдат осигурени от увеличените приходи от ДДС върху по-високата цена на електроенергията.

А според Делян Добрев обосновка е липсвала и при решението да се дадат 410 млн. лв. на електропреносния оператор и електроразпределителните дружества като компенсация за скъпия ток. "Ние ви казваме, че помощта за общините и храмове ще е по-малко. Жечо Станков каза 180 млн. лв. за 6 месеца. Рамадан Аталай - 150 млн. лв. Приемете, че са 200 млн. за целия период до края юни", каза Добрев. Но Венко Сабрутев от ПП отвърна, че тези суми се хвърлят в пространството без абсолютно никаква анализи и данни за това как са получени.

Извън политическите спорове по темата обаче е безспорно, че решение с високите сметки за ток на училища, детски градини, болници, храмове и социални институции трябва да се намери не само за конкретния момент, а дългосрочно.

На заседание на енергийната комисия се реши чрез жребий да се прекрати работата на двама комисари от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Георги Златев ("Воля") и Владко Владимиров (ОП) са тези, които жребият отсъди да бъдат отстранени, а Александър Йорданов ("Воля") остава на позицията си в регулатора. По този начин се затвърждават промените в състава на на КЕВР, които целяха намаляване на броя на членовете от 9 на 5. Предстои на 2 февруари да се изслушват кандидатите за председател на КЕВР - Станислав Тодоров (ПП), и за член - Благой Голубарев (ИТН).