🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румъния слага таван на цените на електроенергията, Сърбия - на горивата

Гърция предлага план от шест точки за овладяване на поскъпването на природния газ

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску посочи, че от новите мерки за електроенергията, влизащи в сила от 1 април, ще се възползват 8 млн. домакинства
Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску посочи, че от новите мерки за електроенергията, влизащи в сила от 1 април, ще се възползват 8 млн. домакинства
Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску посочи, че от новите мерки за електроенергията, влизащи в сила от 1 април, ще се възползват 8 млн. домакинства    ©  Reuters
Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску посочи, че от новите мерки за електроенергията, влизащи в сила от 1 април, ще се възползват 8 млн. домакинства    ©  Reuters

Румънското правителство одобри въвеждането на таван на цените на електроенергията и природния газ за домакинствата и за малките предприятия за още една година, след като сегашната програма за подпомагане изтече в края на март. Същевременно сръбските власти решиха да запазят ограничението на цените на дребно на бензина и дизеловото гориво за още 30 дни и да намалят временно акциза върху тях. А Гърция предложи план от шест точки за справяне с поскъпването на природния газ и заяви, че незабавна забрана на вноса на руски газ е нереалистична.

От 1 април в България също предстоят промени. Мораториумът върху цените на тока и парното за бита ще отпадне, като прогнозите са, че поне за електроенергията няма да има съществени промени. Парното обаче ще поскъпне с около 20%. Схемите за подпомагане на бизнеса пък ще продължат до юни, като няма промяна спрямо сега действащия модел, освен по-високия таван на подкрепата от 300 лв./мВтч.

В Румъния

Румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску посочи, че от новите мерки, влизащи в сила от 1 април, за електроенергията ще се възползват 8 млн. домакинства, а за природния газ - всички свързани с мрежата битови клиенти. Общия размер на помощите, включително и за фирмите, се изчислява на 2.9 млрд. евро за трите тримесечия до края на 2022 г., пише Romania Insider. Поне частично това ще бъде компенсирано от приходите на производителите на електроенергия, генерирани от допълнителните данъци върху електроцентралите, които продават енергия на цени над определен праг.

Цената на електроенергията в Румъния ще бъде до 0.14 евро за киловатчас за битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било до 100 киловатчаса. Битовите потребители със средно месечно потребление през 2021 г. между 100 и 300 киловатчаса ще плащат до 0.16 евро на киловатчас. Цената на газа за домакинствата пък ще бъде до 0.063 евро на киловатчас. За небитовите потребители електроенергията ще струва до 0.20 евро на киловатчас, а газът - до 0.075 евро на киловатчас за годишно потребление на газ през 2021 г. до 50 000 киловатчаса, както и за производителите на топлоенергия, предназначена за други клиенти.

Гръцкият премиер иска пазарна интервенция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с план от шест точки за овладяване на увеличението на цените на природния газ и електроенергията, пише Bloomberg. Според Мицотакис е необходима горна граница на цените на природния газ, известни като TTF, като референтна точка бъдат исторически най-високите цени отпреди кризата. Също така той иска горна граница на брутната печалба в търговията на едро на електрическа енергия, като тя може да бъде ограничена до 5% и следена от регулаторите.

В писмото гръцкият премиер предлага пазарна интервенция, която да "защити правилното функциониране на газовия пазар, който се намира под значителен натиск заради задълбочаването на конфликта в Украйна и оказва силни странични ефекти върху произвежданото от газ електричество".

Белград удължава мерките за още 30 дни

Миналата седмица сръбското правителство заяви, че ще запази ограничението на цените на дребно на бензина и дизеловото гориво за още 30 дни, както и ще намали временно с 20% акциза върху моторните горива, пише SeeNews. Таванът на цените на дребно на горивото, който Белград въведе през февруари, изтече на 10 март.

Сега правителството не каза до какви равнища ще бъде таванът, нито кога ще влезе в сила намаляването на акциза. На 12 февруари бе определен таван на цената на дребно за Euro diesel и за Euro premium BMB 95 съответно от 1.53 евро и 1.45 евро за литър. През следващия месец цените на горивата ще се прецизират всеки петък до 15:00 ч., а на бензиностанциите ще се забрани да продават гориво в преносими контейнери.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Нерде таван , нерде мораториум ...

    Нередност?
Нов коментар