🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС предлага нови такси за ВЕИ, АЕЦ и ВЕЦ, докато пази ТЕЦ-а на Доган

Със спорно предложение Рамадан Аталай иска да се наложи допълнителен данък върху приходите на избрани производители

Рамадан Аталай от ДПС мотивира предложението си с идеята да се съберат пари за подпомагане на потребителите.
Рамадан Аталай от ДПС мотивира предложението си с идеята да се съберат пари за подпомагане на потребителите.
Рамадан Аталай от ДПС мотивира предложението си с идеята да се съберат пари за подпомагане на потребителите.    ©  Юлия Лазарова
Рамадан Аталай от ДПС мотивира предложението си с идеята да се съберат пари за подпомагане на потребителите.    ©  Юлия Лазарова

Производителите на ток от слънце и вятър, АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-вете на НЕК да бъдат задължени да плащат допълни такси към Фонда "Сигурност на електроенергийната система". В същото време подобно ново утежнение изрично няма да важи за ТЕЦ на природен газ и въглища. Това предлагат група депутати от ДПС, начело с Рамадан Аталай.

На практика те предлагат да се въведе допълнителен данък върху приходите на ВЕИ и другите производителите, но такъв да няма за ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и централите, свързани с Христо Ковачки. Сред пожалените са и държавния въглищен ТЕЦ и "Топлофикация София".

Формалният мотив е да се съберат от държавата част от свръхпечалбите, които производителите постигат заради високите борсови цени на тока, за да се плащат компенсации към крайните потребители. Но истината е, че упоменатите от ДПС възобновяеми енергийни източници вече понесоха подобен регулаторен удар на 1 януари, когато КЕВР премахна по-голямата част от премиите, които те получават по дългосрочните си договори с държавата. А печалбите на АЕЦ и НЕК така или иначе се използват от държавата именно за финансиране на схемите за подпомагане на бизнеса през последните месеци.

Какво иска ДПС

Според внесеното в Народното събрание предложение за решение всички ВЕИ с мощност от 500 кВт нагоре, които са въведени в експлоатация преди 1 януари 2021 г. (на практика 99% от действащите централи) трябва да плащат на Фонда "Сигурност на електроенергийната система" 80% от разликата между постигната борсова цена в сегмента "Ден напред" и определената им от КЕВР прогнозна пазарна цена.

В случая от 1 януари тази година КЕВР (в предишния си състав) определи, че ВЕИ производителите могат да получат от пазара по 293.37 лв./мВтч. През януари и февруари средната борсова цена беше около 370 лв./мВтч, а за март към момента е 530 лв./мВтч. Така, според предложението на ДПС, производителите биха дължали за март 80% от 236.6 лв. или 189.3 лв. за всеки произведен мегаватчас. Обикновено през март ВЕИ генерират около 390 хил. мВтч или тук става дума за близо 60 млн. лв. допълнителни такси само за месец.

За АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете пък 80-процента такса ще се дължи върху разликата от борсовата цена и 200 лв. или в случая за март - 264 лв. на мегаватчас. При следните обеми на производство от около 2.1 млн. мВтч това прави 554 млн. лв. за месец

Важно изключение в предложението за новите такси обаче е, такива да не се плащат от въглищни и газови централи. Мотивът - тези производители плащат CO2 емисии. Но цената на квотите през март е около 65 евро/тон или 127 лв., което не достатъчно основание за изключването на централите от подобна схема.

Възможно ли е

По принцип новоприетият от ЕК пакет RePowerEU допуска възможността заради настоящата кризисна ситуация държавите-членки по изключение да въведат данъчни мерки върху част от печалбите на производители на електроенергия. В документа обаче изрично се казва, че такива мерките следва да се прилагат еднакво за всички производители и да са технологично неутрални.

Също така RePowerEU допуска продължителността на извънредното данъчно облагане да бъде до 30 юни 2022 г., а в предложението на ДПС срокът е до декември 2022 г.

Но най-вече е спорно дали подобна съществена промяна може да стане само с решение на парламента, както се предлага от партията на Доган, или е нужна промяна в закон.

Казусът ще бъде разгледан в парламентарната енергийна комисия идната седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757

    Срам!

    Нередност?
Нов коментар