САЩ и ЕС зависят от Китай и Русия за развитието на ВЕИ заради ценните метали

Това прави енергийния преход по-труден и скъп, с много голяма доза геополитика

България има сериозно находище на манган, което не се използва към днешна дата.
България има сериозно находище на манган, което не се използва към днешна дата.
България има сериозно находище на манган, което не се използва към днешна дата.    ©  Цветелина Белутова
България има сериозно находище на манган, което не се използва към днешна дата.    ©  Цветелина Белутова
Статията е коригирана на 30 март

Въпреки че в последния месец основният икономически фокус е свързан със зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива като природен газ и петрол, истината е, че има и други линии на зависимост. Става дума за ценните и редките метали, които имат голямо приложение в проектите за възобновяеми енергийни източници, батериите, електроавтомобилите и т.н.

Или казано иначе, алтернативата на руските горива до голяма степен пак е свързана с Русия.

На конференцията "Енергийна сигурност и климатичните промени: какво следва след войната в Украйна", организирана от Центъра за изследване на демокрация, бившият съветник в министерството на енергетиката на САЩ Мелани Кендердайн посочи, че руският газ трудно може да бъде заместен с LNG или ВЕИ в краткосрочен период. Чисто логистично например американският втечнен газ трудно може да бъде насочен към Европа с политически декларации или от добра воля. Пазарът функционира чрез "нефиксирани договори" (т.нар. no destination contracts), според които LNG танкерите се движат на чисто пазарен принцип. С други думи, отиват при този, който плати повече. Традиционно големи количества втечнен газ се насочват към Азия, където нямат собствен добив и тръбопроводи и са абсолютно зависими от LNG танкерите. Разбира се до няколко години това може да се промени, тъй като в процес на изграждани са терминали за втечнен газ с общ капацитет от 400 млрд. куб.м. на година или почти три пъти повече от руския газ, който консумира Европа.

Вече се обсъжда количествата втечнен газ за ЕС да бъдат договорени директно на европейско ниво, за да могат да се сключат дългосрочни договори на по-добри цени при по-големите обеми. Простите сметки показват, че индивидуално за България да се договарят количества ще е сложно, предвид че нашето потребление е много малко.

По отношение на ролята на ВЕИ Кендердайн заяви, че САЩ, а и Европа са зависими от Китай и от Русия.

Металите и минералите, които САЩ внасят 100%, са много на брой и всички те са важни суровини за икономиката и енергетиката на държавата: арсен, тантал, манган, флуорит, стронций и графит. Като освен че те са нужни за производството на някои възобновяеми източници, част от тях се използват и в добива на фосилни горива. Интересна е и зависимостта от мед, който е най-използваният метал в енергетиката - покрива близо 50% суровинната нужда в производството на ток от вятърна и соларна енергия. Мед се използва и при природния газ и ядрената енергия. И въпреки че зависимостта не е като тази с редките метали, които САЩ внасят само от Китай, медта също е основно вносна.

Европа е също толкова зависима от внос на метали, тъй като на континента липсват сериозни находища или не се експлоатират. Такъв е случаят с мангана в България, който вече не се добива, макар да има още залежи. Разбира се, има и изчерпани мини като тези за флуорит в страната.

В тази връзка според Кендердайн е по-ефективно западните държави да мислят в посока на базовите си мощности и как те могат да заместват руския газ с местни находища.

"САЩ са намалили дела на въглищата в своята енергетика в последните години, но Китай и Индия имат средно по 70% зависимост от тях." Относно фосилните горива и глобалните цели за въглеродна неутралност това за момента означава огромна дупка между западния свят и развиващите се икономики. Допълнително Вашингтон продължава да внася 20% от обогатения си уран именно от Русия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    Не мисля, че в геополитическото противопоставяне има някакво значение точно с кой елемент от таблицата на Менделеев претендентите за многополюсност ще тръшнат бившия хгемон.

    Редкоземните метали са у Китай, въглеводородите и пшеницата - у Русия.

    И чудно защо се мисли, че сателитите на бившия имат юрисдикцията да налагат санкции по свое (всъщност - негово) усмотрение, а санкционираната страна трябва да стои мирна под шпицрутена и да не вики много-много.

    Унищожителен удар е продажбата на нефт и газ от Русия срещу рубли. Просто защото операциите и с долара, и с еврото са под санкции от емитентите им. Казано по-просто, ако санкционирана страна от емитентите на долара и еврото ги придобие, все едно получава ланска шума, защото има забрана да ги ползва.
    И Путин забележително изработи опитващите да изработят него.
    Независимо от пънканията на евробонзите, ако не си платят газа, газ няма. Да, идва пролет, лято. Но тъкмо тогава се тъпчат газохранилищата. В американски LNG? Все едно пенсионерката Мима да си взема тесла на лизинг...

    Тежки времена чакат Европа.
    Хич не ми е зор за нея, но трябва задължително да отнемат паспортите на нашите харвардци, за да не станат отново канадци, когато покрива падне.
    Защото това правителство бута темелите на държавата.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "BBB":

    Той Путлер все гениални ходове прави.

    В свободните държави е така, от време на време мръзнеш в полза на свободата си. Иначе България се е запътила отново към източния лагер на подтисничество. Темелите са подкопани отдавна от руската пропаганда, ще си паднат и сами.

    Нередност?
Нов коментар