НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Продажбите на въглища растат с 30%, но "Мини Марица-изток" пак работят на загуба

Основната причина за това са разходите за електроенергия, които са нараснали с 99.1% спрямо 2020 година

През м.г. в мините са работили 6927 души - с около 260 по-малко в сравнение с 2020 г.
През м.г. в мините са работили 6927 души - с около 260 по-малко в сравнение с 2020 г.
През м.г. в мините са работили 6927 души - с около 260 по-малко в сравнение с 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
През м.г. в мините са работили 6927 души - с около 260 по-малко в сравнение с 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Скъпият газ повишава потреблението на въглища за производството на ток в ТЕЦ-овете.
  • Това води до моментно подобрение на финансовите показатели на мините.
  • Дългосрочно обаче бизнесът им е с ограничена перспектива заради развитието на ВЕИ и новите технологии.

Държавните "Мини Марица-изток" са продали с 31.5% повече въглища през 2021 г. спрямо 2020-а. Това подобрява финансовото им състояние, но въпреки това дружеството отчита загуба - то завършва годината на минус 18.9 млн. лв. на фона на загуба 35.6 млн. лв. през 2020 г.

Общият размер на пасивите (търговски задължения, към персонала и др.) обаче расте - 362.7 млн. лв. на фона на 344 млн. лв. година по-рано. Това показва отчетът за 2021 година на компанията, която се занимава с добив на лигнитни въглища, предназначени за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2", "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Брикел".

Общите приходи на мините растат с 30.3% до 602 млн. лв. в сравнение с предходната 2020 г., като това увеличение се дължи на по-големия добив на въглища, тъй като изкупната цена на въглищата е регулирана и не е променяна от 2014 г. насам. В същото време обаче е отчетено значително нарастване на разходите за електроенергия - големите роторни багери на мините се задвижват с ток и дружеството е един от най-големите консуматори в страната. Спрямо 2020 г. те са нараснали почти двойно - с 99.1% до 114 млн. лв., показва още отчетът.

Парадоксът тук е, че мините продават въглищата си на централи по регулирани цени, а след това купуват от тях електроенергията на свободни (борсови) цени. Също така държавните мини са единственото голямо предприятие, което не е предприело стъпки за изграждане на собствена соларна централа, която да генерира част от нужната електроенергия и да спести разходи. Старите рудници са изключително подходящи за такива проекти, но е въпрос и на желание от страна на управителите за реализирането им.

Да живеят въглищата

Данните от отчета показват, че продажбата на въглища е вървяла повече от добре през м.г. и приходите на "Мини Марица-изток" от това перо са достигнали 497 млн. лв. при 379 млн. лв. година по-рано. Това е увеличение от 31%, като от отчета се вижда, че с най-голям дял в реализацията на продукцията очаквано е държавният ТЕЦ "Марица-изток 2". Именно тя започна да работи на по-високи обороти след повишаването на борсовите цени на тока през септември, които вече покриват разходите й.

През м.г. "Мини Марица-изток" е продала въглища на изправената пред фалит централа за 172.3 млн. лв. на фона на продажби за 111.5 млн. лв. година по-рано. Сумата се доближава до тази от 2019 г., когато мините са продали въглища на ТЕЦ "Марица-изток 2" за 196 млн. лв. Точно колко е работил държавният ТЕЦ предстои да се види в отчета на централата, който трябваше да бъде публикуван преди седмици, но все още липсва. Засега от отчета към деветмесечието се вижда, че дори след като през юли ТЕЦ "Марица-изток 2" започна да работи на пълна мощност, централата е на минус 182.15 млн. лв.

Първото тримесечие на 2022 г. обаче започва повече от добре за държавните мини. Компанията отчита печалба 55 млн. лв. на фона на загуба 7 млн. лв. за същия период на м.г. Основната причина за значително подобреното финансово състояние е продажбата на въглища - добивът се увеличава почти двойно от 5.5 на 10.5 млн. тона. Приходите по това перо са били за 98.6 млн. лв. при цели 192.8 млн. лв. за първите три месеца на настоящата година. Ако тези резултати се запазят до края на годината, мините ще подобрят финансовото си състояние. Този бум в продажбата на въглища обаче не е устойчив, а е резултат от скъпия газ. Ако цените на газа се успокоят, нуждата от въглища ще намалее. Паралелно с развитието на ВЕИ и производството на зелен ток за собствени нужди на фирмите въглищната енергетика също ще намалява.

Рисковете - война, инфлация, ток

"Мини Марица-изток" няма пряка експозиция към Украйна, Русия или Беларус, но въздействието върху общата икономическа ситуация може да даде отражение на дейността на основните му доставчици на горива, материали и резервни части, се посочва в отчета на дружеството.

В него се посочва, че потенциално косвено въздействие може да се окажат и колебанията в цените на суровини и материали, цената на енергията, инфлацията и др. По-нататъшна ескалация на конфликта и прекратяване на отношенията за доставки с руски компании може да окажат значително въздействие върху активите, пасивите и финансовите резултати на дружеството, предупреждават от "Мини Марица-изток".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fqg16161682941009812 avatar :-?
    Hristo Sakazov

    Решението е очевидно и не е толкова сложно. Доставките на въглища се обвързват с тези на ел. енергия, директно към съответния доставчик. Без излишни посредници.Даваме ви толкова ток, искаме толкова въглища. Опростено, логично, ефективно.

    Нередност?
Нов коментар