Паркът край Козани е с впечатляващите 3.5 млн. кв. метра
Паркът край Козани е с впечатляващите 3.5 млн. кв. метра    ©  Hellenic Petroleum

Слънцето изгря над гръцката "Марица-изток"

Най-големият въгледобивен и ТЕЦ комплекс на Гърция - този край Козани, започва зелената си трансформация

Паркът край Козани е с впечатляващите 3.5 млн. кв. метра    ©  Hellenic Petroleum
Основана през 1958 г., Hellenic Petroleum е най-големият преработвател на нефт на Балканите. Основната марка бензиностанции е "Еко" (с която работи и в България), но държат и лицензи за BP и ОКТА с общо 2000 обекта на Балканите. От 2021 г. е започнала трансформация за намаляване на въглеродния отпечатък: чрез инвестиции във ВЕИ, в рафинериите, в производство на водород. В следващите години компанията смята да инвестира 4 млрд. евро - половината за развитие на ВЕИ, останалите за подобряване на процесите на производство, като част от тяхната програма Vision 2025.

Ако сте пътували по магистралата от Солун към Лефкада, със сигурност сте видели комините на редица топлоелектрически централи в района на Козани. Това е доскорошният център за добив и горене на лигнитни въглища в Гърция - еквиваленти на българския "Марица-изток" както по площ (217 срещу 240 кв. км), така и по мощност на ТЕЦ-овете.

Днес обаче разликите между двата енергийни центъра са повече от приликите. Шофьорите по "Егнатия Одос" виждат колосалния скелет на една вече отмираща епоха - вече неактивната централа "Кардия", докато тези по "Тракия" - бълващите пара комини на "Марица-изток 2". Гърция, за разлика от България, отдавна е взела решение за своята енергийна трансформация и изпълнява плана. И докато в долината на Козани все още има въглищни гиганти, които успяват да си купят време живот - ТЕЦ "Свети Димитър" и "Птолемаида 5", малко по-нависоко в планината се намира новият "храм на Аполон" - гигантският соларен парк не на кой да е инвеститор, а на петролния лидер Hellenic Petroleum. Това е най-голямата работеща слънчева централа в Югоизточна Европа и показва нагледно как се случва преходът от въглища към ВЕИ.

България има не по-лош потенциал за подобни проекти. Върху терените на старите рудници в Марица изток биха могли да се изградят огромни фотоволтаични паркове, които да задоволят нуждите от ток на самите мини (те са сред най-големите консуматори в страната заради електрическите багери) и да продават енергия на пазара, с което да осигурят още приходи за развитие на компанията и заплати на служителите. Но все още липсва политическа воля за реализацията на такъв проект.

По пътя на слънцето

Паркът на Hellenic Petroleum наистина е впечатляващ със своите размери - 2.5 км на дължина и 1.5 км на широчина. Той е разположен в подножието на хълмист район на 900 - 1050 м надморска височина, чиято средногодишна температура е 15 градуса по Целзий. Ниската температура всъщност е голямо предимство за производителността на панелите, защото ги предпазва от прегряване. Тяхната ефективност е подобрена и от факта, че панелите са двустранни - позволяват генерирането на електричество и от отразената светлина от земята върху обратната страна на панелите, т.е. от двете страни.

Слънчевата централа работи официално от 6 април, когато бе открита от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Инвестицията на Hellenic Petroleum в нея е 130 млн. евро, а инсталираната мощност е 204.3 мВт. Тя е най-голямата действаща в Югоизточна Европа и най-големия двустранен соларен парк в Европа. В България подобен проект се реализира от "Риал Стейтс" на Гинка Върбакова край Пазарджик, чиято мощност ще бъде 150 мВт до края на тази година.

Произвежданата от соларния парк край Козани електроенергия ще се продава директно на пазара, като стойността, която е определена чрез спечелен търг, е 57.72 евро на мВтч, споделиха от Hellenic Petroleum. За сравнение - през април средната борсова цена на тока беше малко над 206 евро/мВтч.

Очакванията са централата да генерира по 350 хил. мВтч електроенергия на година, което би било достатъчно за задоволяването на нуждите на поне 70 хил. домакинства.

Въпреки че заместването на въглища с ВЕИ трябваше да се случи в ускорени срокове, на събитието Мицотакис заяви, че заради войната на Русия в Украйна и несигурността на енергийните пазари Гърция ще трябва да промени своя план за постепенно премахване на въглищата в енергийния сектор и че производството на въглища ще трябва да бъде увеличено, за да се избегнат ситуации с прекъсване на електрозахранването. Това ще намали нуждите от природен газ на Гърция и ще даде време за реализирането на останалите проекти за нови зелени мощности. Само Hellenic Petroleum планира още 3 соларни проекта с общ капацитет 675 мВт. На този етап те очакват одобрение от държавата.

Силата на Кронос

Разположен върху две възвишения, паркът е разделен на 18 отделни сегмента, наречени "Кронос 2-19", на името на древногръцкия титан. В изграждането му са използвани над 500 хиляди двустранни соларни панела, всеки с мощност 410 вата от лицевата страна и до 70% от другата страна.

"Тези 70% са постигнати в лабораторни условия и често не са реализуеми на терен. Това е, защото в реалността не разполагаме с перфектни условия - законодателство, което ограничава размерите и други променливи фактори." коментира Сотирис Капеос, директор на бизнес операциите и развитието и член на борда на директорите на ELPE Renewables. Според негова преценка на този етап максималният капацитет, който може да бъде извлечен от обратната страна на панелите, е до 5%, тоест в оптимални условия един панел може да генерира до 431 вата. Гръцката компания обмислят повишаването на тази ефективност с различни методи, но преди всичко ще се разчита на снега през зимата, който най-добре отразява слънчевата светлина. "В момента не е икономически ефективно да инвестираме в чакъл или бели камъни, които имат по-висока светлинно отразяваща способност. Но ако решим да направим такива инвестиции, първоначално ще обособим една от зоните и ще тествам там ефективността и ако е резонно, ще го имплементираме и в другите" казва Капелос.

Предвидено е в бъдеще да бъдат използвани и батерии за повишаване на енергийния потенциал на парка. В момента тече процес по одобрение на държавна подкрепа за тази част от проекта, като предвидените батерии са с капацитет 350 мВтч и отдаваща мощност 125 мВт. Според Капелос параметрите може да бъдат увеличени по време на процеса на одобрението в зависимост от нови технологии. На този етап се залага на китайско производство. "Подали сме документи за батерии с обща мощност до 300 мВт в различни наши проекти", коментира директорът.

Панелите и техните стойки е предвидено да бъдат рециклирани, като процесът е част от инвестицията в парка.

Новите възможности

Самият парк е изграден сравнително бързо - за 16 месеца, от ноември 2020 до декември 2021 г. В процеса са участвали 350 работници, от които 60% са местни жители от района Козани, а останалите са инженерни експерти от други части на Гърция. Главен изпълнител е била германската Juwi.

За оперирането на централата ще бъдат нужни над 20 души - за поддръжка и охрана, заявиха от Hellenic Petroleum.

До този момент не е имало негативна реакция от страна на живеещите в района сподели Капелос. "Това се дължи на факта, че това пространство като идеен проект съществува от малко повече от 10 години. През това време хората са свикнали с идеята и даже я очакваха" коментира той.

Мерки, взети от страна на гръцката енергийна компания, също допринасят за позитивната реакция от страна на жителите на Козани и района. В частност пастирите, чиито стада пасат в околността на парка, са спечелили от факта, че не е било използвано цялото предвидено пространство. От общо 4.4 млн. кв. метра са използвани 3.5 млн. кв. метра, а останалите 0.9 са върнати обратно за пасища. Направени са и пътеки с ширина 10 метра измежду 3 отделни части на парка, които служат за придвижване на стада и диви животни - изискване на министерството на околната среда.

Има и финансови мерки, осигурени от държавата, които спомагат развитието на местните райони. В случая 3% годишно от приходите на парка са заделени за района на Козани - около 600 хил. евро. Допълнителна инвестиция от 1.5 млн. евро в екологични проекти също е предвидена като част от общата инвестиция на Hellenic Petroleum. "Тези средства ще бъдат изразходвани по начина, който ни посочат от местните горски власти", коментира Капелос.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fzh17716237 avatar :-|
    fzh17716237
    • - 2
    • + 2

    Браво.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    А когато слънцето залезе?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Вероятно трябва да се спомене, че фотоволтаичните паркове в Козани са разположени върху 35 000 дка земеделски земи, които са трайно омъртвени.
    В този район на Гърция се гледат поне две реколти - пролетна и есенна.
    Спорно е кое е по-полезно - дребното земеделие, което изхранва хората в района, или олигархичния ВЕИ модел.

    Всъщност това трябва да е дебатът: земеделие или ВЕИ олигархия.

    Нередност?
  • 4
    iq146 avatar :-(
    iq146
    • - 3
    • + 2

    След време измамниците, които разпространиха и налагат в държавната политика въглеродната измама, неминуемо ще бъдат съдени за престъпление против човечеството. Алтернативите трябва СВОБОДНО, без държавна намеса(с нашите пари) да се конкурират, по-чиста природа - да! Но замърсител ли е СО2???

    Нередност?
  • 5
    bxr20646781 avatar :-|
    bxr20646781
    • - 3
    • + 4

    Тъжна картинка, особено да гледаш унищожени земеделски или горски площи, пасища. Сахара е само на 500 км. от Гърция и слънцето там е и по-силно, и по-постоянно. Нищо не пречи Европа да се захранва с ток чрез подводни кабели за да запълни нуждите си, вместо да съсипва своето земеделие и природа.

    Нередност?
  • 6
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    И какво излиза, че Гинка Върбанова прави подобна централа.

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "bxr20646781":

    Oт къде ще се вземе вода в Сахара?
    Как ще се чистят соларите от прах и пясък, ако няма вода?
    Eто как се прави в реалността:
    https://www.youtube.com/watch?v=XXazt8OZlFc
    https://www.youtube.com/watch?v=XEUEVxCvfzs

    Колко загуби ще има, при преноса на енергия от Сахара до Гърция , колко ще струва цялата система..
    Когато в Сахара слънцето залезе ( викат му нощ ) какво ще прави Гърция?

    Нередност?
  • 8
    bxr20646781 avatar :-|
    bxr20646781
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "sim4o":

    И соларни паркове си имат достатъчно, следователно знаят как да ги чистят. И подводни кабели планират от Гърция до Египет и Израел, пресметнали са загубите и печалбите. А когато слънцето в Сахара залезе, сигурно ще правят същото, каквото правят и когато слънцето в Гърция залезе.

    Нередност?
  • 9
    ilk16303095181073358 avatar :-|
    ilk16303095181073358

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Аз до колкото виждам от снимката тези соларни цнтрали са разположени на пустеща земя. Голи хълмове. Даже и храсти няма.

    Нередност?
Нов коментар