И държавните мини вече са с ново ръководство

Илза Чинкова от ИТН е временно назначена за изпълнителен директор след редица опити от страна на БЕХ

Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова
Мини Марица-Изток, Капитал Градове, Стара Загора    ©  Цветелина Белутова

През миналото лято държавните Мини "Марица-изток" останаха без изпълнителен директор, след като дългогодишният шеф и бивш народен представител от ГЕРБ Андон Андонов се отказа от поста си. След проведен конкурс мястото му бе заето от Тодор Тодоров. Но сега, след няколко опита на страна на новите шефове на Българския енергиен холдинг, има нова рокада. На 31 януари за временен изпълнителен директор - до провеждането на нов конкурс - е назначена Илза Чинкова.

Чинкова бе посочена миналото лято като експерт на местни прояви в Стара Загора на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", но не е била в листите на партията. Тя обаче има опит в мините - била е финансов директор от 2006 г. и също като Тодоров е била кандидат за позицията на изпълнителен директор в проведения през миналата година конкурс.

В последните седмици между БЕХ и бившият вече изпълнителен директор Тодор Тодоров, който е бил директор на мините в периода 2009-2011 г., имаше сериозни спорове. Един от тях бе свързан с преместването на централата на дружеството в София - нещо, което Тодоров отказа да изпълни. Във връзка с това от БЕХ излязоха и с позиция, с която директно критикува Тодор Тодоров за липсата на действия спрямо промените: "Независимо от взетото решение от Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД, към настоящия момент не са извършени необходимите задължителни действия от страна на изпълнителния директор г-н Тодор Тодоров. Именно това бездействие от негова страна води до основателен и логичен извод, че последният не желае да се съобразява с българското законодателство и да изпълнява решенията на правоимащия орган". Подобно нещо се упоменава и в решението от 24 януари на БЕХ, което освобождава Тодор Тодоров от длъжността и назначава Илза Чинкова като временен директор: че Тодоров не се е явявал на работа и не е извършвал работните си ангажименти, без да представи обективни причини защо.

Междувременно обаче на 19 януари Тодоров подаде оставка и въпросът с кадровите промени се реши.

Рокадата в мините е първата официално вписана по време на сегашното правителство. В изчакване на три-дневния законов срок е вписването и на промените в "Булгаргаз". Общото между двете дружества е, че в ръководството им ще има хора, които са близки до ИТН.

В енергетиката обаче има още редица ключови дружества като АЕЦ "Белене", НЕК, Електроенергийния системен оператор, "Булгаргаз", ТЕЦ "Марица-изток 12", които все още се управляват от назначените по времето на ГЕРБ директори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 3
    • + 1

    Не се ебавайте с миньорите!

    Нередност?
  • 2
    gox1559543294612207 avatar :-|
    Atanas Yotov
    • + 1

    Какво става с борда на държавното дружество Минпроект където на хранилката са хора като Коен ,Тотев ,Биков и други известни имена от групата на ГЕРБ.

    Нередност?
Нов коментар