Природният газ поскъпва с 32%, но пак ще е два пъти по-евтин от този в Европа

Повишаването на цените е свързано с дефицит на количества в региона и рязкото повишаване на борсовите индекси през последните седмици.

В момента хранилището в "Чирен" е пълно на 35%, докато повечето европейски хранилища са над 50%
В момента хранилището в "Чирен" е пълно на 35%, докато повечето европейски хранилища са над 50%
В момента хранилището в "Чирен" е пълно на 35%, докато повечето европейски хранилища са над 50%    ©  Цветелина Белутова
В момента хранилището в "Чирен" е пълно на 35%, докато повечето европейски хранилища са над 50%    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Според "Булгаргаз" хранилището в Чирен може да остане на 60% пълно за зимата
  • Освен за юли и частично за август няма осигурени доставки на газ за след това
  • В момента се използват т.нар. времеви суапове с гръцки компании, за да се оползотвори втечненият газ навреме

След 6 дни закъснение държавният газов доставчик "Булгаргаз" внесе в КЕВР заявлението си за цената на природния газ за месец юли. Забавянето обаче не носи добри новини - новата тарифа ще е с 32% над тази от предния месец и най-високата въобще за регулирания пазар у нас.

Все пак обаче цената на газа в България няма да е толкова висока, колкото на европейските газови борси. С увеличението тя ще бъде 186.47 лв./мВтч, докато нидерландският индекс TTF е на средна стойност от 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч) от началото на юли и на ниво от 182 евро за 7 юли. Което означава, че потребителите в България ще плащат почти двойно по-малко.

Това се дължи на алтернативните доставки, които "Булгаргаз" осигурява - азерски газ и LNG от САЩ. Ако договорът с "Газпром" все още се изпълняваше, вероятно цената на газа за вътрешния пазар щеше да бъде по-висока, тъй като тя зависи до голяма степен от TTF.

Природният газ на пазарите в Европа започна да поскъпва в средата на юни, когато стойността му беше около 80 евро/мВтч. Основната причина за това са намалените доставки от "Газпром" за Германия и Италия, въпреки че търговците в двете страни приеха условията на Москва за начина на плащане с рубли. Освен това обаче има и странно струпване на различни аварии в енергийни обекти, които допълнително създават напрежение върху цените.

Каква е причината

Освен повишението на цените на природния газ в световен мащаб заради голямото търсене и по-малкото предлагане в следствие на войната в Украйна, на вчерашната парламентарна комисия за спирането на газа от Русия и избора на нови доставчици представители на "Булгаргаз" заявиха, че има дефицит в региона.

"Направихме два търга през юни (за юли) на хъб Балкан, но никой не откликна и не намерихме количества. В региона се знае кой има и кой няма газ, колко от него е свободен. Ако от "Булгаргаз" не го знаем, значи не сме добри търговци. Дали цената е по-висока? Да, много по висока е, защото индексите и TTF хъбът вървят нагоре. А цените на новите LNG танкери, които се договарят са изцяло пазарни", заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Людмил Йоцов.

Той също добави, че май и април са били много екстремни за намиране на газ, като е имало един ден, в който е трябвало да се ползва и балансиращ газ от тръбите на "Булгартрансгаз", защото е нямало достатъчно в страната.

Забавянето на предложението на цената на газа за юли според Йоцов се случва заради забавянето в осигуряването на количествата и по-бавните процедури с краткосрочните договори. Става ясно, че когато резервиран от България танкер пристигне на гръцкия терминал в Ревитуса, има 18 дни, в които доставеният газ може да остане в терминала, след което се начисляват дневни такси за престой. Поради тази причина от българската държавна компания са принудени да правят "времеви суапове", като се продават доставените LNG количества в Гърция и търсят такива от някой от търговците в региона, които имат наличност. Булгаргаз съответно ги купува и трансферира, когато има нужда в газовата мрежа в България без да се интересува от правилата на терминала. Този тип сделки обаче са изключително трудни, особено като се има предвид дефицита на синьо гориво в региона.

Проблемът с търговете, които се правят от "Булгаргаз" и към които няма особен интерес, е, че се очакваше именно от тях да дойдат частични количества, с които да се запълни хранилището в Чирен през лятото. Тъй като държавният доставчик искаше да купи газа на по-ниски от пазарните цени, количествата се насочват към Унгария и Румъния.

Планирани са още търгове за доставки през август, които ще са ключови заради планирания ремонт на Трансадриатическия газопровод TAP, който ще спре доставките от Азербайджан за две седмици през лятото. С това ще се спре притока на 2.7 млн куб.м природен газ на ден към България. За 14 дни това се равнява на 40 млн куб.м, което само по себе си не е много, но предвид тежката ситуация в страната, би се отразило на целите за нагнетяване.

Хранилището в Чирен

Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пък заяви, че ако се изпълнят всички заявени обеми, най-оптимистично е хранилището в Чирен да бъде запълнено на 78-79% до началото на ноември. Песимистичният вариант обаче е повече от притеснителен, тъй като от държавния газов оператор предвиждат, че може да се стигне едва до 60% пълнота на "Чирен", което е 330 млн куб.м. Това ще постави под риск осигуряването на нужните количества през зимата.

Предвид, че в момента трудно се прогнозира какво ще се случи след няколко седмици на волатилния пазар на газ, а и с липсата на дългосрочна договорка за втечнен газ, е силно възможно България да не може да достигне желаните от ЕС 80% стойности на хранилището и да посрещне трудна зима. В момента хранилището в "Чирен" е пълно на 35%, докато повечето европейски хранилища са значително по-пълни (средно над 60%).

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Зад жонглирането с много думи стои един факт:правителството на Киро, Асен и Лена Б и по отношение на енергетиката блъсна челно БГ в стената.
    Т.н.времеви суапове от Гърция по същество са прекупуване чрез посредник на газпромски газ, който гръцщата държавна компания продължава да купува в рубли.

    Отказът на триото да продължи да плаща по договора на Булгаргаз, където е фиксирана нереално ниска към момента цена е полит.решение обсружващо чужди интереси в ущърб на БГ.

    Нередност?
  • 2
    lth16333490601079255 avatar :-?
    Evgeni Ahmadzai

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Здравейте,

    Според договора си с Газпром, Булгаргаз щеше да купува газ на 70% съответсвие с TTF хъба, който в последните седмици затваря на нива само над 150 евро/мвТч и 30% петролни деривати- петролът държи 100-120 на барел .

    Единственото, което е сигурно е, че България щеше да получава газ, но не и на "нереално никса към момента цена, която е в ущърб на БГ".

    Нередност?
  • 3
    lth16333490601079255 avatar :-|
    Evgeni Ahmadzai

    До коментар [#2] от "Evgeni Ahmadzai":

    поправка* над 120 евро/мвтч TTF

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Evgeni Ahmadzai":

    Поласкан съм от вниманието. Благодаря.

    Всъщност от твърденията ми за:
    1. катастрофалната енергийна политика на правителството, която не обезпечава с никакви !!! газови доставки четвъртото тримесечие според изявления на директора на Булгаргаз;
    2. прекупуването на същия руски газ през посредници на по-високи цени;
    3. отказът от плащане е политическо решение, пряко обклужваща чужди ингереси, защото фактически оставя БГ без газ,

    вие не опонирате на никое от тях, а се хващате за "нереално ниската цена".

    Да разбирам ли, че имаме единомислие по трите точки?
    Или да изчакам да прочета пропагандните гърчове в началото на зимата?
    Написаното остава.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S. Без да смятате, че ви давам акъл, но би ми било любопитно да прочета тук мненията по темата на директори и собственици на циментови, торови, стъкларски и останките от БГ металургията.

    Разбира се, без нецензурните изрази.
    Вероятно ще се получи едно дълго многоточие...

    Нередност?
Нов коментар