🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кошмарът "Северен поток": Ще спре ли Путин газа за Европа напълно

След инвазията в Украйна Русия използва енергийните доставки, за да се опита да разбие единството на Запада и да издейства отмяна на санкциите

"Ситуацията очевидно е сериозна и трябва да бъдем адекватно подготвени за всяка възможност", каза говорител на Европейската комисия
"Ситуацията очевидно е сериозна и трябва да бъдем адекватно подготвени за всяка възможност", каза говорител на Европейската комисия
"Ситуацията очевидно е сериозна и трябва да бъдем адекватно подготвени за всяка възможност", каза говорител на Европейската комисия
"Ситуацията очевидно е сериозна и трябва да бъдем адекватно подготвени за всяка възможност", каза говорител на Европейската комисия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Америка Ернандез и Виктор Джак в статия за европейския "Политико"

Лидерите на ЕС се подготвят за криза в доставките на газ, която може да замрази цели сектори от икономиката на блока, ако се оправдаят страховете, че голям тръбопровод, пренасящ руски газ за Европа, ще бъде затворен завинаги. Сценарият, при който богатите европейски страни трябва да разпределят потреблението на енергия - и да решат да изключат големи индустрии, се приближи тази седмица, когато потокът на природен газ към Европа през газопровода "Северен поток" падна до нула.

Спирането беше част от планирано 10-дневно прекъсване, но анализатори и официални лица се притесняват, че "Газпром", който вече спря или ограничи доставките за 12 страни от ЕС, може да не активира отново тръбопровода, след като работата по поддръжката приключи. Подобен ход би вкарал икономика като германската в още по-голяма криза, като официални лица в Берлин предупредиха, че на енергоемките индустрии може да им се плаща, за да намалят потреблението си - като част от това, което германският вицеканцлер Роберт Хабек нарече "политически кошмарен сценарий".

Какво се случва след поддръжката е това, което всички ще следят. Някои анализатори твърдят, че Русия няма да пусне отново тръбопровода и ще намери нов претекст да го остави затворен. Този сценарий е "доста вероятен" според Александър Габуев, старши сътрудник във фондацията "Карнеги" във Вашингтон. Той смята, че пълното спиране на доставките на газ за Европа е ключов инструмент в арсенала на руския президент Владимир Путин за разделяне на Европа по отношение Украйна преди зимата, когато ще се усетят най-лошите последици от недостига на газ. "Газът очевидно е картата, с която разполага Кремъл", каза Габуев.

Френският финансов министър Бруно льо Мер също определи този вариант като "най-вероятния" и заяви, че страните трябва "да се поставят в бойна позиция от сега".

На 20 юли Брюксел ще публикува план за готовност, който ще се опита да гарантира, че страните разполагат с достатъчно газ, за да преминат през зимата. Но детайли от него засега не са обявени. "Ситуацията очевидно е сериозна и трябва да бъдем адекватно подготвени за всяка възможност", каза говорител на Европейската комисия.

Други обмисляни варианти включват спасяване на енергийни компании, поемане на контрол върху електроцентрали от държавите и газови квоти за индустрията.

Кой ще отстъпи

Сегашната тревога в Париж и Берлин е далеч от по-оптимистичните настроения преди три месеца в Брюксел, когато висши служители обявиха координиран постепенен отказ от руския газ и цел за намаляване на зависимостта от него с две трети през тази година. "Не е лесно, но е осъществимо", каза тогава изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Разминаването с тази амбициозна цел вече е налице - след като до 16 юни ЕС е внесъл повече руски газ, отколкото е предвидил за цялата 2022 г. Това е дори при положение че Москва спря доставките за някои страни от ЕС и забавя доставките за други.

Засега европейските търговци на газ са затаили дъх, след като "Северен поток" спря за профилактика. В предишни години Русия компенсира намалените доставки в този период, като насочва повече газ по други маршрути, но тази година не го прави, поне досега.

След инвазията в Украйна Русия използва енергийните доставки като разменна монета, за да се опита да разбие единството на Запада и да издейства отмяна на санкциите срещу Москва. След като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е възможно "увеличаване" на обемите чрез "Северен поток" от 21 юли, ако Канада върне ключова турбина от ремонт, канадските власти потвърдиха, че ще предоставят общо шест турбини чрез еднократно изключване от санкциите.

Според украинския президент Володимир Зеленски това ще се приеме от Кремъл като знак за слабост. "Няма съмнение, че Русия ще се опита не просто да ограничи, но и напълно да спре доставките на газ за Европа в най-острия момент. Това е, за което трябва да се подготвим сега", предупреди той.

По-кратки душове и намалено отопление

Ако Москва реши да не пусне "Северен поток", възможностите на Европа да получи алтернативни доставки на газ са ограничени. По-рано тази година втечненият газ (LNG) по море, пристигащ предимно от САЩ, достигна рекордни нива. Но експлозия през юни и прекъсването на ключово експортно съоръжение в Тексас застрашиха плановете на блока да разчита на американците поне до края на тази година.

Страните от Персийския залив предложиха да увеличат производството, но тези предложения идват с политически условия, като искането на Оман за безвизово пътуване в ЕС за своите граждани.

Доставките по газопроводи от Азербайджан и Норвегия нараснаха и този месец Осло одобри увеличение на производството за износ. Но норвежкото правителство предупреди също така, че "компаниите на норвежкия шелф днес произвеждат на максималното си ниво или много близо до това".

Нидерландия обяви, че е успяла да намали потреблението на енергия с една трета досега на годишна база, което потенциално позволява малко допълнително количество газ да бъде пренасочено към съседите. Но също предупреди, че разширяването на добива от податливото на земетресения поле на находището Гронинген ще бъде "крайна мярка".

Фатих Бирол, директор на Международната агенция по енергетика, описа ситуацията в директен стил: "Или правителствата и компаниите за комунални услуги трябва да въведат режим, за да намалят енергията за потребителите, или ние самите трябва да го направим с решения за енергийна ефективност."

Според анализ на мозъчния тръст Bruegel страните от ЕС ще трябва да снижат потреблението с 15 процента през следващите 10 месеца, ако Русия спре всички доставки на газ. В балтийските държави и във Финландия може да се наложи правителствата да направят намаления до 54 процента.

Докато настроението се помрачава, лидери и ръководители отправят публични призиви за нормиране, което би било немислимо само преди няколко месеца. Във Франция изпълнителните директори на три от най-големите енергийни компании в страната в обща публикация призоваха хората да пестят енергия. Нидерландски политици призоваха гражданите да вземат по-кратки душове и да намалят отоплението, за да се преодолее кризата. Местните власти в Германия прибягват до мерки, включително намаляване на уличното осветление, след като страната обяви извънредно положение втора степен миналия месец.

И докато Европейския парламент приветства напредъка по новата задължителна регулация, която ще изисква хранилищата в ЕС да бъдат запълнени до 80 процента до ноември, преговарящите все още ожесточено спорят за това кой плаща за газа и кой получава приоритетен достъп при спешни случаи.

Текущото ниво на запълването средно е 61 процента според данните в реално време. Когато са пълни, общият обем на хранилищата може да покрие близо една пета от годишното потребление в ЕС, но съоръженията не са проектирани да бъдат изчерпани до нула и са разпръснати неравномерно из целия континент, което прави равния достъп при криза несигурен.

Трите етапа на извънредност

Досега най-малко 10 страни от ЕС са активирали първия етап на "ранно предупреждение" от своите планове за действие при извънредни ситуации, с които Брюксел изисква членовете да разполагат от 2017 г.

Силно зависима от руския газ, Германия е единствената, която е задействала втория етап. Задействането на третия етап би позволило на Берлин да се намеси на пазара и да стане национален координатор на енергийните доставки, определяйки кои сектори да бъдат отрязани първи. При такъв сценарий политиците вероятно ще започнат с отрязване на несъществени сектори като автомобилния, следван от други индустрии, след това социални услуги и накрая жилищно отопление, смята Симоне Талиапиетра, старши енергиен анализатор в Bruegel.

В понеделник Германия и Чешката република обещаха да "бъдат обединени, за да осигурят оперативно сътрудничество и координация в случай на пълно прекъсване на доставките на газ, което може да се случи през следващите седмици". Но мнозина се страхуват от сценарий "всяка държава за себе си", при който държавите държат газа в собствените си граници.

Ето защо Европейската комисия насърчава държавите да създадат доброволни трансгранични "споразумения за солидарност" за споделяне на газ във времена на нужда. Досега са сключени само шест такива споразумения и проблемът е, че това може да не е достатъчно силно като стратегия, тъй като тези двустранни споразумения не са обвързани с механизъм за прилагане.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Санкции. Още санкции и всичко ще спре.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Никога не съм мислел, че болестта на Алцхаймер с най-типичните си симптоми: деформирано възприемане на действителността и подборна амнезия може да стане заразна и да тръгне да тръшка медиите на т.н. колективен Запад!

    И тъй като част от терапията на Алцхаймер е търпеливото отношение към проявленията на заболяването, бавно и спокойно ще припомня някои от по-запомнящите се факти около наистина кошмарното строителство на СП-2 и експлоатацията на СП-1.

    "Кошмарът Северен поток" всъщност са два кошмара, защото газопроводите са два:
    - старият действащ СП-1, по който в Германия влизат 55 млрд м3/годишно руски газ и
    - построения, но несертифициран от Германия СП-2, по който от есента на 2021 пак в Германия щяха да потекат нови 55 млрд м3 руски газ.

    а) "Кошмарът" със строителството на СП-2 започна преди 3 г, когато Тръмп обяви, че газопроводът трябва да се спре и целия газ за Германия да минава през Украина, чиято ГПМ е под контрола на САЩ или Германия да си построи по Балтийско станции за приемане на американски втечнен шистов газ;

    б) швейцарската компания, която полагаше тръбите на СП-2 бе подплашена със санкции и оттегли кораба си;

    в) сходен руски кораб - "Академик Черский" - направи околосветско пътешествие от Находка на Тихия океан покрай Индия, Африка, Испания, Ламанша, Дания, за да стигне до Германия и да довърши полагането на тръбите;

    в) под натиск германското правителство на Шолц отказа да сертифицира завършения газопровод, в който освен 5 млрд € на Газпром са замразени и 5 млрд € на най-големите германски и австрийски енергийни компании.

    г) кошмарът с експлоатацията на СП-1 започна, когато Siemens трябваше да се погрижи за ремонта и техническото обслужване на две от турбините си. Демонтираните турбини са ремонтирани в завода на Siemens в Канада, но канадското правителство отказа да разреши експедицията им поради наложени от него санкции на Русия.

    Без турбините - логично - налягането на газа в СП-1 пада, а с това и дебита и в Германия постъпва едва 1/3 от стандартното количество. Поради Siemens и санкциите на Канада. И намекът, че това е работа на лошия лош Путин е елементарна пропаганда за идиоти.

    Всъщност след натиск от страна на Берлин, Канада си затваря едното око за санкциите си и турбините тръгват към Русия.

    В казуса се набива на очи непрекъснатото повтаряне на две държави: Германия и Русия. Не на някакъв "колективен Запад" и Русия, а на Г Е Р М А Н И Я и Р У С И Я !

    Спирането на руския газов поток към Германия (която е най-големия потребител на газ в Европа), ще е катастрофално за германската индустрия (която е най-голямата в Европа) и за свързаните с нея европейски индустрии. На момента алтернатива на руския газ за Германия няма.

    Целта на бастисването на Германия (а и на Русия покрай нея) е описана и мотивирана от всичките бащи на западната геополитика от XIX в насам - Халфорд Макиндер, Збигнев Бжежински и следващи: прекъсване на възможността за свързване на ресурсите на Русия с индустриалната мощ на Германия. Което е в интерес единствено за поддържане на световната доминация на САЩ.

    Затова е и измислено понятието "колективен Запад" - геостратегическата линия на Вашингтон да се маскира зад масовката на евростатистите - уж те пеят арията.

    Неолиберална Европа се самоубива - икономически, политически, ментално - пред очите ни и се превръща в пинчера на Чичо Сам - джавкащ и притискащ се в крачолите му

    Нередност?
Нов коментар