🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Михаил Крутихин: "Газпром" е в положението на плъх, притиснат в ъгъла

Спирането на "Северен поток-1" е чисто политическо решение за изнудване на Европа

Видяхме проекти на "Газпром", които нямат никакъв търговски смисъл
Видяхме проекти на "Газпром", които нямат никакъв търговски смисъл
Видяхме проекти на "Газпром", които нямат никакъв търговски смисъл
Видяхме проекти на "Газпром", които нямат никакъв търговски смисъл
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Михаил Крутихин, руски икономически анализатор, специалист и консултант за пазарите на нефт и газ, в интервю за "Новая газета - Европа".

Спадът с 30% в акциите на "Газпром" след съобщението, че няма да изплаща дивиденти, е спад в популярността на хартии, които се търгуват на руската фондова борса. Тези листчета като цяло не представляват нищо особено, но символично говорят за пазарната капитализация на "Газпром". Причината, поради която те все още са популярни, е защото много лесно можете да се отървете от тях, те все още са много ликвидни ценни книжа на фондовата борса. Този спад няма голямо значение. Много пъти са ме питали дали "Газпром" може да фалира. Всеки път отговарям: докато го има държавният бюджет, "Газпром" няма да фалира. Той ще продължи да паразитира върху бюджета и да е паразитиран от тези, които го управляват.

Освен това "Газпром" вече е отрязан от възможността да получава финансови инжекции отвън, да взема заеми в чужбина и финансовата му репутация е престанала да има значение. Но имам чувството, че вече е преминал в ново състояние. Досега все още служеше като източник на приходи за федералния бюджет, където внася значителна част от дивидентите си. Част от тях отиват при "Роснефтегаз", който притежава 11% от акциите му - президентът лично управлява това, а на обществеността не се казва как се изразходват тези средства. Сега "Газпром" ще има остра нужда от пари, за да изпълни инвестиционната си програма. Най-важната инвестиция според указанията на президента е изграждането на газопреносна инфраструктура в Азия, към Китай, а това са много пари.

Но тук има три проблема. Първо, Китай не декларира готовност да купува такива количества газ, които да заменят европейския износ на "Газпром". Второ, Китай не се е съгласил и няма да се съгласи на транзит през Монголия. И трето, миналата година в Европа са доставени 155 млрд. куб. метра газ, а за да се изгради газопровод с пропускателна способност от 100 милиарда, са необходими огромни средства.

Изграждането на такава инфраструктура отнема поне 15 години. И няма да може спешно да се замени износа за Европа. Дали изплащането на дивиденти ще спре за целия този период - не знам, но знам, че нуждата от пари ще е голяма, докато се строи поръчаната от президента тръба.

Ние видяхме проекти на "Газпром", които нямат никакъв търговски смисъл. По "Силата на Сибир-1" той продаваше газ за 140 - 200 долара за 1000 куб. метра, когато в Европа цените стигнаха до две хиляди. Или "Сахалин-Хабаровск-Владивосток", по който газът така и не потече в нормалните обеми. Тоест тези проекти не са за търговска печалба. И не са за организиране на износ за Китай, както обяви президентът. Става въпрос за това, че държавните компании като "Газпром" и "Роснефт" носят печалба на висшето си ръководство не чрез крайния резултат, а в процеса. Колкото по-голям е бюджетът за проекти, толкова по-добре ще го усвояват или присвояват тези, които управляват държавната компания. Смисълът на раздутите бюджети е в невъзвращаемите разходи - sunk costs. После ще му мислим дали има някаква полза.

Едно време "приятелите на президента" като Ротенберг и Тимченко купиха строителните компании на ниска цена от "Газпром", построиха много участъци от газопроводи и получиха огромни печалби от преференциални договори. И след това, когато дойдоха санкциите, продадоха всички тези компании обратно на "Газпром", но на много висока цена и направиха страхотни пари. Страхотна стара схема.

Смисълът на раздутите бюджети е в невъзвращаемите разходи - sunk costs.

"Роснефт", която ще продължи да изплаща дивиденти, има странни, неясни съсобственици, но по-голямата част е собственост на "Роснефтегаз", която често е наричана тайната президентска каса. И в нея има прикрити собственици - или "катарски фонд", или "италианска банка", или други фигури. Кой е истинският собственик, който всъщност получава дивидентите, остава скрито.

"Роснефт" има предимства пред "Газпром": тя е почти монополист на петролопровода "Източен Сибир-Тихия океан" (ESPO), през който петролът минава, най-напред в Китай. След шестия пакет санкции на ЕС "Роснефт" ще пострада на Запад, но на Изток ще остане почти монополист.

Но трябва да се има предвид също така, че "Роснефт" доставя част от тези огромни количества на Китай практически безплатно. Тя има договори до 2029 г. с китайците, но сега доставя и срещу пари, получени по-рано. "Роснефт" имаше голям договор, с който те й дадоха 15 млрд. долара заем, защото беше близо до фалит след изкупуването на други компании, за да увеличи размера си. И нефтът продължава да тече към Китай, за да се погасява този заем.

Решението за спиране на газа по "Северен поток-1" е изнудване на Европа: виждате ли, без нас ще замръзнете, лошо ви се пише. Канадците, които доставят турбините, за които "Газпром" казва, че са се счупили, твърдят, че всичко работи и нищо не се е счупило. Според тях няма технически проблеми, които да доведат до спиране на изпомпването. Това твърдят и представители на Siemens, които са се занимавали с тези турбини. Така че спирането на газа е чисто политическо - понеже европейците искат да се освободят от зависимостта от руския газ, ние ще уредим това освобождаване по-рано и ще видим как ще се справят без нас.

Засега ефектът от този шантаж е, че Европа се запасява с повече втечнен газ от САЩ, отколкото от Русия - по тръбопроводите. И не само от САЩ. Вижте Тринидад и Тобаго, те доставят втечнен газ по целия свят. Сега 40% от газа им отива в Европа. Преди това изпращаха предимно в Южна Америка, но сега са много доволни от търговията в Европа. Въобще всеки, който може да търгува с газ, вече е щастлив да го изпрати в Европа, защото там цените са високи. И това се дължи на факта, че "Газпром" всъщност напуска този пазар.

"Газпром" е в положението на плъх, притиснат в ъгъла. В толкова отчаяна ситуация, че отива на абсолютно безумни действия, непредвидими. Никаква логика не може да обясни това. А и каква логика може да обясни война, която унищожава икономиката на три държави - Украйна, Русия и Беларус? Няма да намерите никаква логика в това да превземете собствената си държава така, че да я докарате до такова състояние.

Все още няма коментари
Нов коментар