🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бум на соларните инсталации във Великобритания на фона на кризисните сметки за енергия

Все повече домакинства инвестират във фотоволтаици, след като енергийният регулатор на Острова обяви 80% ръст на цените на ток и газ от октомври и вероятно още 50% от януари

Кризата с очакваните с 80% по-високи сметки за енергия предизвиква значително увеличение на търсенето на слънчеви панели във Великобритания. "На британските покриви се поставят повече фотоволтаици от всякога", казва Крис Хюет, главен изпълнителен директор на търговската асоциация Solar Energy UK пред BBC.

По данни на организацията малко над 3000 слънчеви инсталации се правят всяка седмица, докато през юли 2020 г. те са били максимум по 1000 на седмица. Доставчик пък отбелязва през медиата, че този месец има десетократно увеличение на запитванията за соларни панели.

Фактът, че възобновяемата енергия е чиста, винаги я е превръщал в привлекателна опция, но сега на фона на енергийната криза и все по-евтините соларни технологии тя става още по-привлекателна. Хората, които успешно са инсталирали слънчеви панели, твърдят, че са спестили стотици лири от сметки за електричество, но фотоволтаиците не са панацея за всеки, тъй като инсталирането им означава предварителна инвестиция от хиляди лири и правилният тип имот. Повишаващите се цени на енергията все пак намаляват времето, необходимо за възстановяване на първоначалните разходи.

Преди десетилетие една типична система от слънчеви панели на Острова е струвала около 20 000 хил. паунда и се е изплащала за около десетилетие. Но цените на системите със слънчеви панели са паднали с повече от 60% оттогава, което означава, че сега са необходими 4-5 години, преди системата да се изплати.

Кралският институт на дипломираните геодезисти във Великобритания посочва, че стандартна система от слънчеви панели струва между 9000 и 11 700 паунда, докато Solar Energy UK посочва цената на "типична" 3.1 kWp система за къща с три спални като малко под 4 хил. паунда. Крайната цена зависи от размера на системата, вида панел, качеството на компонентите, достъпността и състоянието на покрива и индивидуалния монтажник.

Много къщи в Обединеното кралство не са проектирани за затоплящия се климат, но собствениците на жилища се адаптират, доколкото могат, мотивирани от задаващите се кризисни цени.

В края на миналата седмица британският енергиен регулатор оповести, че през октомври цените за енергия ще се увеличат с 80% и средногодишната сметка за зимния сезон ще достигне 3600 паунда - тройно повече от средните цени преди година - година и половина. А през януари догодина се очаква корекция с още 50% нагоре.

Доклад на Solar Energy UK посочва, че със солари един типичен дом може да намали сметките с повече от 300 паунда на година, а при домакинства, които се отопляват изцяло с електричество, могат да спестят повече от 900 паунда на година, въпреки че повечето британски домакинства са на централно отопление на газ.

При 80% по-високи сметки за енергия тази зима обаче стойността на електроенергията, генерирана чрез слънчеви панели, може почти да се удвои, казва Кевин Холанд, управляващ директор на The Solar Shed, базиран в Норфолк бизнес за възобновяема енергия. По думите му типична система от слънчеви панели може да генерира електроенергия на стойност 1200 паунда за една година при настоящите цени, а при 80% ръст през октомври и още 50% през януари догодина, както се прогнозира, тогава стойността на електроенергията, генерирана от типична система, може да се покачи до около 3240 паунда. Ако домакинството не използва цялото електричество, което генерирате, може да продадете излишъка на енергийна фирма, отбелязва BBC.

Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition

На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition.

Събитието, което ще се проведе в хибриден формат има има за цел да бъде платформа за обмен на идеи между бизнес лидерите, обществените експерти и инвеститорите, като даде възможност за споделена визия за прехода и устойчивия растеж. През 2022 г. конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области, определящи най-значимите лостове за промяна.

  • България и целите на ЕС в областта на климата - политики, програми и проекти
  • Осигуряване на възможност за трансформация в областта на чистата енергия
  • Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление
  • Неутрален по отношение на климата транспорт и интелигентни градове
  • Финансиране на прехода
  • Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще


Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл, Старши научен сътрудник, Център за глобална енергийна политика, Колумбийски университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и Вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe и много други.

Форумът ще се проведе в "София Ивент Център" и онлайн, като повече за програмата лекторите и билетите може да прочетете тук.
Все още няма коментари
Нов коментар