Бургас заснема покривите на сградите, за да оцени потенциала за соларни панели

По проект "Слънчеви градове" са заснети всички покриви в града, за да се проучат възможностите за поставяне на фотоволтаици

Целта е всеки да може да провери потенциалните възможности на имота си за монтиране на соларни панели
Целта е всеки да може да провери потенциалните възможности на имота си за монтиране на соларни панели
Целта е всеки да може да провери потенциалните възможности на имота си за монтиране на соларни панели    ©  Цветелина Белутова
Целта е всеки да може да провери потенциалните възможности на имота си за монтиране на соларни панели    ©  Цветелина Белутова

Бургас е един от малкото български градове, истински ангажирани с мисията "въглеродна неутралност". В продължение на години администрацията там работи за подмяна на градския транспорт, така че да стане изцяло екологичен, и изпълнява редица проекти в областите отпадъци, чист въздух и др. От няколко месеца в града тече и инициативата "Слънчеви градове" (Solar cities), финансирана от Европейската инициатива за климата (EUKI).

В рамките на проекта ще се заснемат всички покриви в Бургас, ще се оцени потенциалът им за поставяне на фотоволтаични панели - колко и как да бъдат разположени, колко би струвало и откъде може да се вземе финансиране, като цялата тази информация ще бъде достъпна на виртуална платформа. В проекта участват община Бургас (водещ партньор), Българската соларна асоциация, а на по-късен етап в него се включи и Столичната община. Финансирането е в размер на 200 хил. лв. - сума, която не е внушителна, но е достатъчно за заснемане, обработка и публикуване на данните.

Соларен панел на един клик разстояние

По-голямата част от града вече е заснет фотограметрично с дронове, пояснява Ивайло Трендафилов, експерт в община Бургас. Той отговаря за изпълнението на "Слънчеви градове" и за създадения в началото на годината енергиен офис към кметството. Засега офисът, чиято цел е да предоставя информация на граждани и фирми за отворени програми за енергийна ефективност и как се кандидатства по тях, е виртуален. Амбициите на общината са да стане физически.

"След заснемането със специализирани софтуер на покривите се изчислява енергийният им потенциал - каква е осветеността, има ли засенчване от по-високи сгради, каква е полезната площ, върху която могат да се поставят фотоволтаици. Тези данни ще бъдат качени на една платформа, в която всеки може да влезе, да напише адрес на имота си и като натисне върху него, да разбере има ли смисъл да си слага панели. Ще подпомогнем хората и ще им спестим нуждата да търсят фирми за обследване", казва още Трендафилов и допълва, че освен информацията за покривите в рамките на проекта ще се разработят подробни насоки стъпка по стъпка как да се поставят самите фотоволтаици - какви документи се попълват, откъде да се вземат и др.: "С Българската соларна асоциация обмисляме да направим и списък с професионални фирми - както членове на асоциацията, така и местни, които имат капацитет вече за инсталация, поддръжка на панелите и спазване на гаранционни срокове."

Гражданите и бизнесът в Бургас ще бъдат подпомогнати в този процес и от енергийния офис, който ще предоставя информация за всички възможни инструменти, които предоставят финансиране за фотоволтаици и др. Трендафилов пояснява, че на този етап са заснети между 3000 и 3500 покрива на всякакви сгради - жилищни, бизнес, хотели, а платформата може да заработи най-рано през октомври.

Експертът посочва, че Столичната община изпълнява същите дейности, но не за целия град, тъй като мащабите на София и Бургас са различни и сумата няма да стигне. В столицата най-вероятно ще се обследва потенциалът за поставяне на фотоволтаици на покривите на жилищни сгради в южните квартали. На въпросите на "Капитал" за изпълнението на "Слънчеви градове" в София не отговориха нито Антония Новакова, началник-отдел "Климат и енергия" и отговаряща за проекта, нито от пресцентъра на общината.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark
    • + 1

    Страхотна идея, дано не остане само на хартия.
    Пътят към Zero Economy e открит.

    Нередност?
  • 2
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar

    А купените реактори на скраб?? Танто за кукуригу...

    Нередност?
  • 3
    mark007 avatar :-P
    mark007

    Въобще в Бургас все едно не са в България, а някъде от Германия.
    Браво хора!
    В София сме като от третия свят след 2 и половина мандата Данче Ф.
    Едно метро и ... толкоз.
    Единствената ми утеха, е че баща ми е бургазлия, и имам роднини там...

    Нередност?
Нов коментар