Зоопаркът в София ще се захранва от соларни панели

Общината е обявила поръчка за малко над 2 млн. без ДДС за инженеринг и поставяне на нова изолация, фотоволтаици и система за мониторинг

Фотоволтаиците ще бъдат върху покривите на четири сгради
Фотоволтаиците ще бъдат върху покривите на четири сгради
Фотоволтаиците ще бъдат върху покривите на четири сгради    ©  Надежда Чипева
Фотоволтаиците ще бъдат върху покривите на четири сгради    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Столичната община обяви поръчка за инженеринг на фотоволтаична инсталация за четири от сградите на зоологическата градина.
  • Тя ще е с номинална мощност 281 kWp и върви със система за мониторинг срещу малко над 2 млн. лв.
  • Предвид сроковете соларите ще могат да са готови през 2024 г., като излишъкът от енергия ще се отдава в мрежата чрез договор за изкупуване.

Солари в зоологическата градина. Звучи екзотично за община като Столичната, но е факт. Обявена е обществена поръчка, която предвижда инсталирането на фотоволтаици в четири сгради от зоопарка - "Хищници", "Гиганти", "Пароцентрала" и "Кухня". Причината - сегашната система за отопление е остаряла и неефективна, а използването на допълнителни печки и нагреватели оскъпява още повече електроенергията, която общината плаща през зимата.

Идеята е новата фотоволтаична система да покрива собствените нужди на зоопарка. Според анализ за потенциала, правен още през 2020 г., "икономическата целесъобразност на такава инвестиция е напълно задоволителна". Освен това общината планира поставянето на фотоволтаици и в Столичното предприятие за третиране на отпадъци" (СПТО) - заводът за боклук край с. Яна, чийто потенциал също е проучен. Това се прави като част от Краткосрочната програма за насърчаване използването на енергия от ВЕИ и биогорива на Столичната община 2020-2022 г., приета от общинския съвет преди две години.

Какво се предвижда

Поръчката включва проектиране и инсталиране на фотоволтаична система с номинална мощност 281 kWp, както и поставяне на топло- и хидроизолация на покривите на сградите, върху които ще се монтират фотоволтаични модули. В момента годишното потребление на зоологическата градина се изчислява на 1396 mWh (при сегашната цена на тока след компенсациите от държавата това би струвало 350 хил. лв.), като бъдещата ВЕИ енергия се предвижда да бъде достатъчна за покриване на собствените нужди. Дори се предвижда излишък, защото според изчисления на общината обедните пикове на производство ще надвишават потреблението на зоологическата градина. Затова част от произведената ел. енергия ще се отдава в мрежата чрез договор за изкупуване.

Изпълнителят ще трябва да инсталира и защитни табла, контролери, инвертори, система за предотвратяване на връщането на ел. енергия към електропреносната мрежа и други съоръжения. Включена е и система за собствен мониторинг.

Поръчката е по метода на инженеринга - спорна практика, при който не се изготвя предварително архитектурен проект, а една и съща фирма проектира, строи и надзирава изграждания обект. Докато имаше действащ парламент, от ДБ и ПП дори подготвяха изменение на Закона за обществените поръчки, с което да ограничат възлагането на обществени поръчки с публични средства по метода.

За проектиране и строителството на соларните панели в зоопарка е предвидена близо година, което значи, че новите системи могат да бъдат готови най-рано през 2024 г. Фирми могат да подават оферти до 19 септември. Техническото предложение и срокът за отстраняване на гаранционни дефекти са с еднаква тежест с предложената цена - по 50%. Прогнозната сума за целия проект е 2.03 млн. лв. без ДДС. По пазарни цени само соларната инсталация би струвала около 400 хил. лева.

Изисква се регистрация в Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите, както и кандидатите да са изпълнили поръчка със сходен предмет през последните пет години (проектиране и изграждане на фотоволтаична система с номинална мощност мин. 100 kWp" и "Подмяна/поставяне на топло- и/или хидроизолация на покрив/и на сграда/и").

Още зелен потенциал

Анализът на общината казва, че и зоопаркът, и заводът за боклук могат да разчитат на такъв тип инсталации. Засега обаче поръчка е обявена само за зоологическата градина.

Солари върху покривите и система за мониторинг всъщност вече има в столична детска градина "Сърничка", като покриват собственото ѝ потребление. Идеята на зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов беше това да послужи като пример с доказани ползи, който впоследствие да бъде бъде мултиплициран и в други учебни заведения. Проектът е част от шестте зелени проекта на общината с потенциал за десетки милиони през новата рамка с ESG стандарти.