🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Glencore с рекордни печалби заради войната в Украйна

Бизнесът на компанията с въглища е най-печеливш

Въглищният ренесанс повиши печалбите на Glencore до рекордни нива
Въглищният ренесанс повиши печалбите на Glencore до рекордни нива
Въглищният ренесанс повиши печалбите на Glencore до рекордни нива    ©  Reuters
Въглищният ренесанс повиши печалбите на Glencore до рекордни нива    ©  Reuters

Швейцарският гигант в търговията със стоки Glencore обяви рекордна печалба за първата половина на годината. Финансовият отчет на компанията, която има силни позиции и в минния бизнес, показва, че печалбите са се удвоили до най-високата си стойност от 18.9 млрд. долара.

Печалбите на Glencore за първите шест месеца са скочили със 119% спрямо година по-рано, което надминава рекорда за предишното полугодие и надхвърля очакваните от анализаторите 18.4 млрд. долара. В резултат на това Glencore изложи планове за увеличаване на възвръщаемостта на инвеститорите, като обяви специален дивидент от 1.45 млрд. долара и нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд., която повишава общата възвръщаемост на акционерите за годината до 8.5 млрд.

Ръстът на цените на горивата и другите суровини, съчетан със затягането на пазарите на труда, отчасти причинено от пандемията от ковид-19, повишиха разходите на Glencore и нарушиха веригите за доставки на компанията. "Ревизиите на разходите вероятно частично ще компенсират част от печалбата за 2022 г., казаха анализатори на Citi за Reuters. Въпреки това потенциалното възстановяване на оборотния капитал през второто полугодие и продължаването на силните печалби трябва да подкрепят очакванията за възвръщаемост на паричните средства." Нетният дълг на Glencore падна до 2.3 млрд. долара през първото полугодие от 6 млрд. в края на 2021 г.

Въглищата се завръщат

Войната в Украйна оказва сериозно влияние върху представянето на швейцарския гигант, след като дивизията му за въглища се превръща в най-печелившата. Войната доведе до енергийна несигурност в Европа, след като руският президент Владимир Путин започна да използва енергийните доставки като инструмент за изнудване на Запада, а и като директен отговор на санкциите, които бяха наложени на Русия.

Това от своя страна доведе до запасяване на страните с енергия, а такива като Германия, Нидерландия и Австрия, които разчитат на Русия за огромна част от енергийния си микс, бяха принудени повторно да отворят ТЕЦ-ове, които работят с въглища. По този начин горивото, което беше заклеймено като замърсяващо и имащо нуждата да бъде заменено, изведнъж отново се оказа на преден план.

Това е изключително добра новина за Glencore. За разлика от конкурентите си, които се поддадоха на натиска на инвеститорите да се откажат от изкопаемите горива, Glencore продължи добива на топлинни въглища, чиито цени достигнаха рекордни нива. По този начин дивизията на компанията е генерирала печалба от 8.9 млрд. долара, което е повече от тази на цялата компания през първите шест месеца на миналата година.

Групата твърди, че въглищата ще са необходими по време на енергийния преход в много части на света и че е по-добре компанията да намалява постепенно производството през следващите 30 години, отколкото да се откаже в рамките на няколко месеца. "Ние не сме компания за въглища, ние сме декарбонизираща преходна компания", каза пред Financial Times изпълнителният директор Гари Нейгъл, като също така говори и за инициативата на компанията "Метали с лице към бъдещето". В тези мини компанията добива мед, кобалт, никел и цинк, които ще бъдат необходими за батериите, преносни мрежи и друга инфраструктура, необходима за изграждане на енергийна система с по-ниски въглеродни емисии. "Междувременно, тъй като светът се променя, за света е необходима базова енергия и надеждна базова енергия и ние ги осигуряваме чрез нашия бизнес с въглища... и нашия бизнес за търговия с енергия", каза той.

Маркетинговият бизнес на Glencore, който е най-нетрадиционният за компанията, също се представи по-добре от очакваното, като е генерирал приходи от 3.7 млрд. долара. Очакванията на експерти бяха той да направи между 2.2 и 3.2 млрд. долара за цялата година.

Все още няма коментари
Нов коментар