Франция, Испания и Португалия ще построят газопровод Барселона-Марсилия

Новата връзка ще замести недовършения тръбопровод между Барселона и Барбайра

Трите страни ще заменят планираното разширяване на тръбопровода MidCat
Трите страни ще заменят планираното разширяване на тръбопровода MidCat
Трите страни ще заменят планираното разширяване на тръбопровода MidCat    ©  Reuters
Трите страни ще заменят планираното разширяване на тръбопровода MidCat    ©  Reuters

Испания, Португалия и Франция заявиха, че ще изградят морски тръбопровод за пренос на водород и газ между Барселона и Марсилия. Той ще замени плановете за разширяване на така наречения тръбопровод MidCat през Пиренеите.

Маршрутът, който носи името BarMar, ще се използва главно за изпомпване на зелен водород и други възобновяеми източници. Въпреки това временно ще има възможност и за транспортирането на "ограничено количество" природен газ. Целта е да се помогне за облекчаване на енергийната криза в Европа, каза португалският премиер Антонио Коща.

Газопроводът "е отговор на призивите за солидарност от страна на нашите европейски партньори в лицето на изнудването на (руския президент Владимир) Путин", каза испанският премиер Педро Санчес пред репортери в Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон се съгласи с него, като заяви, че е "наложително Европа да остане обединена".

BarMar разрешава противопоставянето между Испания и Португалия, които искаха да удължат тръбопровода MidCat, за да могат да продават газ в Централна Европа. Франция обаче твърдеше, че изграждането на тръбопровода ще отнеме твърде много време, за да разреши краткосрочните проблеми с доставките, пред които е изправена Европа . "Това е добра новина, една от най-старите блокади в Европа е преодоляна", каза Коста, цитиран от Reuters.

Лидерите на трите страни се договориха да се срещнат отново в Аликанте, Испания, на 9 декември, като тогава ще бъдат изгладени и последните детайли - график на строителството и как ще бъде финансиран проектът.

По този начин шансовете за изграждане на тръбопровод между Испания и Италия като че ли намаляват драстично. Мадрид искаше да замени разширяването на MidCat с нова връзка с Рим, но след като беше постигната договорка, експерти са на мнение, че няма да има строителство по оста Испания-Италия.

Испания залага на зелената енергия

Испания представлява 20% от глобалните инвестиции в зелен водород през първото тримесечие на 2022 г. сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie. По-големи вложения има само в САЩ. Освен това Iberdrola изгражда най-големия завод за зелен водород в Европа в Пуертолано в централната част на страната. Сред трите испански компании, които разработват зелен водород, е петролната и газова група Cepsa, която ще похарчи между 7 и 8 млрд. евро за пренасочване на бизнеса си към нисковъглеродни енергийни източници до 2030 г. Главният изпълнителен директор на Cepsa Маартен Ветселсаар каза пред Reuters, че споразумението поставя Испания в центъра на плана на Европа за диверсификация от руската енергия. "Испания и Cepsa могат да станат централни играчи на бъдещия пазар на водород в ЕС, осигурявайки едновременно енергиен преход и енергийна сигурност", каза той.

Що се отнася до природния газ, Испания разполага с шест терминала, които й позволяват да внася втечнен природен газ, както и три хранилища, докато Португалия има едно. Всички те са почти пълни, тъй като потребителското търсене на газ на Иберийския полуостров е по-ниско от очакваното поради необичайно топлата есен.

Испания има най-големия капацитет за регазификация в Европейския съюз - 33% от целия втечнен природен газ (LNG) и 44% за съхранение на LNG. Съединените щати и Нигерия са сред ключовите доставчици на LNG за Испания, която също така получава доставки и от Алжир. Цените на газа на Иберийския полуостров паднаха до най-ниското си ниво от почти шест месеца, защото терминалите за съхранение са пълни и те нямат тръбопроводна инфраструктура. По този начин транспортирането до други части на Европа, където се усеща остра нужда от газ, е невъзможно.