След провал на първия търг, "Булгаргаз" все пак запази LNG слотове на "Ревитуса"

Още три български компании "Колмар" и "МЕТ Енерджи" ще имат резервиран капацитет на гръцкия терминал за втечнен газ през 2023 г.

Интересът на търговците към слотовете на терминала е огромен и държавната "Булгаргаз" трудно успява да се пребори
Интересът на търговците към слотовете на терминала е огромен и държавната "Булгаргаз" трудно успява да се пребори
Интересът на търговците към слотовете на терминала е огромен и държавната "Булгаргаз" трудно успява да се пребори    ©  Shutterstock
Интересът на търговците към слотовете на терминала е огромен и държавната "Булгаргаз" трудно успява да се пребори    ©  Shutterstock
Статията е обновена на 3 ноември в 11 ч., след резултатите от втория търг, който се проведе на 2 ноември

Догодина държавният газов доставчик "Булгаргаз" ще има поне два собствени слота за разтоварване на танкери с втечнен газ на гръцкия терминал "Ревитуса". Те обаче няма да са достатъчни за нуждите на вътрешния пазар и отново ще трябва да се разчита главно на посредници за доставките и съответно да се плаща допълнително за използването на техните слотове. А без внос през Гърция страната просто няма как да се справи за подготовката за следващата зима.

На първия и най-голям търг за капацитети на LNG терминала край Атина, който се проведе на 1 ноември, "Булгаргаз" не успя да спечели нищо. Частичен успех е бил постигнат на търга на 2 ноември, където са спечелени два слота. Днес (четвъртък, 3 ноември) се разпределят последните капацитети (4 слота) и има шанс държавната компания да добави още някакви възможности за разтоварване на танкери.

Осен "Булгаргаз" обаче други два български търговеца на газ също са успели да резервират капацитети на "Ревитуса". Това са станалата известна през тази година "МЕТ Енерджи", както и българският клон на швейцарската Kolmar - "Колмар България".

Кой взима слотовете

От информация в гръцките медии става ясно, че слотовете на първия търг са разпределени между три компании - гръцките DEPA Emporias и Mytilineos, както и българската MET. Именно това са трите търговеца, които през тази година доставяха газ на "Булгаргаз" през Гърция, като двете гръцки компании спечелиха и проведения от служебния кабинет търг за ноември.

Проведеният във вторник търг беше за 18 слота и общо количество от 14 TWh втечнен природен газ, или около 1.43 млрд. куб. метра. DEPA Emporias е спечелила осем слота за общо 4 TWh, а Mytilineos и MET - по пет слота, всеки от които за 1TWh.

При търга на 2 ноември - за осем времеви слота и общо количество от 5 TWh (511 млн. куб. метра), държавният доставчик "Булгаргаз" е успял да вземе два от тези слотове. С толкова е и другата българска компания - "Колмар България". Останалите слотове са разпределени между гръцките PPC и Motor oil.

На 14 ноември ще бъде отворен и търг за годишното програмиране на слотовете за следващите години до 2027 г., което се очаква да приключи през януари. Тук също е важно каква стратегия ще избере "Булгаргаз" защото се очаква от 2024 г. да започне експлоатацията на LNG терминала до Александруполис, в който "Булгартрансгаз" е акционер.

От гръцкия преносен оператор DESFA посочват, че при търговете сега предложените цени са 2.5 пъти по-високи от миналата година (от 2.5 до 3 млн. евро на слот).

Ръст на вноса на втечнен газ

Вносът на втечнен природен газ в Гърция през терминала в "Ревитуса" е нараснал повече от двойно за първите 9 месеца на тази година, показва справка на гръцкия оператор DESFA. За периода януари - септември са обработени рекордните 60 товара (27.85 TWh) при едва 25 кораба (18.14 TWh) за същия период на 2021 г. Рекордно е било най-вече третото тримесечие на тази година, когато съоръжението е приело 21 товара.

Ръстът е главно заради по-големите обеми от САЩ. Те са нараснали до 18.67 TWh в сравнение с 8.04 TWh през същия период на миналата година. САЩ са най-големият доставчик на втечнен природен газ за Гърция с дял от 67% от целия внос на втечнен природен газ.

На второ място се нарежда вносът от Алжир (3.95 TWh), следван от Нигерия (2.07 TWh), Египет (2 TWh) и Оман (1.03 TWh), а на последно място е Индонезия (0.11 TWh), съобщава гръцкият газов оператор.

Според DESFA 42.6% от целия внос на газ в Гърция през разглеждания период, включително тръбопроводен газ, е дошъл през терминала в Ревитуса.

На този фон вътрешното потребление на газ в Гърция е намаляло с 14.2% до 44.98 TWh, докато износът е нараснал с 294% - от 5.17TWh до 20.41TWh, главно към България.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 1

    Прави се съвсем умишлено. 1. И десет танкера със слотове да имаме, няма как физически газа да стигне до България.
    2. Така уж обявяваме търг , а накрая го печелят гърците.И ни продават техния газ от Газпром в тръбите през България. И звата гръцики доставчика и МЕТ ни доставят физически руски газ и ние сме си закачени за Газпром пак през посредници. Но не чувам нещо Делян Добрев да смята по телевизиите. Май пак потекоха комисионните

    Нередност?
  • 2
    nnk311139302 avatar :-|
    nnk311139302

    I'm currently experiencing the exact same thing. https://www.ngsmedicare.us/

    Нередност?
Нов коментар