🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високата инфлация доведе до национална стачка във Франция

Тя идва два дни след масов протест в Париж и седмици на отказ от работа от страна на работници в рафинерии

Масови протести в Париж и страната, след като работници в местни рафинерии стачкуват вече няколко седмици
Масови протести в Париж и страната, след като работници в местни рафинерии стачкуват вече няколко седмици
Масови протести в Париж и страната, след като работници в местни рафинерии стачкуват вече няколко седмици    ©  Reuters
Масови протести в Париж и страната, след като работници в местни рафинерии стачкуват вече няколко седмици    ©  Reuters
Темата накратко
  • TotalEnergies постигна договорка с два от протестиращите синдикатa, но не и със CGT.
  • Протестите засягат най-силно транспортния бранш.
  • Стачките поставят допълнително напрежение върху президента Еманюел Макрон за справяне със ситуацията.

Национална стачка срещу високите цени на енергията и инфлацията обхвана Франция във вторник. Протестите са организирани от редица профсъюзи, като освен стачкуващите до момента работници в петролните рафинерии, участие вземат учители и работници в транспортната индустрия.

Стачката де факто е продължение на неподчинението на работниците в различни рафинерии в страната, което се случва от три седмици насам. Протестите им доведоха до недостиг на гориво в 30% от бензиностанциите в страната, като проблемът се усеща главно в Париж и Северна Франция.

Свикването на масови протести става, след като в края на миналата седмица френската левица организира голям протест в Париж. Той беше предвождан от левия кандидат за президент по-рано тази година Жан-Люк Меланшон.

Каква е причината за протестите

Протестите започнаха преди три седмици, когато работници в няколко рафинерии на енергийната компания TotalEnergies поискаха повишение на заплатите, за да могат да се справят с повишените разходи за живот в резултат на високите цени на енергията и инфлацията. Малко след това протести обхванаха и ядрения оператор EDF, като по данни на представител на профсъюза CGT те са засегнали 10 ядрени централи в страната. Това се равнява на спад на производството от около 2.2 мегаватчаса.

Френският президент Еманюел Макрон се видя принуден да използва правомощията си, за да задължи известна част от протестиращите отново да се явят на работа. Това се случи, след като TotalEnergies успя да постигне договорка с два от протестиращите профсъюзи за вдигане на заплатите със 7% и получаването на еднократен бонус.

Решението за задължаване за връщане на работа срещна сериозна съпротива от страна на профсъюзите. Използването на тези правомощия от президента е неприемливо и никога не е правилното решение, заяви Фредерик Суйо, генерален секретар на синдиката FO, който също участва в деня на стачните действия.

Вторнишките протести подлагат транспортния бранш на сериозно изпитание

Общонационалната стачка във вторник се очаква да засегне най-сериозно транспортния бранш в страната. Железопътният оператор SNCF ще претърпи "сериозни прекъсвания", които ще доведат до отмяна на половината от влаковите услуги, каза министърът на транспорта Клемент Бон.

Крайградските услуги в района на Париж, както и автобусните услуги също ще бъдат засегнати, заяви операторът RATP. Въпреки това системата на парижкото метро не би трябвало да бъде засегната.

Освен транспортните работници синдикатите се надяват да привлекат служители в сектори като хранително-вкусовата промишленост и здравеопазването, каза шефът на CGT Мартинез пред радио France Inter.

Не всички са съгласни с позицията на профсъюзите

Макар и позицията на синдикатите да получава публична подкрепа - според Меланшон участие в неделния протестен марш са взели 140 хил. души, а според полицията 30 хил., не всички споделят виждането им.

Филип Кревел, който е икономист и основател на мозъчния тръст Cercle de l'Epargne, посочва, че в сравнение с някои други страни икономиката на Франция не се справя толкова зле. "Инфлацията е 5.6% в сравнение със средните около 10% в цяла Европа - също и защото правителството ограничава покачването на цените на електроенергията за домакинствата и субсидира цените на горивата", каза той пред Deutsche Welle.

Кревел също така посочи и прогнозите на Френската централна банка (ФЦБ), че БВП догодина ще нарасне с 1%. Очакванията за останалата част от Европа са за свиване на БВП през 2023 г.

Трудности за Макрон

Протестите срещу високите разходи за живот идват в неудобен за Макрон момент. След като загуби мнозинство в парламента в средата на юни, президентът е изправен пред по-големи трудности за прокарване на законите. В момента Макрон подготвя предложение за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 65 години. В началото на месеца започнаха преговори с бизнеса и синдикатите, като желанието на управляващата партия е предложението да бъде внесено за обсъждане в началото на следващата година. Едно от исканията на един от протестиращите профсъюзи обаче е понижаване на пенсионната възраст до 60 години, което неимоверно ще затрудни преговорите между двете страни.

Освен това Макрон иска парламентът да приеме бюджета за 2023 г., без той да мине обсъждане или гласуване. Причината за това е именно напрегнатата политическа обстановка в страната, както и липсата на мнозинство, което реално може да доведе до отхвърляне на предложението. Правителството е настроено да използва специални конституционни правомощия, които биха му позволили да заобиколи гласуването в парламента, каза премиерът Елизабет Борн.

Опозиционните партии вероятно ще отговорят с вот на недоверие, който вероятно ще се провали, но въпреки това ще бъде вреден, тъй като правителството се опитва да изгради мостове за планираната пенсионна реформа.

Все още няма коментари
Нов коментар