🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EDF ще купи производителя на турбини за ядрени реактори Arbelle от General Electric

Офертата на френската компания, която е с между 10 и 20% по-ниска, беше приета

Френската EDF ще придобие Arbelle за 10 до 20% по-малка сума заради отношенията на компанията с "Росатом"
Френската EDF ще придобие Arbelle за 10 до 20% по-малка сума заради отношенията на компанията с "Росатом"
Френската EDF ще придобие Arbelle за 10 до 20% по-малка сума заради отношенията на компанията с "Росатом"    ©  Reuters
Френската EDF ще придобие Arbelle за 10 до 20% по-малка сума заради отношенията на компанията с "Росатом"    ©  Reuters

Френският енергиен оператор EDF предоговори сделката за закупуване на компанията - производител на турбини за ядрени реактори, Arabelle от General Electric. Контролираната от френското правителство компания намали предложението си, но няма яснота относно финалния му размер.

Според източници на Financial Times става въпрос за намаление от порядъка на 10-20% от първоначалната цена от 200 млн. долара. Макар и до момента отношението между двата бизнеса да не е попаднало в пакетите със санкции, експерти не изключват тази възможност. Според запознати с темата именно това е причината за намалението в цената.

Причината за промяната на предложението от страна на EDF е рискът, под който компанията е поставена заради все още продължаващите си отношения с руската "Росатом".

Придобиването на Arabelle е описвано като начин за възстановяване на френския контрол върху технологията, докато EDF се подготвя за изграждането на нови реактори. Освен това по този начин се гарантира и бъдещето на голяма централа в Източна Франция в момент, когато GE проучваше продажбата на активи и искаше да съкрати голяма част от работните места.

Заводът произвежда 80-метровите парни турбини Arabelle, които се използват от EDF и "Росатом". Освен това компанията има строителни договори в Турция и Египет и задгранични проекти, в които участието на западни компании е разрешено да продължи.

За преговорите между двете страни се знае още от февруари, когато двете компании подписаха меморандум за разбирателство. Впоследствие обаче Русия нападна Украйна, което направи завършването на сделката невъзможно. Източниците на FT твърдят, че EDF е отправила нова оферта по изричното настояване на френското правителство.

Турбинният бизнес Arabelle, който дава работа на около 1800 души във фабрика в Белфорт, беше продаден на GE от френската Alstom като част от много по-голямата продажба на своя енергиен бизнес през 2015 г.

Все още няма коментари
Нов коментар