🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и ОАЕ инвестират заедно 100 млрд. долара в чиста енергия

Целта е да се произведат 100 гигаватчаса чиста енергия до 2035 г.

Сделката обхваща четири основни стълба: развитие на иновации за чиста енергия и вериги за доставки, управление на емисиите на въглерод и метан, ядрена енергия и индустриална и декаборнизация на транспорта
Сделката обхваща четири основни стълба: развитие на иновации за чиста енергия и вериги за доставки, управление на емисиите на въглерод и метан, ядрена енергия и индустриална и декаборнизация на транспорта
Сделката обхваща четири основни стълба: развитие на иновации за чиста енергия и вериги за доставки, управление на емисиите на въглерод и метан, ядрена енергия и индустриална и декаборнизация на транспорта    ©  Reuters
Сделката обхваща четири основни стълба: развитие на иновации за чиста енергия и вериги за доставки, управление на емисиите на въглерод и метан, ядрена енергия и индустриална и декаборнизация на транспорта    ©  Reuters

САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха меморандум за разбирателство, според който ще развиват проекти за чиста енергия. Общата инвестиция ще възлиза на поне 100 млрд. долара, като крайната цел е постигането на 100 гигаватчаса чиста енергия. Крайният срок за постигане на целта е 2035 г.

"Този меморандум за разбирателство е важна стъпка напред в нашите съвместни усилия за ускоряване на нашето колективно движение към чиста енергия", каза американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от Reuters.

Сделката, подписана по време на енергийната конференция на Adipec в Абу Даби, е озаглавена "Партньорство за ускоряване на чистата енергия" (PACE) и обхваща четири основни стълба: развитие на иновации за чиста енергия и вериги за доставки, управление на емисиите на въглерод и метан, ядрена енергия и индустриална и декаборнизация на транспорта.

Съгласно инициативата ОАЕ и Съединените щати ще осигурят техническа помощ, управление на проекти и финансова помощ за комерсиално и екологично устойчиви енергийни проекти в други страни. "Заедно ще насърчим широкомащабни инвестиции в нови енергийни технологии в нашите собствени страни, по света и в нововъзникващите икономики", каза американският посланик по въпросите на енергетиката Амос Хохщайн в отделно изявление, предадено от държавната информационна агенция WAM.

В изявлението също се казва, че партньорството ще "събере и стимулира" финансирането и подкрепата на частния и публичния сектор за иновации в чиста енергия, управление на въглерода и метана, усъвършенствани реактори, включително малки модулни реактори, и индустриална и транспортна декарбонизация. Инициативата също така ще се съсредоточи върху инвестиране в отговорни и устойчиви вериги за доставки, насърчаване на инвестициите в зелено копаене, както и производството на минерали и материали, жизненоважни за енергийния преход.

"Енергийният преход се нуждае от реалистичен, практичен и икономически жизнеспособен план за постигане на напредък в климата заедно с енергийна сигурност и приобщаващ икономически растеж", казва в изявлението Султан ал Джабер, министър на индустрията и напредналите технологии на ОАЕ и специален пратеник по изменението на климата.

ОАЕ е един от най-големите износители на петрол, но страната инвестира сериозно в разработването на енергийни източници, различни от изкопаеми горива. Пример за това е най-голямата слънчева централа, която се намира в ОАЕ, както и единствената атомна електроцентрала в арабския свят. По план страната ще бъде домакин на срещата на върха за климата COP 28 през 2023 г.

Амбициозният план на двете страни идва във време на нарастващо търсене и свиващо се предлагане на петрол в световен мащаб, тъй като войната в Украйна доведе до ограничено предлагане и високи цени за потребителите. На същата конференция, на която беше подписан PACE, изпълнителни директори на петролни и газови компании предупредиха за опасностите от ограничаване на производството на изкопаеми горива в името на предотвратяването на изменението на климата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-?
    gost22

    Дори петролните играчи са схванали, че петролната епоха отминава и се опитват да се "закачат" за нещо друго.

    Нередност?
Нов коментар