🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа през януари се вдига с 23% до 179.33 лв. за мВтч.

Намалението на борсовите индекси и по-малкото количество газ от Чирен е причината синьото гориво да не поскъпне с 40%, както първоначално искаше "Булгаргаз"

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г    ©  Цветелина Белутова
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г    ©  Цветелина Белутова

Природният газ в България през януари поскъпва с близо 23% в сравнение с последния месец на 2022 г. Това става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която утвърди на свое заседание в първия ден на 2023 г. новата цена на газа. Според решението на енергийния регулатор за януари горивото ще струва 179.33 лв на мВтч. при 146.09 лв за мВтч. през декември.

Това е втори пореден месец на ръст на цените на газа, след като преди това през октомври и ноември тя се понижаваше от рекордните нива през септември, движена най вече от топлото за сезона време.

Увеличение след две понижения

Утвърдената от КЕВР цена на газа е значително по-ниска от първоначално заявената от "Булгаргаз" 204.14 лв. По-късно обаче изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обяви, че окончателното предложение от държавния доставчик ще е чувствително по ниско - с около 18 лв. или нива около 186 лв. А като крайно компанията поиска още по-ниско ниво 179.72 лв.

Регулаторът допълнително свива цената с още почти 40 ст. като разликата идва от непризнати от енергийния регулатор разходи на "Булгаргаз". "Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи за капацитет в размер на 1 252 349,25 лв. за доставка на количества природен газ до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират крайната цена за месец януари", се казва в съобщението на КЕВР.

Защо цената е по-висока

В съобщението на КЕВР се посочва, че в ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, който се доставя по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. "Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", се посочва още в съобщението. От КЕВР уточняват и, че за месец януари "Булгаргаз" е сключила три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона без обаче да се посочват имената на фирмите-доставчици. Освен това газовото дружество е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа като името на доставчика също не се посочва в съобщението. Компанията също досега не е разкривала кои са новите й контрагенти.

В ценовия микс за януари "Булгаргаз" е включил и количества природен газ от хранилището в Чирен. Именно с това енергийният министър Росен Христов обясни преди два дни по-високите цени на газа. "Това, което допълнително оскъпява синьото гориво в България е скъпият газ, който беше нагнетен през лятото в газохранилището в Чирен. То се използва през зимния период и влиза в микса.", каза Христов, цитиран от БТА.

Според КЕВР мекото време и по-ниския добив от Чирен е причината цената за януари да е 179,33 лв на мВтч, а не както първоначално бяха поискали от "Булгаргаз" 204.14 лв. Другата причина според енергийния регулатор е намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември.

"За топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители утвърдената цена от 179,33лв на мВтч, или 91.69 EUR на мВтч, осигурява ценово предимство, тъй като е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на нива от 118 EUR на мВТЧ", посочват в съобщението си от КЕВР.

По време на заседанието си в неделя енергийният регулатор е утвърдил и прогнозни условно-постоянни разходи на "Булгаргаз" за 2023 г. На дружеството не са признати разходи в размер на 9,656 млн. лв. за 2023 г., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност. "По тази причина тези разходи не са включени при формиране на цената на природния газ през годината и са допълнителен фактор за постигане на по-ниски цени.", се посочва в съобщението на КЕВР.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Тъй-тъй.
    Киро и Кокоро и Лореро ни обещаха най-евтината газ на всички земни кълбета.
    Ето я :)

    Нередност?
  • 2
    assholes avatar :-(
    BAte Venci

    КЕВР вкарват увеличение и чрез увеличения на коефициента за преобразуване на изразходваните кубици газ, в мегавати.

    Ето връзка за решението от днес 1 януари 2023 година
    https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2023/res_c-1_01012023.pdf


    На страница 14, точка 7 пише:

    ****** цените са утвърдени в лв./1000 м3 и са изчислени в енергийни единици при коефициент на преобразуване 11,207 kWh/m3

    ------------------------------------------------------------
    На същата дата миналата години този коефициент е бил 10,546.

    Етъо връзка за миналогодишното решение:

    https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2022/res_c-1_22.pdf

    Отново на страница 14, точка 7 пише.

    . ****** цените са утвърдени в лв./1000 м3 и са изчислени в енергийни единици при коефициент на преобразуване 10,546 kWh/m3

    Тази промяна качва още 65 киловата на всеки 100 кубика газ, което в левове означава около 15лв на всеки сто кубика, извън увеличението на 180 лв. Тези 15 лева идват само от промяна на този коефициет.

    Нередност?
  • 3
    txr16684307881149763 avatar :-|
    Slavka Peneva

    Всички искаме България да проучи и намери нови и по-изгодни алтернативи за доставки на газ,за да могот цените за крайните потребители да намалеят.

    Нередност?
Нов коментар