Втора седмица "Булгаргаз" не използва газ от хранилището в Чирен

Въпреки това повишаването на цената на газа от Нова година се оправдава именно с включването на съхранени по-рано количества

"Булгаргаз" е осигурил 4 танкера през тази година, но остава въпросът на какви цени са купувани количества в последните седмици
"Булгаргаз" е осигурил 4 танкера през тази година, но остава въпросът на какви цени са купувани количества в последните седмици
"Булгаргаз" е осигурил 4 танкера през тази година, но остава въпросът на какви цени са купувани количества в последните седмици    ©  Велко Ангелов
"Булгаргаз" е осигурил 4 танкера през тази година, но остава въпросът на какви цени са купувани количества в последните седмици    ©  Велко Ангелов
Темата накратко
  • Министър Росен Христов твърди, че газът е по-скъп заради хранилището, но то не е използвано скоро
  • Топлото време през януари спасява Европа до момента и хранилищата са рекордно пълни навсякъде
  • "Булгаргаз" е запазил 4 танкера на гръцкия терминал Ревитуса през 2023г.

На 10 януари 2023 г., повече от месец след началото на отоплителния сезон, газовото хранилище в Чирен е пълно на 82%. На същата дата през миналата година година капацитетът бе запълнен само на 43%.

На практика от Коледа до сега "Булгаргаз" не е използвал никакви количества газ от хранилището, сякаш зимния сезон въобще не е започнал. Но именно използването на нагнетения там през лятото и есента на 2022 г. газ, когато цените бяха високи, беше посочен като причина за поскъпването от 1 януари. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди с 23% по-висока цена за януари. Но защо газът е по-скъп спрямо декември въпреки горепосочените факти?

"По две причини: зимния период цените винаги вървят нагоре на европейските борси и скъпия газ в "Чирен", който беше нагнетен през август и септември", беше заявено от служебния министър на енергетиката Росен Христов преди по-малко от седмица. Твърдението му освен, че е подвеждащо е и технически невярно, повдига и въпроса на каква цена е бил закупен втечнен газ, който се доставя сега. Уж бяха проведени търгове, но така и не се публикуваха резултати от тях.

Чирен не е в уравнението

През последните две седмици, включително и една преди изказването на Христов, газ от хранилището "Чирен" не е добиван, сочи справка в системата на AGSI. Последният път, в който са изпомпани количества е бил на 25 декември 2022 г.

От графиката се вижда, че единствените дни през този отоплителен сезон, в които е изпомпван газ на максимален капацитет от Чирен са едва няколко - в началото на декември. През останалото време или не е изпомпван, или количествата, които са добивани са незначителни.

Въпреки това при формирането на цената за януари "Булгаргаз" е заявил пред КЕВР, че ще използва определени количества от "Чирен" и точно заради това е поискал увеличение на тарифата. Сега обаче явно успява да осигури всичките си нужди с доставки на LNG или от пазара, като така реално си спестява разходи.

Данни от гръцкия терминал в Ревитуса подсказват, че за януари вече е разтоварен танкер с купувач "Булгаргаз", от който се регазифицират 47 млн. м3 природен газ. Името на българския газов доставчик стои до още три танкера, които са планирани през тази година на гръцката точка.

Без драма в Европа

През есента най-големите притеснения на Европа бяха свързани с тежка зима и високи цени на газа и електроенергия, но нищо от това не се реализира до момента. Един от главните виновници е времето. В България нещата изглеждат по следния начин: декември - положителна аномалия от над 3 градуса, януари до момента- положителна аномалия от 5 градуса. Въпреки че не навсякъде в Европа е толкова топло, средното ниво на запълване на хранилищата в ЕС е 83%, което означава, че континентът се справя много добре спрямо натиска с доставките.

Заради това цената на природния газ на големите борси в Европа е неочаквано ниска. Нито един от фючърсите през последните месеци не минава над 100 евро/мВтч.

За сравнение ситуацията с хранилищата в Европа година по-рано беше съвсем различна - към този момент те вече бяха на 50% празни.

Така може да се стигне до вариант, в който в края на тази зима в хранилищата ще има доста повече газ. Например, в Германия, страната с най-голям капацитет за съхранение на газ, хранилищата сега са пълни на 91%. А това означава, че през лятото ще има по-малко търсене на газа за нагнетяване за следващата зима, което пък може да доведе до допълнително успокоение на пазарите.

Тепърва ще се изчисли и доколко внушителен е ефектът от политиките за намаляване на търсенето на битовите потребители и големите индустриални потребители. По-рано през годината Брюксел прие задължително 15% редуциране в търсенето, за да се подготви за зимата, което със сигурност е дало своя ефект до момента в справянето със ситуацията. Все още голям бич може да бъде студено време през втората половина на януари и февруари, което моментално ще увеличи цените.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 2

    Защо датите в графиките са в малоумния американски формат??? И що не ги направихте още по-нечетими...

    Нередност?
  • 2
    it_scum avatar :-|
    Жълтопаветник Програмист
    • + 1

    До коментар [#1] от "русороби вън":

    какъв американски формат?
    датата я виждам точно както си трябва Д/М/Г. Вероятно имаш грешни настройки на компютъра или браузъра, и оттам грешна визуализация.

    Нередност?
Нов коментар