Инфлацията замръзна на 16.9% през декември

Поскъпването при храните пречупва тренда, но газът отново тръгва нагоре. Средногодишната инфлация за миналата година е 15.3%

Храните и транспортът са поскъпнали най-много през миналата година - с над 22%
Храните и транспортът са поскъпнали най-много през миналата година - с над 22%
Храните и транспортът са поскъпнали най-много през миналата година - с над 22%    ©  Цветелина Белутова
Храните и транспортът са поскъпнали най-много през миналата година - с над 22%    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След като два поредни месеца инфлацията леко се забавяше, през декември тя замръзна на нивото от предходния месец - 16.9% по данни на НСИ. Ръстът на цените започна постепенно да се забавя през октомври и подхрани очаквания, че пикът вече е преминат. Данните за декември обаче затвърждават опасенията за устойчиво висока инфлация и показват, че спускането надолу вероятно ще е бавно и неравномерно.

Така 2022 г. завършва със средногодишна инфлация от 15.3%, което е рекорд от 1998 г. насам. Най-много през изминалата година поскъпнаха жизненоважни стоки като храни, битови услуги и горива. Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (съпоставим с останалите държави от ЕС), средногодишната инфлация през миналата година е била 13%.

Храните - поскъпване с по-бавно темпо

През последния месец на 2022 г. един от основните фактори за общата инфлация - храните, за първи път леко забавят темпото на поскъпване до 26.1%. Основни групи като тестените изделия и естествените мазнини започват да се спускат от върховете.

Успокояването на цените в сферата на транспорта, което започна преди няколко месеца, продължава и през декември: след като годишната инфлация при автомобилните горива на моменти надхвърляше 50%, сега тя се забавя до едва 4%, до голяма степен благодарение на базов ефект. Трябва да се има предвид, че по-ниската инфлация не означава спад на цените, а единствено, че стоките поскъпват малко по-бавно.

Добрите новини обаче свършват дотук. След известно стабилизиране на цената на газа предходните месеци, през декември тя отново се покачва, което ускорява годишния ръст до близо 21%. Поскъпването на горивото по всяка вероятност ще продължи и през януари предвид утвърденото от КЕВР повишение за месеца.

Инфлацията значително се забързва и в сферата на развлеченията, основно заради по-скъпите оферти за почивки и пътувания в празничния сезон. Те са стрували средно с близо 19% повече спрямо предходния декември. Недостигът на лекарства на пазара пък тласка значително нагоре цените в сектор здравеопазване. След като до август инфлацията при медикаментите се движеше под 2%, през последните месеци тя изведнъж се покачва и вече надхвърля 10%.

Прогнозите са за успокояване на цените

Повечето институции очакват инфлацията постепенно да слиза надолу през тази година, но все пак да остане над считаните за здравословни 2%. В последната си прогноза Уникредит Булбанк залага до декември показателят да се забави до 6%, за което освен успокояване на цените на енергийните продукти ще помогнат и базовите ефекти. Рисковете от нови повишения или най-малкото липса на забавяне, както през декември, обаче остават реални. С настъпването на новата година вероятно много бизнеси ще актуализират тарифите си. Част от високите цени на енергията през миналата година и растящите разходи за труд вероятно предстои да се проявяват в крайните продукти.

Инфлацията в еврозоната също се спуска от рекордните върхове и към декември е 9.2% по предварителни данни. Към предходния месец, когато има данни за всички страни от ЕС, най-бързо растат цените в прибалтийските държави и Унгария - над 20% по ХИПЦ. За България показателят е 14.3% и остава над средното ниво за съюза.