🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа падна под 100 евро/мВтч при фючърсите за януари

Спот търговията на TTF също е около 100 евро, след като ЕК прие таван, а хранилищата са рекордно пълни

Вносът на LNG в Европа вече формира над 40% от пазара
Вносът на LNG в Европа вече формира над 40% от пазара
Вносът на LNG в Европа вече формира над 40% от пазара    ©  Shutterstock
Вносът на LNG в Европа вече формира над 40% от пазара    ©  Shutterstock

Противно на повечето прогнози и очаквания цената на природния газ в Европа се понижава през последните дни. Фючърсите за януари на нидерландската борса TTF спаднаха под 100 евро/мВтч за първи път от близо два месеца, но за разлика от края на октомври и началото на ноември, когато все още не беше започнал отоплителният сезон и хранилищата бяха пълни догоре, сега това се случва на фона на предстоящите най-студени седмици от зимата.

Газовата търговия на спот пазарите също регистрира понижение на цените. На 8 декември сделките се сключваха на близо 150 евро/мВтч, докато сега това стана на нива от около 100 евро. Все още на този пазар котировките са далече от 20-те евро на мегаватчас, които бяха регистрирани в края на октомври, но въпреки това корекцията на пазара е значителна.

Едно от обясненията за понижаването на цените е, че газовите хранилища в Европа остават рекордно запълнени. Към 20 декември средната запълняемост е 83%, а изискването на ЕС беше до края на октомври, преди началото на зимния период, да се постигне ниво от 80%. Конкретно българското хранилище в "Чирен" е запълнено на 84%, докато миналия 20 ноември нивото му е било едва 54%.

Друга причина за спада на цените е намаленото като цяло потребление на газ в ЕС. След началото на войната, санкциите от Брюксел срещу Москва, програмите за диверсификация и въобще промяната на енергийните политики общата консумация на газ е спаднала с 20%. Проучване на аналитичната компания ICIS показа, че само през ноември Европа е намалила потреблението си на газ с над 24%. Това стана възможно както с мерките за енергийна ефективност, така и с преминаването на алтернативни методи на отопление като термопомпите в Германия например.

Очакванията за по-топло време до края на годината също оказва влияние върху трейдърите. Но може би най-съществен е ефектът от одобрения в началото на седмицата таван на цените на газа от Европейската комисията. Финалното решение е за лимит от 180 евро/мВтч, който ще се активира при определени условия.

Всичко това обаче не означава, че обсъжданото поскъпване на газа на регулирания пазар в България от нова година няма да се случи. Прогнозата на "Булгаргаз" е за скок от 40% спрямо нивото, но служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че очаква поскъпването да е по-малко заради понижаващите се цени на борсите. Реално за ценообразуването на "Булгаргаз" се вземат средномесечните стойности на индекса TTF, които към момента са около 136 евро/мВтч при 91 евро за ноември. Ако тенденцията за спад на пазарите се запази индексната стойност може да се понижи до 120 евро/мВтч, което обаче все пак ще е с около 30% над предишния месец.

Също така България черпи количества от "Чирен", които са купени и нагнетени през август и септември, когато цените бяха рекордно високи - над 250 евро/мВтч. Правят се опити тези количества да се заместят директно от пазара на актуалните цени от около 100 евро/мВтч и ако се осигурят достатъчни обеми, поскъпването от януари може да е по-малко.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kgkalaydzhiev avatar :-|
    kgkalaydzhiev

    А когато се изчерпи Чирен и с ниските нива на световната борса, кога ли и дали ще падне цената на газта? Че когато поскъпне навън веднага и в България, когато падне навън,не пада в България!

    Нередност?
  • 2
    lob18635382 avatar :-@
    пРезидента!
    • + 1

    Ако интерконекторът с Гърция беше готов преди година, цените на Булгаргас сега щяха да са наполовина! Ама пуста му русоробия ...

    Нередност?
Нов коментар