Малко играчи, големи загуби по мрежата на пазара на топлинна енергия

Топлофикациите във Велико Търново, Габрово и Перник губят най-много топлина по преносната мрежа

Въпреки че нормативната уредба създава предпоставки за производство на топлинна енергия от множество субекти, основният проблем на пазара остава липсата на участници, различни от топлофикационните дружества. Причината за това е, че при регулираните цени нормата на възвръщаемост на инвестициите не е достатъчно атрактивна, за да привлече нови играчи. Това става ясно от подробен секторен анализ на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия, изготвен от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От дружествата, Министерството на енергетиката и други компетентни органи е изискана информация за периода 2015-а до юни 2020 година, като в анализа на КЗК са описани и проблемите, свързани с дялово разпределение. Данните са сравнени с годишните доклади за сектора, изготвяни от ресорния министър за периода 2014 г. и 2018 г. Част от резултатите са смущаващи, а видно от заключенията на комисията дори и сега - три години по-късно, ситуацията не се е променила съществено.

Къде отиде топлото?

КЗК разглежда и проблемите, свързани с разширяването на мрежата и възможностите за достигане на нови клиенти. Експертите изтъкват, че това отново е свързано с големи инвестиции, а някои от участниците на пазарите за пренос на топлинна енергия казват, че липсва допълнително финансиране за изграждането на нови трасета и абонатни станции. Например за такива цели не може да се използват европейски програми например.

В същото време КЗК открива и друг проблем - оказва се, че загубите на топлофикационните дружества по преносната мрежа са средно около 20-30%, като има дружества, при които този процент достига до около 40-50%, т.е. почти половината от произведената топлинна енергия.

Най-големи са загубите по преносната мрежа на "Топлофикация - Велико Търново" (40-50%), както и при "Топлофикация - Габрово" и "Топлофикация Перник", където достигат до 40-50%. Най-малки са загубите при най-голямата топлофикация в страната по брой клиенти - "Топлофикация София" (0-5%), която е и с най-дългата мрежа в страната. В същото време плановете на Столичния общински съвет са да инвестира именно в реконструкция на мрежата, като се твърди, че оттам идват финансовите проблеми на дружеството.

Ситуацията за планираните и реално извършени инвестиции от страна на дружествата на моменти са дори тревожни. Компаниите не изпълняват напълно планираните ремонти, като дори има периоди, когато почти не са извършвали такива, и съответно не поддържат в достатъчна степен преносната си мрежа. Проучването на КЗК показва, че три от топлофикационните дружества ("Топлофикация - Враца ", "Брикел" и "Топлофикация - Габрово") през анализирания период не са планирали и не са реализирали дългосрочни инвестиции. "Веолия енерджи Варна", "ЕВН България топлофикация" и "Топлофикация - Разград" пък в най-голяма степен са изпълнявали инвестиционната си програма (между 60 - 70% и 90 - 100%).

Рискови инвестиции

Запитаните в хода на проучването топлофикационни дружества посочват като основна бариера за навлизане на пазара значителния размер на инвестиционните разходи за стартиране на производството. Например според "Топлофикация Русе" и "Топлофикация София" участието на този пазар е свързано с големи вложения, чиято възвръщаемост във времето не е съвсем ясна, защото КЕВР може да променя едностранно нормативно установената възвръщаемост на инвестицията, а това създава усещане за несигурност.

В същото време производителите се присъединяват към мрежата чрез топлопроводи, които се изграждат от и за тяхна сметка и са негова собственост, което изисква допълнителни разходи. Инвестициите са и трудно възстановими в краткосрочен аспект, а това създава допълнителни рискове за потенциалните конкуренти с оглед евентуалното им желание да навлязат на пазара, отбелязват от КЗК.

Проблемни сметки

От КЗК отчитат проблеми и при сметките. Плащането на месечните фактури за голяма част от потребителите се извършва по прогнозна консумация, което, от една страна, създава предпоставки за недоверие, а от друга, е възможно клиентът да бъде принуден да кредитира дружеството или обратното, смятат от КЗК. Експертите отбелязват, че по мнение на дружествата решението е в преминаването към сметки на база реална месечна консумация.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov

    На фона на разправиите с искане формажорно да се закрият въглищни централи, ЕС публикува данни, че в Германия 31 на сто от енергията идва от въглища. Този вид гориво се използва още и то много широко и тук в Щатите. Мисля, че на фона на иконимическата криза, свързана с последствията от ковди-19 и заради война в Украйна, трябва да се бърза бавно.

    Нередност?
  • 2
    dam1612053101715175 avatar :-|
    Borislav Kolev

    Колеги, дайте сега сериозно.
    Загубите от пренос на "Топлофикация София" са 19% за последните няколко години.

    Нередност?
Нов коментар