Ще издържи ли мрежата, ако софиянци минат на ток?

Все повече домакинства обмислят да се отопляват с електричество, а това може да създаде риск за инсталациите, особено в по-старите блокове

Апокалиптичните прогнози за масово преминаване на ток за отопление от страна на столичани засега не изглежда да се сбъдват
Апокалиптичните прогнози за масово преминаване на ток за отопление от страна на столичани засега не изглежда да се сбъдват
Апокалиптичните прогнози за масово преминаване на ток за отопление от страна на столичани засега не изглежда да се сбъдват    ©  Shutterstock
Апокалиптичните прогнози за масово преминаване на ток за отопление от страна на столичани засега не изглежда да се сбъдват    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Поскъпването на газа и парното доведе до търсенето на други варианти за отопление.
  • Масовото преминаване на ток крие рискове, свързани с инсталациите на жилищата.
  • Засега обаче голяма промяна в потреблението на електроенергия не се наблюдава.

На 1 януари тази година семейство Хаджиеви от София се прибират от новогодишна почивка и бързо пускат отоплението в изстиналия си панелен апартамент в един от южните квартали на столицата. В този момент обаче блокът кипи от живот - съседи посрещат гости и приготвят ястия, други, които са празнували Новата година в домовете си, гледат телевизия, чистят или се приготвят за празнуване на имен ден. Но никой не подозира, че само след минути близкият трафопост ще се изключи заради свръхнатоварване и всички ще остават на тъмно и студено за няколко часа.

Аварията в конкретния случай е била отстранена сравнително бързо, а техниците на електроразпределителното дружество са посъветвали хората да карат по-полека с пускането на отоплението, печките и пералните в един и същ момент. Но историята е много показателна за това, което може да се случи тази зима в София.

Градът в най-голяма степен от всички останали в България зависи за отоплението от парното и природния газ, а именно техните цени са и най-повишени - при парното ръстът е с 40% на годишна база, а при газа 70%. Заедно с картините за "хаос и разруха" през зимата, които служебният кабинет на Румен Радев обрисува, не е изненадващо, че много софиянци са решили да се топлят на ток заради по-ниската, регулирана цена (в определени случаи може да е до два пъти по-евтино от парно или газ).

На решението ток вместо газ или парно са се спрели не само част от столичните домакинства, но и такива от съседни села и дори градчета като Божурище, на което доскоро се гледаше с благородна завист заради газификацията, случила се успешно още през далечната 2001 г.

Показателно за това е и ръстът в продажбите на електрически отоплителни уреди. "Продажбите на отоплителни уреди се увеличиха няколко пъти през последния месец. Хората са изчислили, че с нарасналите цени на газ, пелети и дърва е по-икономично да се отопляват на ток, и бързат да закупят главно конвекторни печки или инверторни климатици. Вероятно решението е обмисляно по-дълго, а продажбите станаха целенасочени през последните седмици, защото сутрин температурите са около нулата и е нужно отопление", казва Йордан Вакъвчиев, управител на магазин "Технополис" в "Младост 4" в София.

Какво обаче ще стане, ако столичани масово преминат на отопление на ток, и може ли да издържи системата? Отговорът не е еднозначен, а отклоняването на въпроса от страна на част от експертите говори достатъчно за страховете и спомените за романтичните (или недотам) вечери на свещи от близкото минало. Както и за сложността на казуса, изискващ немалко инженерни познания за техническата обезпеченост на мрежата.

Защо точно София?

Въпросът с хипотетичното масово преминаване на отопление на ток в столицата е сериозен и заслужава внимание и анализ. София е най-големият град в България и съответно енергийните му нужди са значително по-големи в сравнение с останалите населени места. С изграждането на големите жилищни комплекси във втората половина на XX век въпросът до голяма степен е решен с централното топлоснабдяване, което осигурява парно и топла вода, без да натоварва електрическата мрежа. Заради липсата на инвестиции, неясното ценообразуване и трудната комуникация обаче през последните две десетилетия много хора се отказаха от услугите на "Топлофикация София". Сега клиентите й са над 430 000 (битови и стопански).

Подобна съдба има и природният газ, който захранва повечето нови квартали, но вече не е така атрактивен - цената му е три-четири пъти по-висока от 2020 г., а за монтирането на самата система и котлето са нужни допълнителни разходи, което прави инвестицията вече недотам рентабилна, както доскоро. Въпреки че последната прогноза на "Булгаргаз" за ноември предвижда намаляване на цената с около 30% до 166 лв./мВтч, тя пак ще със 70% над тази от миналия ноември, когато беше 95 лв./мВтч.

Именно оттук идва и рискът с пренатоварването на електрическата мрежа - просто хората ще търсят начин да минимизират разходите си, като се топлят на ток.

Данните засега сочат, че реален проблем с миграцията към електроенергия за момента няма. Справка на "Капитал" показа, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който следи в реално време натоварването на системата във всеки момент, не отчита небивало повишение на товара. Увеличение има, но то изобщо не е голямо или извънредно и, разбира се, е най-вече в пиковите часове сутрин преди работа и вечер между 19 и 22 часа, когато всички са си у дома и уредите работят. Това обаче е засега, когато времето още не е достатъчно студено, така че да предизвика масово пускане на печки или климатици. Например от 15 октомври насам сутрешното натоварване на системата (за цялата страна), отчетено от ЕСО, е около 3000 - 4600 MW, което е наполовина по-малко в сравнение с отчетеното през зимата на 2017 г. потребление, довело до активирането на резервните мощности, познати още като "студен резерв".

Отделно - към момента (вероятно заради все още топлото време) не се наблюдава повишаване на товара в мрежата на "Електроразпределителни мрежи Запад" ("ЕРМ Запад", преди "ЧЕЗ Разпределение"), потвърдиха за "Капитал" от компанията. Дружеството е част от групата на "Електрохолд" и най-общо се занимава с разпределението на електрическа енергия в 10 области на Западна България, като поддържа и развива 58 000 км мрежа и обслужва над 2 100 000 клиенти.

Идва ми в повече

Проблемът според експертите е най-голям във вътрешните инсталации на самите сгради, които масово не са пригодени за поемането на много голям товар, или в трафопостовете към тях, които също не са проектирани за такива натоварвания. Именно такъв е и случаят с Хаджиеви, чийто блок е от "най-новите" панелки, строени в края на 80-те. Не е топлофициран, макар някога това да е било планирано и да има монтирани тръби. Тяхната вътрешна инсталация е издържала на голямото потребление и не е паднал бушонът, но голямото общо натоварване е затруднило близкия трафопост.

Пускането на повече уреди в един и същ момент може да доведе до логичното "падане на бушона" - ситуация, в която подаването на ток е твърде голямо, вътрешната мрежа не може да издържи и се включва предпазителят, който да съхрани мрежата от късо съединение.

Това се получава, защото инсталацията не е пригодена за по-голяма консумация, когато всички уреди с голям енергиен харч работят по едно и също време - климатик, бойлер, конвектор, готварска печка... Повечето панелни апартаменти са разчетени да поемат натоварване между 8 и 12 киловата в даден момент. Подобно е и при газифицираните сгради. Докато тези, за които по проект е заложено да се разчита на електроенергията за отопление, капацитетът е 16 киловата.

Какво показва сметката? Ако в едно тристайно жилище бъдат пуснати например три конвектора с по 2 кВт мощност и в същия момент работи бойлер също с 2 кВт, натоварването достига 8 киловата само от тези четири уреда. Хладилникът, телевизорът и осветлението правят още един киловат. А ако в същия момент е пусната пералня и във фурната се пече вечеря, е твърде вероятно да се стигне до ръба на възможностите на системата. Ако това се мултиплицира в голяма част от апартаментите в даден блок, кризисната ситуация може да се пренесе към трафопоста, както е станало в случая на Хаджиеви.

Колкото до самата мрежа в града - там проблем засега изглежда, че няма. Инвестиционната програма на "Електрохолд" е около 100 млн. лева за 2022 г., които дружеството влага в подобряване състоянието на мрежата, обясниха компанията за "Капитал". Конкретно в момента "ЕРМ Запад" завършва подготовката на мрежата в Западна България за есенно-зимния сезон. По традиция това включва обходи и огледи на съоръжения, профилактика на трансформаторни постове, която от няколко години се извършва на база термовизионна и ултразвукова диагностика.

Мрежите на средно напрежение пък се проверяват по нова технология - с дронове, което води до прецизен мониторинг на мрежата. Направени са просеки на електропроводи средно напрежение на места, където има такава необходимост, трансформаторите са обслужени и са с ново минерално масло. Извършени са плановите ремонти на електропроводите, доставящи енергия до трафопостовете, както и ремонти на мрежи ниско напрежение в градовете и селата, които доставят електроенергия до битовите и стопанските потребители.

Едно наум

Въпреки спокойната енергийна обстановка към момента обаче тази година от "Електрохолд" са направили извънреден анализ на зоните на територията на "ЕРМ Запад", в които се очаква евентуално повишаване на консумацията на електрическа енергия. Нуждата от такъв анализ е възникнала "във връзка с променената конюнктурна среда вследствие на повишените цени на енергоносителите и възможни проблеми с доставките на природен газ", пишат от компанията до "Капитал". Кои точно са зоните, в които се очаква ръст на потреблението, не се съобщава, но несъмнено София е една от тях.

Експертите на компанията са взели превантивни мерки за подготовка на мрежата и минимизиране на риска от аварийни ситуации, за да гарантира качествено електрозахранване. Всичко това е планирано да приключи до края на октомври, когато се очаква потреблението на електроенергия да се повиши заради по-ниските температури в този период на годината.

Остава да видим дали реалните тестове с натоварването ще минат успешно. Един провал тук може да предизвика истински социални бунтове и допълнително да усложни и без това заплетената политическа ситуация.

По темата работи и Мара Георгиева.