🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ало, такса "сградна инсталация за парно": Формулата ви е грешна и манипулативна

Върховните съдии отмениха част от текстовете в Наредбата за топлоснабдяването. Но това още нищо не означава

Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок    ©  Надежда Чипева
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Решение на ВАС отменя формулата за "сградна инсталация" в Наредбата за топлоснабдяване в София.
  • То обаче не е окончателно и най-вероятно ще се оспорва. Затова и към момента от него не произтича нищо.
  • Формирането на таксата продължава да е един от най-сериозните "отоплителни" проблеми.

Дори и математиката да ви се отдава, вероятността да успеете сами да изчислите сметката си за парно или дължимото за такса "сградна инсталация" е почти нулева. Причината е в твърде сложните формули, по които става това, както и елементите към тях, като вида на вътрешната отоплителна инсталация, общата инсталирана мощност на всички присъединени отоплителни тела, ден-градусите за съответния период и още, и още. Затова и Наредбата за топлоснабдяването, чийто последен вариант (засега), е от март 2020 г., по различни причини е атакувана не веднъж или два пъти в съда. Тя се издава със заповед на енергийния министър и е важна с оглед регламентирането на отношенията в сектора и формирането на сметките. А оспорването ѝ се повтаря и тази година с поредния епизод от сагата "сградна инсталация". Куриозното в случая е, че това се случва в разгара на лятото, когато малцина мислят за отоплението и предстоящия зимен сезон.

Формулата ви е грешна

В началото на месеца тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от Наредбата за топлоснабдяването. Част от тях са свързани именно с формулата, по която се изчисляват сметките за парно и заради която през годините е имало множество протести. Делото е образувано през 2021 г. по жалба на осем граждани. То обаче не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Затова и към момента от него не произтича нищо за потребителите на централно отопление (като издаването на нова наредба, промяна на формулата, преизчисляване на сметките или друго).

Един от спорните въпроси по делото е именно формулата, по която Наредбата разписва определянето на количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, и включените в нея различни компоненти, които според съда не отчитат обективни показатели. Това са видът на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, ден-градуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период и др. "Този извод се потвърждава и от приетата и неоспорена от страните по делото съдебно-техническа експертиза, която също установява включването във формулата на компоненти, които не отчитат обективни показатели". В заключение - разпоредбата е незаконосъобразна и противоречи на други разпоредби на Закона за енергетиката, като са въведени допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация, става ясно от решението на съда.

Емпирично и теоретично

"Това е една неточна цифра, която се получава от тази формула, и тя може да бъде манипулирана чрез инсталираната мощност. Общо взето, в повечето случаи тя се манипулира в плюс, т.е. за по-голяма стойност, като това довежда до някои проблеми и ощетяване на собствениците на сградите", коментира едно от вещите лица по делото, става ясно от протоколите от заседанията на ВАС. "А тази манипулация от самата формула ли произтича?", пита председателят на състава Илияна Дойчева. "Уточнявам, че формулата дава възможност за манипулация. Особено хората, които пестят енергия и искат да използват друг начин за отопление, друг вид енергия и т.н., те са ощетени. Те дори и да се изолират топлинно от тръбите, които минават през техните жилища и да не получават никаква енергия на практика, пак са длъжни да плащат тази енергия", обобщава вещото лице. Според енергийния експерт Еленко Божков решението на ВАС е "изключително добре подготвено". "Съдът е съзрял несъответствието между емпиричния начин за установяване на потреблението от сградната инсталация и това, което се изчислява по формулата. Вижда се и прекалената претрупаност от коефициенти и елементи, които са ненужни", коментира той пред бТВ.

Плаща се и за студено

Темата за сградната инсталация е коментирана многократно през годините, но въпреки това изчисляването и формирането на сметките, свързани с нея, остават проблем. Според омбудсмана Диана Ковачева задълженията за топлинна енергия, отдадена от сградните инсталации за отопление, са предмет на многобройни жалби и сигнали на граждани. А в редица случаи делът на тази топлинна енергия превишава дела на топлинната енергия за индивидуално отопление на отделното жилище. С други думи, неяснотите остават, а единственото сигурно и неотменимо към момента е плащането на сградната инсталация независимо от това дали ползвате отопление. Това се напомня и от самата "Топлофикация - София", откъдето обясняват, че ползването на парно и топла вода не е индивидуална услуга, а се избира от цялата сграда. Затова според действащото законодателство не можете да се откажете индивидуално от нея. "Съответно дори радиаторите ви да са трайно изключени, ако в сградата продължава да се използва тази услуга, вие ще получавате сметки за сградна инсталация и услугите по дялово разпределение", обясняват от дружеството.

Отказът от услуга е възможен с решение на общото събрание на сградната етажна собственост, т.е. когато собствениците на най-малко две трети от собствеността в сградата (по идеални части) гласуват за това.

Мансарда под звездите

Абсурдът е, че такса "сградна инсталация" няма да ви пропусне дори и да живеете на последния етаж и да нямате отоплителни тела. Според Закона за енергетиката всички абонати, които живеят в топлофицирана сграда, независимо на кой етаж, участват при разпределението на енергията от сградната инсталация. Това е система от тръби, които преминават през сутерена, в стените или открито през общите коридори и през всички помещения в жилищата. Чрез тези тръби топлата вода достига до радиаторите и преминава през тях, обясняват системата от столичното парно. "Вентилът на радиатора позволява да регулираме количеството топлина, което постъпва в помещението според желанието на обитателя. Не можем обаче индивидуално да регулираме онази топлина, която влиза в сградата и съответно в жилищата ни чрез сградната инсталация. Независимо дали искаме или не сградната инсталация ни топли и това може да се види от факта, че температурата в жилище, където всички радиатори са затворени, е не по-ниска от 12ºС, дори и през най-студените дни", пишат от "Топлофикация - София".

Заобикалянето не е решение

Според магистратите има и друго - приетата през март 2020 г. формула за определяне на дела на сградната инсталация на жилищата е същата като вече отменената от съда през 2019 г. формула в Наредбата за топлоснабдяване от април 2007 г. "Целта на издаването на изцяло нов подзаконов нормативен акт не е заобикалянето на закона и на постановени съдебни решения с въвеждането на същите разпоредби, които са били отменени от съда, но за нов период от време", става ясно от решението на ВАС. Оспорват се и две от преходните и заключителни разпоредби на наредбата. Едната е свързана с това, че пломбираните отоплителни тела, на които не са монтирани средства за дялово разпределение, се приравняват на отоплителни тела без уреди. Другата пък засяга периода на сметките, които се изчисляват по въпросната наредба - оспорената наредба е в сила от 12 март 2020 г. и важи и за започналия през октомври 2019 г. отоплителен сезон. Според съда обаче не може със задна дата да се въвеждат нови начини за определяне на сметките. Точно в този период неяснотата с фактурите беше пълна не само заради сложните формули за пресмятане на задълженията, но и заради липсата на информация за това кой колко (и дали) ще получи от "договореното" над 40% понижение на руския газ, който е основно гориво за столичното парно.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    keen avatar :-|
    keen
    • - 2

    Цитат: "сградната инсталация ни топли и това може да се види от факта, че температурата в жилище, където всички радиатори са затворени, е не по-ниска от 12ºС, дори и през най-студените дни", пишат от "Топлофикация - София""

    - Това е страшна лъжа - в сграда, където вентилите на всички отоплителни тела са затворени, НЯМА циркулация на отоплител в сградната инсталация, съответно няма как оттам да се отделя топлина.
    С други думи, ако някой го е казал сериозно това, значи хал хабер си няма как функционира една отоплителна инсталация. Сградната инсталация пренася отоплителен флуид до отоплителните тела, отдава топлина в тях, и се връща по връщащите тръби на сградната инсталация. Когато отоплителното тяло е затворено, то спира този поток и в сградната инсталация не тече нищо, съответно не се отдава никаква топлина от нея. Накратко - като затвориш крановете на радиаторите в цялата сграда, в сградата спира цялото парно. Изключение правят т.нар. безумие "щранг-лири" - те са отоплително тяло без кранове, но тук говорим за отоплителни тела с кранове.
    Отделно от това, аз имам два апартамента, които не са вързани към ТЕЦ. Още докато се строяха сградите, веднага, след като сложиха дограмата и изолацията, вътре температурата през зимата никога не е падала под 12 градуса, дори без никакво отопление. Парников ефект му викат.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "keen":

    Не е лъжа, а истина - отоплението идва от съседните апартаменти, които имат ТЕЦ. Не се говори за цяла сграда със спрени вентили, а за един апартамент!! Язък за толкова много писане.

    Нередност?
  • 3
    tri avatar :-|
    tri
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "keen":

    Надявам се правиш разлика между "сграда" и "жилище". Много хора в такив жилища със спрени радиатори им се налага да пускат допълнително отопление само през най-студените дни. Това важи най-вече при сградите с вертикални щрангове, където тръбите минават през жилищата. При 20-30лв сградна инсталация, отоплението им идва практически безплатно. Отделно никой в такива сгради не иска да се откаже от топлата вода, но се пъне като трябва да дава за сградна инсталация.

    Нередност?
Нов коментар