🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България утре ще има една от най-ниските цени на тока в Европа

Топлото и ветровито време свали средната стойност на електроенергията до под 260 лв./мВтч

По-ниски са цените само в Испания и Португалия
По-ниски са цените само в Испания и Португалия
По-ниски са цените само в Испания и Португалия    ©  Надежда Чипева
По-ниски са цените само в Испания и Португалия    ©  Надежда Чипева

От началото на януари цените на електроенергията на свободния пазар са значително по-ниски от тези в края на 2022 г., а конкретно за утре, 19 януари, постигната стойност в България е една от най-ниските в Европа - 54 евро/мВтч или 105.58 лв.

Единствената по-ниска цена е в Испания и Португалия, където обаче има и наложен таван на производителите на електроенергия, които използват природен газ.

Средната стойност на електроенергията до момента през януари е 131 евро (256 лв.) на мвТч, като подобни стойности не е имало от септември 2021 г.

В същото време въведения от парламента таван, над която небитовите потребители се компенсират е 200 лв./мвТч за цялата 2023 г. Което означава, че ако цените продължават да се понижават, бизнесът скоро няма да има нужда да бъде компенсиран.

Забележителна е корелацията с цената на природния газ, която също както тока, се понижава в последните седмици и в момента фючърсите за месец напред са около 60 евро (117 лв.) на мвТч, което пак е най-ниското от 2021 г.

Към момента България продължава да е нетен износител на електроенергия, като особено значителни са количествата, които се изнасят към Сърбия и Гърция. Единствено към Румъния салдото е отрицателно и страната ни внася повече, отколкото да изнася за там.

Странен пазар

През миналата зима в Европа имаше перфектната буря от скъп газ, война и липса на мощности, като това влияеше пряко на цените на електроенергията. В момента ⅔ от тези проблеми са решени. Ядрените реактори във Франция, които балансират цяла Западна Европа, все още не са се върнали изцяло в строй, но системата се справя успешно и цените са ниски в почти всички държави. И Франция и Германия имат по-ниска средна цена за месеца от България - от около 100 евро на мвТч.

Топлото време също играе роля както за природния газ, така и за цената на тока на целия континент. През декември, когато беше по-студено, цените бяха по-високи, въпреки че и тогава не се доближиха до летните рекорди от 1200 лв. на мвТч и дори 2000 в пиковите часове.

На енергийната борса в страната сделките не спират, като най-скоро държавния ТЕЦ "Марица-изток" търгува базова електроенергия за февруари и март на цена от около 350 лв на мвТч, което показва, че купувачите очакват цената да не се задържи толкова ниска, колкото в момента, а и че въглищните централи трудно могат да са конкурентни, когато пазарът е по-евтин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Чекам да го видя на фактурата :)

    Нередност?
  • 2
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    България ще има една от най-ниската цена на тока и въпреки това се субсидира от държавата, а прирогния газ остава на заден план. Никакви мерки не се взимат, за да се компенсира бизнеса и битовите потребители на природен газ. Наскоро четох статия, че поне частната компания Овергаз мисли за корпоративните си клиенти и ще намали неустойките на бизнес клиентите си със 70 %, докато държавата мисли приоритетно да субсидира "Топлофикация-София". Няма равнопоставеност в решенията, които се взимат!

    Нередност?
Нов коментар