🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът определи границите, над които ще иззема приходите на енергийните фирми

Това става заради регламента на ЕС за ограничаване на свръхпечалбите в сектора вследствие на високите цени на тока

Според новите правила въглищните централи ще трябва да връщат към държавата приходите от продажба на ток, ако цената му на борсата е над 550 лв./мВтч
Според новите правила въглищните централи ще трябва да връщат към държавата приходите от продажба на ток, ако цената му на борсата е над 550 лв./мВтч
Според новите правила въглищните централи ще трябва да връщат към държавата приходите от продажба на ток, ако цената му на борсата е над 550 лв./мВтч    ©  Цветелина Белутова
Според новите правила въглищните централи ще трябва да връщат към държавата приходите от продажба на ток, ако цената му на борсата е над 550 лв./мВтч    ©  Цветелина Белутова

Буквално в последния момент Министерският съвет определи стойностите, които ще служат за таван на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Това е изискване от Регламента на ЕС за справяне с високите цени на тока и трябваше да е факт още в края на миналата година, но заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство приемането на въпросните тавани се забави.

През декември депутатите гласуваха само компенсациите за разходите на бизнеса за електроенергия, но не и начина, по който държавата ще събере нужните за целта средства. Едва сега, с това решение на правителството, се осигурява възможност държавата да иззема част от приходите на електроенергийните производители и след това да ги преразпределя като помощ за бизнеса.

Кой на колко ще продава

Най-големият производител на електроенергия в страната, който и досега финансираше схемата с помощите за фирмите - АЕЦ "Козлодуй", вече ще има таван на пазарните приходи 180 лв./мВтч. Това означава, че всеки получен лев отгоре при сделки с ток ще бъде внесен във фонд "Сигурност на електроенергийната система", а оттам преразпределен за компенсации. При средна цена 250 лв./мВтч за първите 12 дни на януари това означава вноски по около 70 лв./мВтч. При нормално производство за месеца 1.48 млн. мВтч ядрената централа би внесла 104 млн. лв. Ако борсовата цена на тока се увеличи, съответно и вноската ще бъде по-голяма.

Този таван е по-благосклонен за АЕЦ "Козлодуй" от сега действащата държавна схема, тъй като чрез нея се обираше почти цялата печалба на централата, като се има предвид, че производствените й разходи са около 65-70 лв./мВтч.

За останалите производители за първи път ще има изземане на приходи, защото досега освен от АЕЦ държавата събираше средства единствено още от водните централи на НЕК.

В случая производителите на електроенергия от ВЕИ без договор за компенсиране с премии таванът ще бъде 350 лв./мВтч. При сегашните стойности на Българската независима енергийна борса това означава, че тези производители няма да правят вноски, но нещата ще се променят, ако цените отново се повишат. Като цяло обаче финансовият ефект от тази мярка ще бъде минимален, тъй като вятърните и соларните централи без договори за премии в България са много малко. Не е ясно дали в тази хипотеза попадат и ВЕЦ-овете на НЕК, които също нямат договори за премии и реално са възобновяеми енергийни източници. Но дори и с тях събраните средства пак не биха били големи, ако борсовата цена на тока не се повиши значително над въпросния таван.

Въглищата - извън схемата

Формално с таван на приходите са и въглищните централи, но реално той почти няма да действа. Според решението на Министерския съвет за производителите на електроенергия от кондензационни ТЕЦ таванът е 350 лв./мВтч, увеличен с умножената по 1.32 средномесечна цена на тон CO2 емисии за всеки мегаватчас. За януари тази средна цена е 80 евро и ако се умножи по въпросния коефициент и се превалутира, се получава 206 лева допълнително за мВтч, или общо над 550 лв./мВтч таван за въглищните централи. Казано по друг начин, едва ако борсовата цена надвиши тази стойност, въпросните производители ще трябва да правят отчисления към фонда.

За производителите на електроенергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или отпадъци и/или нефтопродукти и/или комбинация от тях таванът е 350 лв., увеличен с умножената по 0.9 средномесечна цена на тон емисионни квоти CO2 за един мВтч. Това към момента означава таван от 490 лв./мВтч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orlinkalev avatar :-|
    Орлин Калев
    • - 1
    • + 1

    Таванът от 350 лв. съответсва на предвиденото в Регламента на Съвета в размер на 180 Евро. Но е важно да се отбележи какво гласи и Българската Конституция в чл. 17 (5) по въпроса, а именно: "Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение." До момента изплащането на енергийни компенсации за бита и бизнеса беше успешно извършвано с публичните средства от Държавната енегретика, а за иззетите от частните ВЕИ компании с новия механизъм суми, представляващи тяхна законово изработена собственост, не се предвижа никакво обезщетение. Допускането на такъв прецедент е опасно за пазарната икономика, защото днес са неудобни частните ВЕИ компании, но утре потърпевш може да е всеки друг частен бизнес.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
Нов коментар