Пазарът на природен газ - повече клиенти, но по-скромно потребление

Въпреки високите цени през м.г. броят на новите абонати е нараснал с 4.2%, но това донякъде има своето обяснение

Въпреки че броят на новите газови абонати расте минимално през м.г., газификацията куца по ред причини. Част от тях са свързани с липсата на довеждаща инфраструктура по места. На снимката: газовото хранилище в Чирен.
Въпреки че броят на новите газови абонати расте минимално през м.г., газификацията куца по ред причини. Част от тях са свързани с липсата на довеждаща инфраструктура по места. На снимката: газовото хранилище в Чирен.
Въпреки че броят на новите газови абонати расте минимално през м.г., газификацията куца по ред причини. Част от тях са свързани с липсата на довеждаща инфраструктура по места. На снимката: газовото хранилище в Чирен.    ©  Цветелина Белутова
Въпреки че броят на новите газови абонати расте минимално през м.г., газификацията куца по ред причини. Част от тях са свързани с липсата на довеждаща инфраструктура по места. На снимката: газовото хранилище в Чирен.    ©  Цветелина Белутова

На фона на значително по-високите цени на природния газ през миналата година клиентите на газовите дружества изненадващо са се увеличили, макар и нищожно. В края на 2022 г броят им е достигнал 152 383 (битови и небитови клиенти), което е ръст с 4.2%. Това показват данните от годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2022 г.

В него се посочва, че нарастването е по-голямо при домакинствата, отколкото при фирмите. Увеличението за бита е с 4.4% (до 144 130), докато за небитовите потребители е едва 1.2 на сто (до 8253 абоната), става ясно още от документа. В него не е дадено обяснение на какво се дължи този, макар и символичен, ръст в една от най-динамичните в ценово отношение години. Много е вероятно обаче да става въпрос за вече започнали процедури по присъединяване от предходната 2021 г., които просто са приключили през изминалата година.

И докато броят на клиентите расте, потреблението намалява, показват данните на КЕВР. Общата консумация на природен газ от клиенти на газовите дружества през 2022 г. е 4 877 195 MWh, което е спад с 13% в сравнение с 2021 г. Очаквано с най-голяма консумация са клиентите на "Овергаз мрежи", "Ситигаз България" и "Аресгаз", но това е обяснимо - трите дружества обслужват 84% от всички клиенти на природен газ в страната.

От КЕВР отчитат очевидното - нужната инфраструктура за разпределение на природен газ в страната е в процес на изграждане, а битовите клиенти са малко. Експертите припомнят, че работят по механизъм, осигуряващ стимули за газоразпределителните дружества да продължават развитието на мрежата и присъединяването на нови клиенти с цел постепенно увеличаване на потреблението.

"В тази връзка КЕВР утвърждава пределни цени за продажба на природен газ, което дава възможност на газовите компании да продават на крайни клиенти на цени, по-ниски от утвърдените, като така се стимулира газифицирането на домакинствата", пише още в доклада на регулатора.

Според бизнеса обаче проблемът с неразвитата газификация е много по-сериозен - в началото на годината секторът излезе с остра декларация за липсата на цялостна политика и за пореден път се оплака от доминиращата роля на "Булгаргаз" и откровената липса на мерки за развитието на градска газова инфраструктура. Проблем е и отсъствието на компенсации за битовите потребители на природен газ, което допълнително спъва процеса по присъединяването на нови абонати.

На родна почва

Местният добив на газ в България продължава да е незначителен, а основните количества - разбира се, идват от внос, става ясно още от доклада на КЕВР. В момента у нас работят две добивни предприятия - "Проучване и добив на нефт и газ" и "Петрокелтик България". През м.г. първата компания е добила 63 827 MWh природен газ, а втората малко повече - 111 155 MWh, показват данните от доклада на КЕВР.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Дори и преди енергийната криза вкъщи сме следяли потреблението си на газ вкъщи. Към края на месеца виждаме разходомера какво потребление е отчел и за щастие при газа няма надписване на количества, а плащаш това, което си изразходил. Топлофикация например особено с тези изравнителни сметки начисляват нереални суми.

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Цените паднаха доста , а и се очаква това да продължи, гледайки международните пазари на газ. Иначе две мнения по въпроса няма - природният газ е най-добрият начин за отопление. Още преди години го разбрахме и се газифицирахме. Наистина вярвам, че интелигентните хора в днешно време си дават сметка колко е важно да ползваме газ , а не въглища или дърва например.... как с едно такова решение влияем на природата, на околната среда...

    Нередност?
Нов коментар