🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" вече няма задължение да продава газ през борсата

Държавното дружество продава евтино, а купува скъпо, смятат депутати. Експертите обаче се опасяват, че ситуацията ще затвърди монопола на газовата компания

Резултатът от гласуването на депутатите ще бъде серия от дела заради пропуснати ползи, смятат експерти
Резултатът от гласуването на депутатите ще бъде серия от дела заради пропуснати ползи, смятат експерти
Резултатът от гласуването на депутатите ще бъде серия от дела заради пропуснати ползи, смятат експерти    ©  Юлия Лазарова
Резултатът от гласуването на депутатите ще бъде серия от дела заради пропуснати ползи, смятат експерти    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Програмата за освобождаване на газ през борсата бе прекратена окончателно.
  • Според депутатите основната причина за това е, че тя не работи, а "Булгаргаз" купува газа по-скъпо, отколкото го продава.
  • Бизнесът обаче смята, че промените са направени на тъмно, а целта е връщането на държавния монопол.

На фона на политическите сътресения и безплодните опити за съставяне на кабинет една важна промяна на газовия пазар остана почти незабелязана. Преди дни депутатите решиха да прекратят т.нар. Програмата за освобождаване на газ, по която държавната "Булгаргаз" беше задължена да продава определени количества през борсата. Това се случи с промени в преходните и заключителни разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за енергетиката.

Промяната обаче породи съмнения, тъй като бе направена без задължителното обществено обсъждане, макар че реално ще промени съществено пазара на газ в страната.

(Не)възможната конкуренция

Програмата за освобождаване на природен газ беше въведена в края на 2019 г. по инициатива на главна дирекция "Енергетика" на ЕК и съгласувана с Европейската федерация на търговците на енергия (European Federation of Energy Traders - EFET). Тя дойде в отговор на установеното от ЕК нарушение на редица правила за конкуренция заради господстващото положение на "Булгаргаз". А целта бе да се осигури ликвидност на пазара, в т.ч. и на газов хъб "Балкан", като се намали пазарният дял на "Булгаргаз".

Идеята бе в рамките на пет години програмата да доведе до допълнителна конкуренция на "Булгаргаз" в размер на поне 30% от общото търсене в България. Това означава, че поне около 1 млрд. куб.м трябваше да бъдат реализирани на свободния пазар от конкуренти на "Булгаргаз".

Кой купил, кой продал

Според председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев целта на програмата е била така да се либерализира пазарът в България. "Към онова време предложението може би е било резонно, защото единственият търговец е бил "Булгаргаз", който е имал два дългосрочни договора - един с азерите, един с "Газпром". Към онзи момент дори само "Газпром" е държал почти изцяло пазара, защото има най-добрите условия. И няма как да има либерализация на пазара, когато един от търговците има дългосрочен договор - такъв е бил мотивът и на колегите, и на ЕК - да предложат газ релийз програмата", коментира Добрев.

Към момента обаче ситуацията е различна, изтъква той. "Сега този текст в закона се използва (...), за да купуват една шепа търговци евтин газ от "Булгаргаз", както беше с MET. Помните ли? MET купува на 80 евро от "Булгаргаз" и продава обратно", коментира Добрев на едно от обсъжданията на промените. Според него оценката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е, че цената на газа ще падне за всички с между 10 и 15%, ако няма такава програма.

На тъмно?

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обаче не е съгласен с него. По време на обсъжданията той предложи темата да бъде извадена от Закона за корпоративното подоходно облагане и да бъде предложена отделно, така че да може да мине през обществено обсъждане и задължителната оценка на въздействието. "И ние не сме против това да пада цената на газа - тъкмо обратното, просто се страхуваме, че може да се повтори сценарият от 2017-а ли беше или 2019 г., когато предоговорихте условията за доставки на газ с "Газпром" - обещахте газът да падне с 50%, а пък той се качи четири пъти", коментира Сабрутев.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов "Булгаргаз" е трябвало да достави на Газов хъб "Балкан" 625 хил. мВтч природен газ. Пред депутатите от енергийната комисия той изтъква, че цената, по която се случва това, е същата, по която се доставя и на регулирания пазар по заявлението на "Булгаргаз", т.е. 147 лв./мВтч за декември. "И сега забележете - той купува от Газов хъб "Балкан" 420 хил. мегаватчаса по цена 185 лв.! Кажете ми нормално ли е една компания с авторитет, какъвто е "Булгаргаз", да купува по цена, която е 40 лв. по-скъпа от цената, когато предлага природен газ?

Контра

Отмяната на програмата със сигурност ще доведе до негативни последствия, като монополът и непредвидимата бизнес среда са само част от тях, смятат експерти. "Вероятно ще има не едно и две дела за пропуснати ползи, претърпени вреди от много участници на пазара, които са залагали на конкурентната среда на българския газов пазар. Отмяната на въпросната програма за освобождаване по същество има последствия като прекратяване на дългосрочен договор за доставки", заяви за "Капитал" изпълнителният директор на "Овергаз инк." Светослав Иванов.

Земята ще продължи да се върти, ние ще продължим да си търсим източници и по всяка вероятност ще ги намерим защото българските потребители на газ заслужават правото на конкурентен избор.

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз инк."
Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз инк."

Той посочи, че депутатите не са били информирани за наличието на писмо от EFET, с което се изказва несъгласие с обсъжданата промяна и се посочват негативните последствия за пазара. "В така наречената обосновка беше заклеймено "обратното закупуване на природен газ от "Булгаргаз" на обеми, които той е продал по силата на тази програма. Подобна теза е доказателство за невежество и непознаване на модела, по които функционират пазарите на природен газ в цял свят", смята Иванов.

Шефът на "Овергаз инк." припомни, че на регулирания пазар на природен газ, включващ крайните снабдители и топлофикациите, има нужда годишно от 1.5 млрд. куб м газ., а всички останали клиенти (т.е. останалите 1.5 млрд. куб.м.) са част от нерегулиран пазар. "Аз не знам какво му е нерегулираното, като на него пак "Булгаргаз" му продава, и то на цена, която е функция на утвърдената от КЕВР и много по-ниска от пазарната. Аз, доколкото съм запознат на нерегулираните пазари, цената се определя в зависимост от съотношението между търсене и предлагане", коментира Светослав Иванов.

"Историята започва много да прилича на времената, в които действаше Комитетът по цените. "Булгаргаз" пак е с господстващо положение и пак почти 100% от цената зависи от решението на държавен орган. Единственото нещо, което е различно от преди е това, че "Булгартрансгаз" обективно предоставя достъп до инфраструктурата си. Но какво от това, ако всичко останало е имитация", обобщи той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов

    "Това се случи с промени в преходните и заключителни разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за енергетиката."

    Много им харесва на гербавите тази помиярска хватка да се изменя един закон през ПЗР към друг, съвсем несвързан закон.

    Нередност?
Нов коментар