Бизнесът няма да получи компенсации за тока през април заради по-ниските цени

Котировките на електроенергията паднаха под тавана от 200 лв./мВтч, заради което фирмите няма да получат субсидии в новите си фактури

Очакванията са, че през следващите месеци цените ще продължат да се понижават.
Очакванията са, че през следващите месеци цените ще продължат да се понижават.
Очакванията са, че през следващите месеци цените ще продължат да се понижават.    ©  Надежда Чипева
Очакванията са, че през следващите месеци цените ще продължат да се понижават.    ©  Надежда Чипева

Българските фирми няма да получат компенсации за разходите си за електроенергия през април. Това ще се случи за първи път от година и половина насам. Причината е, че средната борсова цена на тока вече е под определения в закона таван от 200 лв./мВтч, над който държавата покрива разликата.

Данните за цената на електроенергията до 28 април сочат, че средната стойност на българския пазар е 195 лв./мВтч. Оставащите два дни от месеца обаче са събота и неделя, когато обикновено тарифите спадат допълнително и с почти сигурно може да се каже, че средната стойност за целия месец ще остане под 200 лв. Конкретно за 27 април цената е 139 лв./мВтч, а за 28 - 144 лв./мВтч, което впрочем е и най-ниското ниво за цяла Европа.

Реално това ще бъде най-ниската борсова цена от юли 2021 г. насам и съответно най-ниската, която бизнесът е плащал оттогава дори след компенсациите, които се получават от октомври 2021 г.

Очакванията са електроенергията да продължи да поевтинява и през следващите месеци, като за това има няколко причини. Основната е, че природният газ също поевтинява - до 38 евро/мВтч, което е най-ниското ниво от края на юли 2021 г., много преди да започне войната на Русия в Украйна. Това позволява вече да се използват газови вместо въглищни ТЕЦ за покриване на сутрешното и вечерното потребление, без това да повишава драматично цената на тока, както се случваше през миналата година.

Другата причина са ВЕИ. Инвестициите в нови соларни мощности се увеличиха драстично и вече са въведени в експлоатация много централи, като по данни на ЕСО производството на слънчев ток е нараснало с почти 70% на годишна база. Това води да драстично понижаване на цените на енергията в дневните часове - често до символични стойности от стотинки за мегаватчас. Конкретно на 27 април между 12.00 и 14.00 часа на обед цените са около 35 стотинки за мегаватчас, което е критично ниско.

Сериозен ефект върху борсовите цени оказва и случващото се в региона като цяло. В Гърция, Румъния, Турция и други страни се правят множество инвестиции в соларни и вятърни централи, които не само намаляват нуждата от внос на енергия, но и често водят до предлагане на по-евтин ток, който българските търговци купуват. Това се вижда най-добре от данните за износа на ток от България - на годишна база има спад от 64%. Производството на базовите централи (ТЕЦ и АЕЦ) се понижава с 20%. Показателно тук е, че в последните седмици държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи с едва 12-13% натоварване.

И не на последно място - потреблението също се понижава. От началото на годината спадът е с 5.5%, но ще се задълбочава заради все повечето инсталации за собствени нужди, които фирмите изграждат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Трябваше и газовият бизнес да получи компенсации, но уви... постоянни двойни стандарти! Така че нека веднъж да няма компенсации иза електроенергията...

    Нередност?
  • 2
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Oт какво се оплакват?! Ние потребителите на газ какво да кажем като през зимния сезон за нас нямаше компенсации. Хубавото е, че цената рязко спадна и ще се върне на нивата от 2021 г.

    Нередност?
Нов коментар