Критично евтин ток: 0.39 лв. за 1000 кВтч е борсовата цена в 10 ч. на 23 април

Има голяма вероятност бизнесът да не получи компенсации за април, тъй като енергията ще е под границата от 200 лв./мВтч

От началото на тази година износът на ток от България се понижава с 60% заради по-ниските пазарни цени и неконкурентността на въглищните ТЕЦ.
От началото на тази година износът на ток от България се понижава с 60% заради по-ниските пазарни цени и неконкурентността на въглищните ТЕЦ.
От началото на тази година износът на ток от България се понижава с 60% заради по-ниските пазарни цени и неконкурентността на въглищните ТЕЦ.    ©  Цветелина Белутова
От началото на тази година износът на ток от България се понижава с 60% заради по-ниските пазарни цени и неконкурентността на въглищните ТЕЦ.    ©  Цветелина Белутова

България ще има една от най-ниските среднодневни цени за електроенергията в Европа през почивния 23 април - 91.48 лв./мВтч. Това е и най-ниската стойност от началото на месеца и идва след пускането на авариралия преди седмица 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Мощността реално бе активирана още днес (22 април), но ще достигне пълна мощност утре, за когато енергията й беше предложена на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса.

Въпросният 23 април обаче е показателен и с друго за това, което предстои на електроенергийния пазар не само в България, но и в Европа като цяло - дневната енергия (в периода 9-20 часа) е почти два пъти по-евтина от нощната. В случая 50.54 лв./мВтч срещу 132.42 лв./мВтч. Казано по друг начин все по-често токът ще е по-скъп през нощта и по-евтин през деня, а не както беше преди - с много по-ниска нощна тарифа.

Причината за това са най-вече соларни централи, които генерират все по-големи количества евтина зелена енергия. С пускането на множество такива проекти в Гърция, Северна Македония Турция и Румъния пазарът около нас се насища и цените се понижават. Дори в България вече има сериозен ръст на производството на ток от слънце - около 30% на годишна база.

Погледната по часове обаче ситуацията на електроенергийния пазар става направо критична. В 10 часа на 23 април например борсовата цена на тока е едва 39 стотинки за мегаватчас (1000 кВтч), което е достатъчно за двумесечните нужди на едно домакинство. За сравнение, регулираната цена, по която държавата доставя тока на бита е около 100 лв./мВтч, без мрежовите такси.

В останалите часове от деня енергията също се търгува между 2 и 20 лв. за мегаватчас, което вероятно играе лоша шега на някои от новите и инвеститори във ВЕИ, които през миналата година, заради високите цени (стигащи до 800 лв./мВтч), са решили, че секторът е "златна мина" и са вложили средства в соларни централи без да направят съответните проучвания и анализи. При цени от около 20 лв./мВтч в часовете, в които има слънце, инвестицията би се възвърнала за над 10 години, ако не и повече.

Общото поевтиняване на електроенергията ще доведе и до друга промяна - много вероятно е във фактурите за април бизнесът в България да не получи компенсации за първи път от година и половина насам. Причината е, че според закона такива се изплащат за разликата между борсовата цена на тока и 200 лв./мВтч. А към момента средната стойност на енергията за април е точно 200 лева и ако ситуацията остане същата добавки няма да има.

Погледнато назад, толкова ниска средно месечна цена на енергията не е имало от юли 2021 г., когато още не бяха въведени компенсации за фирмите и инфлацията като цяло не беше тръгнала нагоре. Само за сравнение - абсолютно същата е ситуацията и при борсовата цена на природния газ. Бензинът и дизелът също се върнаха на нива от преди войната на Русия в Украйна.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 4

    Ще си грея бойлерите в къщи само през деня след време, явно. Засега обаче, за домакинствата нощната тарифа все още е по-евтината. А фирмите, които инвестираха в собствени фотоволтаични централи ще печелят от ниски сметки за елекричество със сигурност, така или иначе повечето производства работят само през деня, а слънце - дал Господ...

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Чекам го в сметките на Енергото :)

    Нередност?
  • 3
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone

    Тоест скоро да чакаме фирмите да започват да свалят цените на продукцията си?
    Just kidding...

    Нередност?
  • 4
    sladkara avatar :-(
    РадоКолев Вълканов

    До автора:1кв/ч=0.39лв
    1000кв/ч=390лв.
    Вече и първокласниците знаят умножение по 1000...

    Нередност?
Нов коментар