🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: АЕЦ "Козлодуй" продава евтин ток преди аварията; Новото схема за търговия с CO2 квоти

Още: Зелен ток от Африка за България, Мяраката за ВЕИ и соларни бойлери за бита е на старта

Цената на природния газ падна под 40 евро на мвТч
Цената на природния газ падна под 40 евро на мвТч
Цената на природния газ падна под 40 евро на мвТч    ©  Надежда Чипева
Цената на природния газ падна под 40 евро на мвТч    ©  Надежда Чипева

"Новата зелена реформа в ЕС е факт и тя ще засегне индустрии, бизнес и потребители. Готова ли е България?" На този въпрос е трудно, но важно да се отговори. Нова схема за търговия с емисии ще засегне автомобилния и вътрешния морски транспорт, сгради, селско стопанство, отпадъци и малки индустрии с подцели по сектори и по държави. Какво означава това може да разберете тук.

Какво се случи

Единият блок на АЕЦ "Козлодуй" в момента не работи, като причина може да се изтъкне продължаващия проблем с теч в парогенератора, но централата изненадващо е продала евтин ток преди аварията. На какви цени и каква е логиката от подобно действие може да се прочете в материала тук.

Втората най-голяма въглищна електроцентрала в България - "КонтурГлобал Марица 3", има ново ръководство, тези промени се случват, след като през миналата година американска централа смени собствеността си.

Ако сте пропуснали:

Въглеродните квоти отново надминаха 100 евро на тон на европейската борса. ЕС може да затегне цените на котировките чрез непазарни механизми, а от тях зависи дейността на всички енергийни централи, работещи с фосилни горива. В България също цените зависят от квотите.

В случай, че сте пропуснали да прочетете за възможността България да вкарва зелен ток от Африка, може да намерите материала тук, който не само дава яснота, а и конкретни примери защо северноафриканските държави са плод на сериозни инвестиционни намерения от страна на държавите в ЕС.

И още:

Турция започна добив на газ от Черно море- нещо, което е химера за България. Решението е част от редица промени в турската енергетика, които влизат в сила точно преди изборите. Находищата в турската акватория на морето могат да осигурят сериозни количества за години напред. Това ще промени не само пазара в Турция, а търговията в целия регион.

Зелена енергия:

Схемата за ВЕИ и соларни бойлери за бита в крайна сметка ще тръгне април или май въпреки намеренията да бъде отворена на 1 февруари. Към момента условията и всички документи по процедурата са изпратени за съгласуване в ЕК. Потенциалните кандидати могат да кандидатстват и за вече завършени проекти.

Все още няма коментари
Нов коментар