НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Седмични новини за енергетиката: Колко ще платим по договора с "Боташ"; Разследването на АКФ "Пелетигейт"; Ток от морето

И още: Потреблението на енергия в Европа спада; Офшорният вятър страда от високи разходи; Зеленият преход на петролните гиганти

Цената на природния газ отново тръгна надолу и средната стойност за юли на индексът TTF може да е под 30 евро/мВтч за първи път от над две години.
Цената на природния газ отново тръгна надолу и средната стойност за юли на индексът TTF може да е под 30 евро/мВтч за първи път от над две години.
Цената на природния газ отново тръгна надолу и средната стойност за юли на индексът TTF може да е под 30 евро/мВтч за първи път от над две години.    ©  Shutterstock
Цената на природния газ отново тръгна надолу и средната стойност за юли на индексът TTF може да е под 30 евро/мВтч за първи път от над две години.    ©  Shutterstock

След месеци на догадки и спорове вече е ясно какво точно пише в 13-годишния договор между "Булгаргаз" и "Боташ". "Капитал" успя да получи копие от документа (с гриф "private & confidential"), както и да потвърди достоверността му. То е подписано на 30 декември 2022 г., а не на официалната церемония на 3 януари, като изводите от него накратко са следните:

България ще плати 3.8 млрд. лв. на Турция по газовата сделка на президента Радев

  • Служебният кабинет е задължил страната да плаща на турската "Боташ" близо 300 млн. лв. на година, дори да не купува никакъв природен газ.
  • Освен това се е съгласил да отвори напълно пазара си за турците и техните партньори, без да получи аналогични права за себе си.
  • Единственият шанс от това споразумение да има полза е "Булгаргаз" да стане истински регионален търговец на газ.

Цялата тема може да прочетете тук.

Междувременно в четвъртък Антикорупционният фонд публикува разследване със заглавие "Пелетигейт". В него се твърди, че фирма, собственост на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на "ТЕЦ Марица 3", свързвана с Христо Ковачки. Повече по темата и отговорите на депутата Добрев, както и на ТЕЦ "Марица 3" може да видите в статията на "Капитал".

Интервю

Делян Добрев: Какво стана с онези 700 млн. данък печалба, която "Лукойл" обеща да внесе? Познавам Асен Василев от 30 години, но с него нямаме "лоша кръв", казва още депутатът от ГЕРБ и допълва, че бензинът и дизелът може да поскъпнат най-много с 1 ст., ако спрем руския петрол.

Важно за бизнеса

През първата половина на тази година търсенето на електроенергия в България е намаляло с 2%, а това в Европа като цяло с 6% спрямо средното за изминалите 5 години от 2018 до 2022-а. Причините обаче са различни - докато тук движещ фактор са температурите, на европейската сцена това не е така. Повече по темата - вижте тук.

Канадска компания, която ще проучва за газ край Добрич, влезе в партньорство със световен търговец. Trillion Energy, която държи правата върху блок "Вранино", ще си сътрудничи с неназована компания в България и Турция. Новината дойде успоредно с решението на парламента да подкрепи проучванията на газ в българската акватория. В края на миналата седмица депутатите възложиха на енергийния министър да проведе преговори за евентуално акционерно участие на Българския енергиен холдинг в консорциума между TotalEnergies и OMV Petrom, който държи правата върху блока "Хан Аспарух".

Китай внася рекордни количества руски петрол, тъй като се възползва от ниската му цена и в резултат трупа запаси и увеличава износа на рафинирани продукти.

Зелена енергия и ВЕИ

Зеленият преход на големите петролни компании. ExxonMobil, BP, Chevron и Shell се обявяват за преход към въглеродна неутралност, но имат дълга история на замърсители с трупащи се дела срещу тях.

Bankwatch: България, Полша и Хърватия скрито искат пари от ЕС за газова инфраструктура. Търсените публични средства са замаскирани като инвестиции във важна за енергийната сигурност инфраструктура.

Какво означава Законът на ЕС за нулевото потребление за китайските ВЕИ фирми. За ЕС ще бъде много трудно да изгради цялостни производствени вериги на вътрешния пазар, особено ако иска да постигне зелените си цели. Предвижда се по-малка административна тежест и опростяване на процесите за проекти. Китай има пазарен дял над 80% във всички основни етапи на производството на слънчеви панели в световен мащаб.

Проекти за офшорни вятърни паркове се отлагат заради високи разходи. Нарастващите цени за материали са принудили производителите на турбини да повишат цените.

Нещо любопитно

Ток от шамандура, или как се прави енергия от морските вълни? Океаните биха могли да са най-добрата възможност за балансиране на енергийния преход. Технологии за генериране на енергия от вълни се разработват по света от над 10 години и вече започват да навлиза на пазара. Шведската CorPower е в последната фаза преди комерсиализацията на своя продукт. А като цяло енергията от океаните може да бъде балансьор за мрежа, захранвана от ВЕИ.