Седмични новини за енергетика: Плановете на въглищните региони са тук; 12% повече ток е произведен през юли

Още: Минус двама директори в БЕХ, печалбата на Saudi Aramco се срина с 38%

Новото правителство най-накрая извади териториалните планове
Новото правителство най-накрая извади териториалните планове
Новото правителство най-накрая извади териториалните планове    ©  Цветелина Белутова
Новото правителство най-накрая извади териториалните планове    ©  Цветелина Белутова

През юли България е генерирала с 12% повече електроенергия от юни и с 35% повече от май, като, обективно погледнато, ръстът не трябва да е изненадващ. Той е обичаен, тъй като търсенето се повишава при продължителни топли вълни заради нуждата от охлаждане. От "Капитал" направихме редовния месечен обзор на пазара и производството на електроенергия в страната, като впечатляващи са редица показатели относно генериращите мощности.

Най-големият холдинг в държавата с приходи от 22 млрд. лв. за миналата година - Българският енергиен холдинг (БЕХ), направи сериозни промени в ръководството си. Ангел Янков и бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков са отстранени от постовете си на директори през намаляване на борда от 7 на 5 човека.

Промените са направени в интересен момент, а причините може да са много.

Какво се случи

Тази седмица бяха публикувани за първи път проектните предложения за териториални планове за трите региона, засегнати от преминаването от въглищна към нов тип икономика - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Плановете се появиха на сайта на министерството на енергетиката, след като миналата седмица правителството на акад. Николай Денков критикува служебната власт, че е загубила повече от година без конкретни действия за финансирането по плана за възстановяване и по Фонда за справедлив преход. Те са много важни и показват целия план на страната за затваряне на въглищните централи и икономиката на регионите след това.

Ако сте пропуснали:

Печалбата на държавната Saudi Aramco за второто тримесечие на 2023 г. пада с 38% на годишна база до 30 млрд. долара. Това става ясно от финансовия отчет на компанията, като понижението се дължи на по-ниските цени на петрола и по-малките маржове при рафинирането и химикалите.

И още:

Докъде е най-големият ВЕИ проект в света? Официалните дати за започването на строежа на австралийския AREH предстои да бъдат обявени в близките месеци, а съосновател и съдружник в компанията зад проекта PostScriptum е българинът Димитър Енчев. Прогнозната инвестиция е около 40 млрд. долара и ще бъде набавяна поетапно.

Зелена енергия:

Малко повече от месец след одобряването на т.нар. временна схема за достъп до преносната или разпределителната електрическа мрежа вече са получени две искания от ВЕИ мощности за присъединяване по тази схема. Исканията са за обекти, които са на етап "предварителен договор за присъединяване". Общата инсталирана мощност на двата обекта в процес на изграждане е 110 мВт.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар