🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: С коя работа ще спестите половин милион, Колко струва една нова трибуна, Нов мост за 17 млн. лв.

Седмичните новини от Капитал Пловдив

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

В разгара на лятото и на замрялата политическа сцена Пловдив е целият футболни страсти и неволи, но за това как спортът и политиката се пресичат - след малко.

Бюджетът на община Пловдив няма да се различава драстично от направения по-рано през годината разчет на средствата, каза зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Решението за това колко и какви средства ще са нужни на общината за 2023 г. ще бъде гласувано буквално на (пред)последната сесия, която е на 7 септември, а от неговото изказване стана ясно, че приходите от данъци в местната хазна значително са намалели през последните два месеца - в които, припомняме, градът се движи по инерция. В същото време обаче в новия бюджет ще бъде заложено регламентираното 10% увеличение на заплатите на местните чиновници със задна дата, за което от държавата са отпуснати 3.9 млн. лв. (които по думите му ще са достатъчни). Защото идват все пак избори.

И като се заговори за бюджет и за пари, през тази седмица излязоха и данните от имотните декларациите на хората на обществени позиции. Едва ли ще е чудно, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел има спестени в банка над 1.1 млн. лв., предвид месечната заплата от над 20 хил. евро в най-висшия изпълнителен орган в Европа - Европейската комисия.

Оказва се обаче, че има и други добре заплатени постове, при това в Пловдив. В декларацията си бившият шеф на инсинератора в Пловдив Дончо Кацарев е обявил пред КПКОНПИ, че наличните по сметките му 425 хил. лв. са... от заплата. Общинското търговско дружество трябваше да довърши пещта за болнични отпадъци, но това така и не се случи. Така че Кацарев е бил на практика ръководител на дружество без особена дейност. Разследване на Нова преди време твърдеше, че той носи част от отговорността за това инсинераторът така и да не заработи и съвместява тази си позиция с друга в частната си фирма.

Според АПИС осигурените лица в дружеството за 2021 г. са две, а разходите за заплати са общо 14 хил. лв. Заплатата на Кацарев по обществени данни е 1200 лева месечно. За да спести 425 хил. лв., е трябвало да работи там малко по-дълго от стажа му от 5 години: над 350 години, ако не харчи нищо.

Тема от седмицата: Ред е на стадион "Локомотив": 42 млн. лв. за една трибуна

Какво се случи:

Почти тайна поръчка пусна община Пловдив за довършване на втория клубен стадион в града, за която не знае дори част от общинската администрация. Поръчката е за изграждането на последната трибуна на стадион "Локомотив" и е на стойност 42 млн. лв. За да се справи бързо със задачата общината набързо организира консултации за довършването на стадиона. Те продължиха едва 3 дни. Големият проблем всъщност е, че не само клубът и феновете, но дори и сериозна част от самата общинска администрация, която се занимава със стадиона, въобще не знаят кой и как е подготвил тази поръчка. Стойността ѝ, както и условията по нея, навеждат на доста сериозни въпроси около стадиона и кой и как ще избере изпълнителя.

Защо е важно:

Този начин на работа на кмета и неговия все по-малък екип не е никаква изненада. А решенията за финансиране за този стадион са копие на действията по финализирането на другия в града - на "Ботев Пловдив".

През 2020 г. правителството на ГЕРБ отпусна 37 млн. лв. за "спортна инфраструктура", от които "Локомотив" получи 12 млн. лв. - за проектиране и строителство на три от четирите трибуни. От тези пари към момента са похарчени малко над 8 млн. лв., а договорът междувременно беше анексиран и достигна 18 млн. лв. с ДДС (при готови две от трите трибуни и в процес на изграждане на третата).

Със сегашната нова поръчка за 42 мл. лв., общата стойност на този стадион ще скочи на 60 млн. лв., които община Пловдив не знае откъде ще намери, но които сегашната администрация ще "завещае" на следващата.

Какво следва:

Феновете на "Локомотив" протестираха публично, че сумата по поръчката надвишава трикратно общата стойност на останалите три трибуни.

Представители на клуба също изразиха мнение, че "завършването на стадион "Локомотив" трябва да бъде изпълнено така, че да се защити максимално общественият интерес". Поръчката обаче е пусната и освен ако Здравко Димитров не ни изненада, вероятно ще бъде дадена преди изборите.

ТОП 5 от Капитал: Истории от Пловдив и България

#1Кой беше Алексей Петров: Бизнесменът и знаково лице от българския преход беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци" в сряда на обед. Бившата барета с прякор Трактора и създател на "Лев инс" беше едно от най-знаковите лица на прехода, които се превърнаха в ключови фигури в бизнеса и политиката.

#2 Защо кметът на Генерал Тошево беше арестуван: Валентин Димитров беше арестуван на работното си място по обвинение за злоупотреба с европейски средства във връзка с проект за саниране на жилищни сгради, а задържането му стана по искане на Европейската прокуратура. Фирмите в историята са интересни, а Велина Господинова се зарови.

#3Къде изчезна българският домат: От топ износител на домати по времето на социализма, сега България се превърна в нетен вносител. Причините са от неефективна организация на земеделците до ниска производителност, недостиг на работна ръка и други, а част от проблемите са заровени около Пловдив.

#4 Нов мост на Марица - защо АПИ дава 17 млн. лв. за третокласен път: Строителството на нов мост за 17 млн. лв. започна миналата седмица и трябва да приключи за една година, като ще скъси пътя между Първомай и магистрала "Тракия". ГБС са спечелили поръчката, която е част от голям търг на АПИ за 34 млн. лв. за шест съоръжения. Разказано от автора на седмичния ви нюзлетър.

#5Проект на българка и италианец спечели конкурса за нов куклен театър в Стара Загора: Градът направи архитектурен конкурс, а победителят UNAS Studio сега ще изготви технически проект

Бизнес новини

"Аурубис България"



Трети път на върха. Медодобивният завод отново е най-голямата компания в страната. Оборотът на дружеството, което е част от германската група Aurubis, достига 8.2 млрд. лв. за 2022 г., а чистата печалба почти докосва половин милиард.

ВМЗ - рекордна година



Държавните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), които произвеждат въоръжение от съветски тип, увеличават приходите от продажби с близо 80% за първото полугодие и достигат 392 млн. лв. Не е сложно да се досетим, че основното движение идва от конфликта в Украйна, където търсенето на това оръжие не стихва.

Истории, които видяхме другаде

Глобите, които община Пловдив наложи за хиляди левове на превозвачите, са всъщност от събирането на наложените неустойки за неизпълнени курсове, отбелязват "Plovdiv 24". В момента превозвачите изпълняват курсовете си на 98-99%.

Пак "Plovdiv 24", уведомиха за продължаващата работата по завършване на стадион "Христо Ботев". Вече пристигнаха всички детайли и за конструкцията на Южната трибуна.

Според "Марица" все повече млади семейства се отказват от живота в големия град и се пренасят в селата. Там строят или ремонтират къщи с красиви дворове, а някои дори се хващат да отглеждат зеленчуци и животни.

Фирмата "Черноморец", управлявана от Ахмет Куртулду, няколко месеца не е плащала ДДС, разкриха от "Трафикнюз". Пропуски при връчване на акт обаче може да спестят на бизнесмена от турски произход плащания към държавата за над 1 млн. лв.

Назаем от Бакхус: Летни пазари



Мария Жекова - #БакхусПосланик и победител в Masterchef - е вашият гид из летните пазари в България. Тя дава препоръки къде да се отбиете, докато пътувате, и какво да вземете от тържищата в Благоевград, Сливен и Варна. Мария освен това споделя и полезна информация за самардалата - четете тук.

Свободно време и култура

18.08

Футболният "Локомотив Пловдив" посреща на (все още стария) стадион "Лаута" кърджалийския "Арда" в мач от българското първенство.

18.08

Десетото юбилейно издание на организирания от "Държавна опера Пловдив" фестивал Opera Open продължава на 18 август с премиерата на мюзикъла от Андрю Липа, Маршал Брикман и Рик Елис "Семейство Адамс".

18.08-19.08

В петък и събота на античния форум до Централна поща ще се проведе "Уикенд в Пловдив". Като съпътстващо събитие ще се проведат и първите "Пловдивски летни винени нощи", когато винопроизводители ще представят на жителите и гостите на града своята продукция.

24.08-27.08

В края на август ще се проведе седмото издание на "Фестивал на комедията Пловдив". Събитията ще са в дом на културата "Борис Христов" и "Комеди клуб Пловдив".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, можете да го направите тук.