Горещините повишиха производството и износа на електроенергия през юли

Има нов рекорд в дейността на соларните централи, а въглищата растат с 60% спрямо исторически най-слабия им юни

България отбелязва ръст при производството на въглищна електроенергия на месечна база
България отбелязва ръст при производството на въглищна електроенергия на месечна база
България отбелязва ръст при производството на въглищна електроенергия на месечна база    ©  Цветелина Белутова
България отбелязва ръст при производството на въглищна електроенергия на месечна база    ©  Цветелина Белутова

Среднодневната температура от 26-28 градуса (в някои градове) за целия месец юли си има своята цена и отражение върху целия електроенергиен пазар в страната. Непоносимите в определени дни горещници са повишили потреблението, производството и износа на ток.

За миналия месец България е генерирала с 12% повече електроенергия от юни и с 35% повече от май, като, обективно погледнато, ръстът не трябва да е изненадващ. Той е обичаен, тъй като търсенето се повишава при продължителни топли вълни заради нуждата от охлаждане.

Спрямо юли 2022 г. обаче ситуацията е коренно различна - има спад в производството с над 20%. Това е така, защото миналата година беше доста необичайна от гледна точка на енергийната криза, която споходи цяла Европа, и българската енергетика, в частност въглищните централи, работиха на максимум, за да заменят газовите мощности в региона.

През юли тази година въглищните мощности са се ползвали доста по-малко, но и малко повече в сравнение с предходния месец - най-вече заради нуждата от балансиране на многото соларно производство.

В същото време соларните мощности са имали 13% от цялата електроенергия, и то при никак немалко производство, което доказва все по-голямото им влияние и все по-важното им участие в микса. На практика соларните инсталации никога не са произвеждали повече ток в България, отколкото през този юли. Рекордът обаче вероятно ще бъде подобрен през август поради включените нови мощности в мрежата.

Пазарът през юли трябва да се разглежда и през призмата на това, че цените на енергийната борса за първи път от февруари отбелязаха ръст - над 14% на месечна база, и се върнаха на нивата от края на зимата. Средната стойност за месеца е 189 лв./мВтч.

Въглища и солари

Ръстът на соларното производство на годишна база през юли е над 100%. Значителната промяна идва най-вече от интегрирането на все повече големи централи и увеличаването на капацитета на вече работещи такива. Също така традиционно юли би трябвало да е един от месеците с най-голямо соларно производство заради географията на страната. Месечният ръст също е значим - 17%, и то от производство, което беше рекордно до момента.

През юли въглищните централи са произвели 25% от електроенергията в страната, около 800 хил. мВтч, от общо 3.2 млн. мВтч произведени. Интересното е, че ръстът спрямо юни е с цели 60%. От януари обаче спадът в производството е 2.5 пъти на годишна база, като ще е интересно в каква посока ще поеме фосилното производство в следващите месеци с настъпването на есента и след това зимата.

Значителен е спадът при хидроцентралите, където е произведена почти двойно по-малко електроенергия. Причината е, че традиционно най-силните месеци са май и юни, докато през лятото, когато е особено сухо, няма достатъчно воден ресурс.

Внос-износ

България е била нетен износител на електроенергия през юли, като единствената държава, от която е внесено повече, отколкото е изнесено, е Румъния.

Прави впечатление износът към Гърция, който е 289 хил. мВтч. България почти не е внасяла ток от южната съседка, което в последните месеци се случваше немалко. А причината е огромното потребление там в разгара на най-добрия им туристически сезон. Обичайно големият внос от Румъния се трансферира към гръцката мрежа.

България не е внесла почти никакви количества и от Сърбия, докато е изнесла натам почти 100 хил. мВтч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t3eo avatar :-?
    t3eo

    еххх, толкова са прехвалени тия ВЕИ-та наолоко, че и е лято, пък пак опряха до въглищата. Какво ли ще е зимата, ако затворим Мариците

    Нередност?
Нов коментар