Седмични новини за енергетика: Плановете за въглищните региони; Соларната сделка на Actis в Силистра

Още: Хиляди фирми плащат повече, защото не си избира доставчик на ток; Рекордно горещ юли

Териториалните планове дават 1.3 млрд. евро, но дали въобще могат да покрият критериите е друг въпрос
Териториалните планове дават 1.3 млрд. евро, но дали въобще могат да покрият критериите е друг въпрос
Териториалните планове дават 1.3 млрд. евро, но дали въобще могат да покрият критериите е друг въпрос    ©  Георги Кожухаров
Териториалните планове дават 1.3 млрд. евро, но дали въобще могат да покрият критериите е друг въпрос    ©  Георги Кожухаров

Това, което едни отричаха, а други очаква се случи - приходите, печалбата и продажбите на ТЕЦ "Марица-Изток 2" намаляват между 45-60% през първата половина на тази година спрямо 2022-а. През втората половина сривът ще е дори по-голям заради по-високата база миналата година. Реално за периода април-юни въглищната централата отчита загуба от почти 70 млн. лв. Все още финансовия резултат към полугодието е положителен, но има голяма вероятно до края на 2023-а и това да се промени.

Въпреки това ТЕЦ-ът е индексирал заплатите с 18% по договорка, свързана с колективните трудови договори. Финансите на централата тепърва ще се влошават, тъй като токът й е скъп, а при борсовите цени не се очаква рязък ръст, който да покрива разходите.

Какво се случи

България посреща огромен инвеститор от Великобритания, който купува проект за нова голяма соларна централа за 229 мегавата. Централата ще е на мястото на старо летище до Силистра и е с най-голямата планирана мощност за момента в страната. Проектът е започнат преди повече от 10 години в много по-малък мащаб, но е планирана сериозна инвестиция. Интересно е как новата компания ще се развива на българския енергиен пазар.

Ако сте пропуснали:

Министерство на енергетиката публикува с огромно закъснение териториалните планове, от които зависят парите за зеления преход на въглищните региони. Месеци наред те бяха бавени по чисто политически причини. Става въпрос за 1.3 млрд. евро, които могат да спомогнат за преквалифициране на работна ръка и модернизиране на икономиката. Стара Загора, Перник и Кюстендил обаче имат различни визии как да се развиват и това може да доведе до промени занапред.

И още:

Много малки бизнеси плащат повече за ток. Въпреки че свободният пазар на електроенергия за бизнеса е факт от две години стотици хиляди фирми все още нямат избран доставчик. За повечето от тях електроенергията не е основно разходно перо и нямат стимул да правят този избор. Значение имат и цените на доставчиците от последна инстанция, които в определени моменти са дори по-ниски от борсовите.

Китайските инвестиции в минния бизнес в чужбина достигат рекорд. Те включват проекти за никел, литий и мед, както и за уран, стомана и желязо.

Зелена енергия:

Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години. В България в същото време средните юлски температури са се повишили с около 1.35 °C за последните 30 години. Горещата вълна в страната ни отчете 11 поредни дни с дневна температура 3 °C над средното и по-този показател няма друга подобна вълна през този век. Общо взето заключението е - лятото започва да става горещо за дълъг период от време и това носи своите особености.

Суша, вятър, срив в системите за ранно предупреждение: какво причини огнената трагедия на Мауи. Макар да има и други фактори, климатичните промени подсилват условията за подобни свирепи пожари като този в Хавай.

Другият ефект от климатичните промени. "Климатичната тревожност" е състояние, свързано с психичното здраве, което засяга все повече хора.