🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕСО увеличава печалбата си с над 100% за полугодието до 133 млн. лева

Резултатът на компанията се дължи на увеличените приходи от достъп и пренос

Финансите на ЕСО се влияят от редица "външни фактори" - от решенията на КЕВР до цялостната конюнктура на пазара
Финансите на ЕСО се влияят от редица "външни фактори" - от решенията на КЕВР до цялостната конюнктура на пазара
Финансите на ЕСО се влияят от редица "външни фактори" - от решенията на КЕВР до цялостната конюнктура на пазара    ©  Цветелина Белутова
Финансите на ЕСО се влияят от редица "външни фактори" - от решенията на КЕВР до цялостната конюнктура на пазара    ©  Цветелина Белутова

Огромен скок в печалбата, но и лек ръст на пасивите отчита "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) за второто тримесечие на годината. Нетната печалба достига 133.2 млн. лв. при едва 59.4 млн. лв. за същия период на м.г., показва финансовият отчет на дружеството. В същото време общата сума на пасивите леко расте до 1.27 млрд. лв. при 1.26 млрд. лв. година по-рано. Разликата идва от различни пера, сред които например отсрочени приходи.

Едно от най-богатите дружества в енергетиката, което към полугодието има почти 600 млн. лв. налични парични средства, е успяло да намали значително търговските си задължения (към доставчици на материали, на студен резерв, на балансиращ пазар и др.). Намаляват и сумите в графата "други търговски задължения". Така общият им размер вече е 109.8 млн. лв. при 135.1 млн. лв. година по-рано, показва още отчетът.

Серия от причини

Основно влияние върху добрия финансов резултат на ЕСО от 133.2 млн. лв. имат няколко фактора. Става въпрос за увеличението на приходите от достъп за крайни клиенти, както и на приходите от пренос (тарифата бе повишена на 1 юли 2022 г. от КЕВР). Отделно от това ръст има и на постъпленията от достъп за производителите на електроенергия от слънце и вятър в резултат на по-високите количества произведен ток (със 17.48%) спрямо януари - юни 2022 г., се посочва още в отчета на ЕСО. Тази тенденция ще се засили до края на годината, тъй като само през юли и август бяха пуснати няколкостотин мегавата нови солари.

Ситуацията бе сходна и в края на м.г., когато влияние оказа и големият износ на ток, реализиран през 2022 г., тъй като повече пренос означава и по-голям приход на ЕСО. Тази година обаче започна съвсем различно с драматичен срив в износа (на 70%), по-слабо производство и по-скромно потребление.

Въпреки това общо реализираните приходи на дружеството за първото полугодие на 2023 г. са в размер на 717.5 млн. лв. (при 703.3 млн. лв. година по-рано). В това число влизат приходите от продажби, които са в размер на 665.6 млн. лв. на фона на 536.3 млн. лв. за същия период на миналата година. Отчетените разходи на дружеството пък са за 569.9 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар