ЕСО отчете 91 млн. лв. печалба, но и натрупа нови пасиви през 2022 г.

Компанията има забележителен ръст на приходите от услуги до 1.5 млрд. лв. при 796 млн. лв. за същия период на 2021 година

Финансите на ЕСО зависят пряко от редица външни фактори, а цената на борсовия ток е само един от тях
Финансите на ЕСО зависят пряко от редица външни фактори, а цената на борсовия ток е само един от тях
Финансите на ЕСО зависят пряко от редица външни фактори, а цената на борсовия ток е само един от тях    ©  Цветелина Белутова
Финансите на ЕСО зависят пряко от редица външни фактори, а цената на борсовия ток е само един от тях    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Търговските задължения на ЕСО са се увеличили почти двойно до 135.1 млн. лв.
  • С най-бърз темп растат дълговете към доставчиците на стоки и услуги.
  • Високите борсови цени са засегнали и ЕСО, която е купувала с 42.33% по-скъп ток за технологични разходи.

Едно от най-богатите държавни дружества в енергетиката - "Енергийният системен оператор" (ЕСО), увеличава печалбата си въпреки интензивната инвестиционна програма. През 2022 г. тя достига 91 млн. лв. при 79.4 млн. лв. за същия период на предходната 2021 година, показва годишният отчет на дружеството. С това наличните суми по сметките на компанията надхвърлят 400 млн. лв.

В същото време обаче общата сума на пасивите расте до 1.2 млрд. лв. при 926.9 млн. лв. година по-рано.

Интересно е, че търговските задължения на компанията са нараснали почти двойно до 135.1 млн. лв. при 76 млн. лв. година по-рано. Само към доставчиците на материали и услуги те растат до 28.3 млн. лв. при едва 3.8 млн. лв. година по-рано. Внушително е и общото увеличение към доставчиците на студен резерв и услуги, което вече е 3.5 млн. лв. при 673 хил. лв. за същия период на 2021 година. Най-съществен обаче е ръстът в графата "други търговски задължения" - те вече са 80.3 млн. лв. на фона на 48.3 млн. лв. година по-рано.

Увеличение има и при задълженията към свързани предприятия, които бележат ръст до 119.3 млн. лв. при 89 млн. лв. за същия период на 2021 година, показва още отчетът на ЕСО.

Приходи

Компанията, която най-общо се занимава с диспечирането на мрежата и събирането на таксите за пренос и присъединяване и др., е отчела приходи в размер на 1.8 млрд. лв. при 946.8 млн. лв. за същия период на предходната 2021 година. Ръстът е най-забележителен при приходите от продажби, които достигат 1.5 млрд. лв. при 796 млн. лв. за същия период на 2021 година. Основно влияние на финансите на ЕСО са оказали комплекс от "външни" фактори.

Част от тях са свързани с борсовите цени на електроенергията, приходите от достъп за крайни клиенти, както и на приходите от пренос поради по-високата цена - тарифата бе повишена на 1 юли 2022 г. от КЕВР. Има и увеличение на постъпленията от достъп за производителите на ток от слънце и вятър в резултат на по-високите количества произведена електроенергия с 20.06% спрямо януари - декември 2021 г., се посочва в документа.

Влияние оказва и големият износ на ток, който бе реализиран през 2022 г., тъй като преносът му по мрежата носи допълнителни приходи на ЕСО. Тази година обаче ситуацията е коренно различна - износът намалява със 70%, производството е надолу с 25%, а вътрешното потребление е с 5% по-ниско.

Обратен ефект

Освен до печалби високите цени на електроенергията понякога водят и до големи разходи. Експертите на ЕСО посочват, че продължаващият (за 2022 г.) възходящ тренд на цените на електроенергията оказва негативно влияние върху финансите на компанията. Например средната цена за периода юли - декември 2022 г., по която дружеството е купувало електроенергия за компенсиране на технологичните загуби, е била по-висока с 42.33% от референтната 421.08 лв./мВтч, определена от КЕВР.

Общо за това перо разходите скачат от 218 млн. до 455 млн. лева.