🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 1000 мВт нови ВЕИ могат да бъдат пуснати с временна схема за достъп

Променените от КЕВР правила ще повишат ликвидността на борсата и ще създадат условия за по-ниски цени на електроенергията

Повече участници на борсата - повече електроенергия и съответно - ниска цена. Това са част от резултатите, които ще бъдат постигнати с приемането на новата Наредба 6 на КЕВР
Повече участници на борсата - повече електроенергия и съответно - ниска цена. Това са част от резултатите, които ще бъдат постигнати с приемането на новата Наредба 6 на КЕВР
Повече участници на борсата - повече електроенергия и съответно - ниска цена. Това са част от резултатите, които ще бъдат постигнати с приемането на новата Наредба 6 на КЕВР    ©  Цветелина Белутова
Повече участници на борсата - повече електроенергия и съответно - ниска цена. Това са част от резултатите, които ще бъдат постигнати с приемането на новата Наредба 6 на КЕВР    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Временна схема за достъп ще позволява присъединяването и на част от заявената мощност на обекта.
  • Интерес към тази възможност са проявили инвеститори с проекти за над 1000 мВт.
  • С около 10 дни се съкращава нормативният срок за сключването на договори.

Производителите на ток, както и клиентите ще могат да се присъединяват към преносната и разпределителната мрежа по изцяло нова схема. Тя е регламентирана с последните промени в Наредба 6 на КЕВР, която бе обнародвана в Държавен вестник.

Промените предвиждат присъединяването да може да става при т.нар. временна схема на достъп на цялата или на част от заявената мощност на обекта, която да бъде приложена до извършване на разширението или реконструкцията в електропреносната мрежа.

Това облекчение се прави в отговор на последните промени в Закона за енергетиката. Именно там е въведена възможност за оператора на електропреносната мрежа (ЕСО) в хода на процедура по присъединяване, в случай че е необходимо да се извърши разширение или реконструкция в електропреносната мрежа, да предложи присъединяване при временна схема на достъп на цялата или на част от заявената мощност на обекта.

Голям интерес

В доклад към наредбата се посочва, че още след обнародването на законовите промени в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са постъпили множество искания от клиенти и производители на ток за присъединяване при временна схема за достъп на техни обекти. Обща инсталирана мощност за заявленията е над 1000 мВт, което е повече от половината налични сега соларни мощности в страната.

Според ЕСО това създава непосредствена необходимост от регламентиране на подзаконово ниво на условията и реда за тази нова схема за достъп, поради което КЕВР е одобрила промените в наредбата.

Важно е и друго - участието на новите обекти за производството на електрическа енергия ще доведе до по-големи количества електроенергия, които се търгуват на борсата, а това ще създаде условия за намаляване на цената на електрическата енергия като цяло. Освен това присъединяването при временна схема на достъп ще доведе и до по-ефективно оползотворяване на капацитета на електропреносната мрежа, смятат експертите.

Стремежът на регулатора е създаване на ясни правила и ред по отношение на целия процес по присъединяване

Иван Иванов, председател на КЕВР

"Основната цел на предлаганите от КЕВР промени в Наредба №6 е да бъде намалена административната тежест на участниците в процедурите по присъединяване и да се регламентира временна схема на достъп към електропреносната мрежа", обобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Нови срокове

Променят се и някои от сроковете, свързани с присъединяването на нови обекти, като в повечето случаи те значително се съкращават. Например сключването на договор за присъединяване вече ще става в срок до 21 дни вместо в рамките на един месец. Това ще важи и за изпращането на писмена покана до лицето, което е подало искане за сключване на договор. Промяна има и по отношение на друго - в момента искането за проучване на условията за включване се подава по образец, предоставен от съответния мрежови оператор. Когато представените документи са непълни или не отговарят на изискванията, лицето, което ги е подало, трябва да бъде уведомено в 7-дневен срок от датата на подаването му. С промените в наредбата това вече ще става в срок от 5 работни дни.

Въвежда се и нов срок от 14 дни за случаите, при които операторът на разпределителната мрежа съгласува с оператора на преносната мрежа условията за присъединяване. Според някои експерти обаче този срок на практика е излишен. Например в своето становище от ЕВН изтъкват, че въвеждането му е "необосновано, нецелесъобразно и трудно изпълнимо" и ще доведе до формализиране на процедурата по присъединяване и пренасяне на мрежовите казуси към ЕСО. "Преди да изпрати информация към ЕСО, "ЕР Юг" първо следва да направи изчисления и анализи, след което преценява и съответно изпраща процедурата за съгласуване към ЕСО. С оглед на непрестанния интерес за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ на лицензионната територия на "ЕР Юг" има опасност от съкратените срокове да се формализира изцяло ролята на мрежовия оператор", изтъкват от компанията.

В същото време се удължава срокът, в който "мрежовият оператор съгласува представените части от работните проекти на електрическите уредби и съоръжения от присъединявания обект". Той вече е 10 работни дни вместо 7 работни, както досега.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar
    • - 2
    • + 3

    Коректно е да се каже какво правим на Коледа когато няма слънце и вятър а консумацията е най-голяма.
    Същото така е коректно да знаем колко пари струват такива статии Европейския климатичен фонд.....просто следваме парите, все пак са нашите на данъкопладците пари. На колко пари взима Капитал за тази статия от ЕЮ?

    Нередност?
Нов коментар