🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулираната цена на газа спада с 18% през март, но остава с 16% над европейската

Заради липсата на напълно свободен пазар потребителите в страната продължават да плащат повече

Тежкото финансово състояние на "Булгаргаз" помага за разликата в цените
Тежкото финансово състояние на "Булгаргаз" помага за разликата в цените
Тежкото финансово състояние на "Булгаргаз" помага за разликата в цените    ©  Лили Тоушек
Тежкото финансово състояние на "Булгаргаз" помага за разликата в цените    ©  Лили Тоушек

Потребителите на природен газ в България, които се снабдяват по регулирани цени - топлофикациите и домакинствата, отново ще плаща по-висока цена от тази на борсите. Въпреки драстичното поевтиняване на газа на свободния пазар, наличието на достатъчно количества в Европа и топлата зима българската регулирана цена ще остане значително по-висока от борсовата и през март.

Това поставя въпроса защо въобще е необходимо да има регулирани цени и обществен доставчик, вместо секторът да се либерализира, както е предвидено да се случи при тока, и за уязвимите потребители да се предвиди механизъм за компенсации. Дискусии по темата на политическо и експертно ниво обаче засега няма.

Очаква се на 1 март енергийният регулатор да одобри цена за регулирания пазар в страната в размер около 58 лв. на мВтч. Това е с 18% по-малко от утвърдената за февруари, която беше малко над 71 лв. на мВтч. Погледнато отгоре, новите тарифи са значително по-ниски от тези през последните две години, когато пазарът отчиташе кризисни стойности. Но той преживя огромна промяна от тогава и в момента доставките са сигурни, а цените стабилни.

Въпреки понижението на цената с двуцифрен процент, което непременно ще се усети от потребителите, изникват все повече въпроси защо цената в България е по-висока от пазарната в Европа и защо държавният газов доставчик "Булгаргаз" не може да осигури подобни тарифи.

Държавният търговец

Цената на най-ликвидната европейска борса TTF и по специално сегментът, който отчита количествата, търгувани за месец напред, в момента е 50.77 лв. на мВтч. В сравнение с него българската цена през март ще е 16% по-висока. Любопитното е, че при същата цена на същия европейски сегмент през 2021 г. (около 50 лв.) тарифата на "Булгаргаз" е била 37.71 лв. на мВтч в България. Което не просто е значително под европейската борса, но и с 32% по-ниско от цената, която енергийният регулатор ще утвърди за този март.

С други думи, при едни и същи котировки на европейската борса в рамките на два периода българските потребители получават коренно различна цена и конкретно към днешна дата плащат много повече. Пример за това е общинската "Топлофикация - София", която продава топлинната енергия на потребителите на парно в столицата на цена 137.93 лева за мВтч, което е сред най-високите нива в исторически план, докато цените на газа, който се използва като гориво, са ниски. Това, разбира се, е резултат от регулираните тарифи, които се променят веднъж годишно и реално не дават възможност потребителите да се възползват от по-добрите пазарни условия.

А причините за по-скъпия природен газ в България може да са много - от неизгодния договор с турския газов доставчик "Боташ", подписан по времето на служебния кабинет на Румен Радев, през ограничения на дългосрочните договори до лоша търговска политика от страна на държавното дружество. Сега България разчита основно на три вида газ - азерския, който е над 40% от потреблението, хранилището в Чирен, което се използва минимално, и втечнен газ през различни търговци.

Все още няма коментари
Нов коментар