🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газът в Европа поевтинява, в България цената е с 30% по-висока от борсовата

Меката зима и американските танкери доведоха котировките до 21 евро на МВтч

Цените на американската борса достигнаха рекордни за последните две десетилетия нива
Цените на американската борса достигнаха рекордни за последните две десетилетия нива
Цените на американската борса достигнаха рекордни за последните две десетилетия нива    ©  Цветелина Белутова
Цените на американската борса достигнаха рекордни за последните две десетилетия нива    ©  Цветелина Белутова

Цените на природния газ в Европа продължават да падат в сравнение с предходните няколко зими и към момента вървят към непознато от 2020 г. насам дъно. Съществената разлика е, че към днешна дата индустрията на Европа работи според максималните си възможности и би трябвало това да държи потреблението и цените на най-високите годишни нива. Но има и нови фактори на пазара, които предопределят неговата по-различна посока.

Синьото гориво се търгува на най-голямата европейска борса TTF на нива от 24 евро на МВтч в началото на тази седмица (цената стигна до 21 евро преди дни), което се равнява на близо два пъти спад на годишна база и над 6 пъти по-ниска цена на двегодишна база.

За разлика от други моменти на волатилност на газовия пазар сега няма конкретна политическа или търговска причина цената да е толкова ниска и тя отразява действително това, което се случва на пазара. Част от обясненията са свързани с рязкото поевтиняване на американския газов пазар преди президентските избори в САЩ през ноември, с който Европа вече е тясно свързан, но също така и по-ниската икономическа активност в ЕС.

В България цената на газа на регулирания пазар през следващия месец вероятно ще бъде от порядъка на 62 лв. на МВтч, което е с 12% по-малко от февруарската цена, но поради вътрешни за България причини това ще е все още над 30% по-скъпо от цената на европейската борса. Спредът се увеличава заради микс от причини като по-скъпия азерски газ, количествата в хранилището в Чирен, както и лошото финансово и търговско състояние на държавния доставчик "Булгаргаз".

През март месец в България ще бъде доставен един танкер с втечнен газ, като по информация на "Булгаргаз" ще е от "Тотал Енерджи газ енд пауър", а количествата около 100 хил. куб.м. Любопитното е, че въпреки че танкерът ще бъде доставен на пазарна цена, цената в България през март ще се запази по-висока от европейските нива. Така българските потребители - компании и граждани, ще плащат повече от тези в Европа.

Никой не иска газ

Още през миналата седмица анализатори на Bloomberg споделиха, че цените на американския "Хенри хъб" са от на най-ниските си нива от края на 90-те години. Подобен спад едва ли може да се обясни само с идващите избори за президент през есента, като става въпрос за рекорден добив и изключително топла зима в по-големите и периоди. Темата за климата отвъд океана се обостря, като според информация на енергийната администрация в САЩ дните, които имат нужда от отопление, са паднали със 7% през последните години.

Поради това, че Европа в момента внася основно американски втечнен газ цената до голяма степен зависи от хъбовете отвъд океана. В Европа и България газовите хранилища са запълнени на над 60%, което за края на зимния сезон е изключително високо ниво.

Нов пазар на хоризонта

Обективно погледнато обаче, е все по-трудно да се сравняват котировки на газа с предишни периоди, защото е твърде вероятно все по-големият дял ВЕИ в производството на електроенергия да натиска потреблението надолу.

Една от другите причини, които в последно време играят значима роля на енергийните пазари, е по-меката зима, като в САЩ до момента се отчита най-топлата зима, откакто има комплексни метеорологични измервания, а тази в Европа също попада сред рекордните.

В България до момента месец февруари е средно с над 6 градуса по-топъл от обичайното и тази зима най-вероятно ще мине предходната и ще се превърне в най-топлата в историята на българската метеорология. Високите за зимата температури натискат надолу крайното потребление на топлинна енергия, за което обикновено е нужен природният газ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sisyphus. avatar :-|
    Сизиф
    • - 17
    • + 5

    Киро, Асен, Бойкикев и Атанасов, през куклата на конци Д(р)енков, спонсорират Путин, за да избива украински деца. Очаквано!

    Нередност?
  • 2
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 3
    • + 11

    "Още през миналата седмица анализатори на Bloomberg споделиха, че цените на американския "Хенри хъб" са от на най-ниските си нива от края на 90-те години. Подобен спад едва ли може да се обясни само с идващите избори за президент през есента, като става въпрос за рекорден добив и изключително топла зима в по-големите и периоди."

    Изборите или рекордния добив и топлата зима? Бих казал последното! Защо да търсим под вола теле? От близо година Америка увеличи значително износа за Европа, а колко повече, толкова по-евтино, знае го всеки!

    Нередност?
  • 3
    pc avatar :-|
    Ivan Peev
    • - 20
    • + 1

    Снишаване преди ротацият.
    След това - дупе да ви е яко.
    Американски газ няма, руски не искате, духайте в перките!

    Нередност?
  • 4
    ypk391081002 avatar :-P
    Петър Атанасов
    • + 14

    До коментар [#3] от "Ivan Peev":

    Помня аз за колко го продаваше твоя Путин, не му искам нищо, ти като искаш, не те спирам. Няма да ти искам изходна виза, прав ти път.

    Нередност?
Нов коментар