Седмични новини за енергетика: Energy summit 2024; Новите блокове в Козлодуй; Вторият най-голям ТЕЦ спря работа

Още: Цената на газа се срива, Закона за офшорния вятър пропадна

По време на Energy summit 2024 се обсъди бъдещето на енергийна България
По време на Energy summit 2024 се обсъди бъдещето на енергийна България
По време на Energy summit 2024 се обсъди бъдещето на енергийна България    ©  Цветелина Белутова
По време на Energy summit 2024 се обсъди бъдещето на енергийна България    ©  Цветелина Белутова

През тази седмица се проведе конференцията на "Капитал" Energy summit 2024, на която бяха коментирани най-важните теми за енергийното бъдеще на България от гледна точка на икономиката и индустрията.

Новата българска енергетика e тук и превключването от въглища към АЕЦ, ВЕИ и газ е въпрос на време. Въпреки това новият АЕЦ, многото ВЕИ, проблемът с въглищата и липсата на батерии може сериозно да разбъркат картите и да предизвикат проблеми в държавата. В същото време няма алтернатива, защото зеленият преход е вече започнал.

Темата за ядрената енергетика завладя държавата, като по време на форума двете основни фигури в проекта за новите два блока в Козлодуй изказаха мнението си за процеса на работа и какво ни очаква занапред. Интервютата с шефът на АЕЦ"Козлодуй" Валентин Николов и директорът на българския проект от страна на "Уестингхаус" Оскар Прат проследиха най-важното в избирането на строителя, цената на проекта, новата технология и крайните срокове.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов: Световни компании са готови да инвестират 10-12 млрд. лв. в Стара Загора

Какво се случи

Природният газ е отново на масата в Европа, но за да се превърне във фактор в зеления преход в България има нужда от огромна промяна в политиката на страната по отношение на синьото гориво. България продължава да има най-енергоемката икономика в ЕС и харчи 3.5 пъти повече енергия за единица БВП. А освен всичко страната все още пренебрегва възможностите за собствен добив на газ.

Накъде ще вървят цените на природния газ, какво се случва с потреблението и какви са новите проекти - изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред "Капитал".

Ако сте пропуснали:

Вторият най голям ТЕЦ в България - "КонтурГлобал Марица-изток 3" окончателно спира работа. И това вече се отразява на енергийното производство на страната. Все още не е ясно как и дали централата ще продължи да работи, но миньорите от обслужващия я рудник "Трояново-3" няма да бъдат съкратени. Прочетете повече за приключилия дългосрочен договор на централата и въпросите занапред тук.

И още:

Цените на природния газ в Европа продължават да падат в сравнение с предходните няколко зими. Газът се търгува на най-голямата европейска борса TTF на нива от почти 20 евро евро на МВтч в началото на тази седмица, което се равнява на близо два пъти спад на годишна база и над 6 пъти по-ниска цена на двегодишна база. Любопитното е, че цената в България се запазва по-висока.

Зелена енергия:

Проблемът с липсата на капацитет за присъединяване на нови ВЕИ може да бъде решен, макар и частично. Това може да стане със законодателни промени, които въвеждат т.нар. гъвкаво присъединяване, с което при една и съща заявена мощност да могат да работят и вятърни, и соларни централи. А само през 2023 г. заявленията за нови ВЕИ вече преминаха 7000 MW.

И новият проект за офшорен вятър е на път да пропадне. Перките могат да доведат до по-ниски цени на енергията и до по-голяма енергийна сигурност на България според нов доклад на Ember.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар