Министерството на енергетиката пак ще търси картата за "Турски поток"

Проверката е възложена на инспектората на ведомството, но едва ли ще доведе до някакви резултати

Официалното откриване на "Турски поток" събра лидерите на няколко държави. У нас обаче и до днес не е ясно точно какво е било подписано
Официалното откриване на "Турски поток" събра лидерите на няколко държави. У нас обаче и до днес не е ясно точно какво е било подписано
Официалното откриване на "Турски поток" събра лидерите на няколко държави. У нас обаче и до днес не е ясно точно какво е било подписано    ©  NA
Официалното откриване на "Турски поток" събра лидерите на няколко държави. У нас обаче и до днес не е ясно точно какво е било подписано    ©  NA
Темата накратко
  • Пътната карта за "Турски поток" се търси официално поне от три години.
  • От енергийното министерство отричат документът да е наличен в архивите или деловодството на ведомството.
  • Вероятността да бъде открита и при настоящата проверка изглежда почти нулева.

Въпреки че през 2021 г. (а и преди това) Министерството на енергетиката (МЕ) не успя да открие в наличната си база или в архива на деловодството си пътната карта за "Турски поток", сега ведомството на Румен Радев отново ще направи проверка. Тя обаче не е резултат от инициатива на самото министерство, а следствие на "сериозния обществен и медиен интерес през последния месец". Това съобщава енергийният министър Румен Радев в отговор на депутатски въпрос от Ивайло Мирчев и Мартин Димитров (ПП/ДБ).

Къде е картата?

Двамата искат информация от министъра за автентичността на "изтеклата в медиите карта". На 5 март "Капитал" публикува изчезналия документ, който е бил открит в кореспонденцията на Евгений Зобнин - помощник на руския политик Александър Бабаков. Информацията първо бе разпространена от InformNapalm и разкодирана от българската онлайн общност "Елфите".

От нея става ясно, че газопроводът, за който България плати 3 млрд. лв., всъщност е бил договорен предварително, а всички последвали процедури (търгове за капацитет, обществени поръчки, промени в енергийната стратегия и т.н.) са били изцяло проформа. Въпреки тази информация обаче никой от държавното управление и институциите не поде инициатива за доказване автентичността на изнесената информация.

Пак ще я потърсим

Проверката вече е възложена на инспектората на МЕ, който трябва да провери "наличието и съхранението" на картата. "Министерството на енергетиката няма компетенции и правомощия да извършва проверки с цел доказване на автентичността на изтеклия в интернет документ", пишат експертите на министъра.

Вероятността да го открият обаче не изглежда голяма - през годините "Капитал" многократно е изпращал запитвания затова, но без резултат. Все пак министърът е поел ангажимента да даде допълнителна информация, когато тя приключи.

Т.нар. пътната карта за "Турски поток" всъщност е меморандум за развитие на газопреносната мрежа, подписан между "Газпром" и министъра на енергетиката от кабинета на ГЕРБ Теменужка Петкова през 2017 г. Точно какво е било подписано обаче така и не стана ясно, а документът мистериозно изчезна от държавните архиви. Според изнесения от "Елфите" драфт на пътната карта България още тогава се е съгласила с исканията на Русия за прокарването на газопровод, който да заобиколи Украйна, и всички последвали процедури са били именно в изпълнение на тези договорки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051
    • + 1

    В Банкя е! Между кюлчетата!

    Нередност?
Нов коментар