🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

САЩ разширяват санкциите срещу "Турски поток"; ТЕЦ "Бобов дол" все пак ще може да гори боклук; Поскъпването на природния газ продължава; "Хоризонт 2020" отделя 1 млрд. евро за зелени проекти;

   ©  Анелия Николова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

През изминалата седмица стана ясно, че САЩ разширяват санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2", като им дава срок от месец да излязат от двата проекта. На американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. А от 20 октомври започна и обратно броене - от тази дата компаниите имат 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

На този фон държавната компания "Булгартрансгаз" е подписала анекс към договора със саудитския консорциум Arkad за изграждането на "Турски поток" през България. С него са променени сроковете за изпълнение на проекта като новата дата за завършването му е 15 декември 2020 г.

Според първоначалния договор с Arkad, подписан на 19 септември 2019 г., газопроводът от турската до сръбската граница трябваше да бъде завършен на два етапа. Първият - до 250 дни, така че да осигури техническа възможност за пренос на газ, използвайки наличната инфраструктура на "Булгартрансгаз", и вторият - до 615 дни, в който всичко трябва да е готово. Първият срок изтече на 4 юни 2020 г., тъй като самото възлагателно писмо за старт на строежа е от 24 септември 2019 г. И към момента обаче не е осигурена възможност за пренос на газ, като полагането на тръбите продължава, макар да няма официални данни на колко процента е изпълнението.

Също през седмицата стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" ще може да гори боклук, след като Административния съд в Кюстендил потвърди разрешителното на централата.

Новината идва дни след като от "За Земята" и "Грийнпийс" - България получиха и публикуваха писмата, с които екоминистерството е разрешило изгарянето на до 500 хил. т отпдъци в ТЕЦ-а на Христо Ковачки. От "Бобов дол" заявиха, че само за 7 дни централа е била проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции, но нарушения не са били установени, както и изгаряне на отпадъци.

В същото време поскъпването на природния газ продължава. Въпреки надигащата се втора вълна на епидемията от коронавирус и налагането на нови ограничителни мерки в редица държави цената на природния газ продължава да расте. На една от основните европейски платформи - холандския хъб TTF, търговията в сегмента "Ден напред" за вторник (19 октомври) става на цена 14.64 евро/мВтч. За сравнение - на 19 септември цената беше под 11 евро/мВтч, а през август - и под 5 евро.

Тарифите на международните пазари са важни, защото те са един от елементите с най-голяма тежест, които формират и цената на природния газ у нас.

И още - "Хоризонт 2020" отделя 1 млрд. евро за зелени проекти; Пловдивската "Филкаб" ще изгради собствен соларен парк за 9 млн. евро;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- базираната в Швейцария MET Group придобива от Enel вятърния парк край Каварна;

- Еврокомисарят Кадри Симсон поиска прекратяване на субсидиите в нефтогазовите проекти;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар