🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Срокът за "Балкански поток" изтeче; Цената на газа по европейските борси стигна 21-месечен рекорд; "Мини Марица-изток" са на загуба и след получените 50 млн. лв. по 60/40;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Готова ли е отсечката на "Турски поток" през България или не? Това бе един от основните въпроси през изминалата седмица. 15 декември 2020 г. бе последният краен срок, в който участъкът трябваше да е завършено.

Излъчване на живо или рязане на лента обаче нямаше. Липсва и каквато и да е публична информация за това докъде е всъщност строежът на газопровода от турската до сръбската граница, за който държавната компания "Булгартрансгаз" ще плати 2.15 млрд. лв. и още поне 250 млн. лв. лихви върху тази сума. Пред mediapool.bg обаче изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че тръбата вече е факт. През седмицата темата бе коментирана и от сръбския президент Александър Вучич. След среща с руския външен министър Сергей Лавров в Белград той заяви, че Сърбия ще пусне газ през "Балканския поток" на 29 или 30 декември.

В същото време водещата платформа за търговия с природен газ - нидерландският хъб TTF (на пазар ден напред), отчете поредно повишение на цените през декември. Сделките за част от дните през седмицата ставаха на нива от и дори над 15 евро/мВтч. За сравнение, през лятото газът се търгуваше за под 5 евро/мВтч, което пък беше рекордно ниско ниво за последното десетилетие.

Повишаването на цените на пръв поглед изглежда парадоксално, тъй като при първото затваряне на икономиките през март последва истински срив не само при газа, но и при петрола, и при електроенергията. Реално обаче сега ограниченията са много по-малко и те не са пряко свързани с пътуванията, а са насочени повече към събирането на хора в закрити пространства.

Също през седмицата стана ясно, че държавните "Мини Марица изток" са на загуба и след получените 50 млн.лв. по схемата 60/40. Така въпреки солидната финансова подкрепа, която получават, мините са отчели 22.4 млн. лв. за първите девет месеца на тази година. Това е значително влошаване в сравнение с година по-рано, когато минусът беше "само" 7.4 млн. лв., показва финансовият отчет на компанията.

Общите приходи на компанията към края на третото тримесечие се понижават с 18% и са 302 млн. лв. Конкретно продажбите на въглища са генерирали 272 млн. лв., което е понижение от над 74 млн. лв. (-21.54%) спрямо реализираните през деветте месеца на м.г.

Какво друго? Инсталираните соларни мощности в САЩ растат въпреки коронакризата; Иновационният фонд на ЕК дава 100 млн. евро за малки проекти за нисковъглеродни технологии; Експанзията на мистериозната MET Group в България;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- в света се строят 52 нови атомни реактора, като през 2020 г. са пуснати пет енергоблока - два в Китай и по един в Русия, Беларус и Обединените арабски емирства;

- Гърция си присъедини към единното обединение на пазарите "Ден напред";

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ